Kehidupan yang sihat

Pilihan Latihan untuk Meringankan Gangguan Kecemasan dan Kemurungan

Terdapat pelbagai jenis sukan untuk melegakan gangguan kecemasan dan kemurungan yang boleh dilakukan. Selain dapat meningkatkan mood dan menjadikannya lebih stabil, jenis senaman ini juga dapat menyuburkan tubuh.

Gangguan kegelisahan dan kemurungan adalah masalah kesihatan mental yang tidak boleh dipandang ringan. Sekiranya dibiarkan tanpa rawatan yang betul, kedua-duanya boleh memberi kesan negatif kepada kesihatan dan mengurangkan kualiti hidup penghidapnya.

Untuk membantu meredakan gejala gangguan mental, seperti kegelisahan dan kemurungan, penderita harus menggunakan gaya hidup yang sihat, seperti makan makanan berkhasiat, cukup istirahat, bersenam secara teratur, dan menghindari merokok, minuman beralkohol, dan ubat-ubatan terlarang.

Latihan untuk Meringankan Gangguan Kecemasan dan Kemurungan

Latihan boleh menjadi cara untuk menghilangkan gejala kegelisahan dan kemurungan secara semula jadi. Beberapa kajian menyatakan bahawa senaman dapat melepaskan endorfin yang membuat anda merasa lebih baik, sehingga gejala kegelisahan dan kemurungan dapat mereda.

Jika dibandingkan dengan orang-orang dengan gangguan mental yang jarang bersenam, orang-orang dengan gangguan mental yang sering bersenam nampaknya mempunyai kualiti hidup yang lebih baik dan kejayaan terapi yang lebih tinggi.

Untuk mendapatkan faedah ini, pesakit yang mengalami gangguan kecemasan atau kemurungan disarankan untuk bersenam secara teratur selama 30 minit setiap hari atau sekurang-kurangnya 3−5 kali seminggu.

Sebenarnya, setiap senaman yang dilakukan secara berkala dapat membantu menghilangkan gejala kegelisahan dan kemurungan, terutama jika latihan yang anda lakukan adalah jenis latihan kegemaran anda. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa jenis senaman yang mungkin lebih sesuai untuk orang yang mengalami kegelisahan dan kemurungan, iaitu:

1. Berlari dan berjalan

Latihan dengan intensiti tinggi yang dapat meningkatkan degupan jantung anda, seperti berlari atau berjoging, dilakukan dengan baik oleh orang yang mengalami kegelisahan dan kemurungan. Selain itu, berjalan kaki juga dapat menjadikan tubuh lebih santai, sehingga dapat membantu menghilangkan rasa bimbang dan kegelisahan yang terus berfikir.

2. Berbasikal

Selain meningkatkan kekuatan otot dan sendi, berbasikal juga dapat mengurangkan tahap hormon stres dalam badan. Sukan ini juga baik untuk aliran darah ke seluruh badan, termasuk otak. Ini menjadikan berbasikal baik untuk kesihatan mental dan fungsi otak.

Semasa berbasikal, pilih lokasi yang selamat, tenang, tenang, dan udara bersih. Dengan berbasikal di jalan yang mempunyai udara segar dan pemandangan yang indah, tekanan dapat diatasi dan ini pasti dapat menjadikan mood anda lebih baik.

3. Yoga

Manfaat yoga untuk menghilangkan gejala gangguan kesihatan mental tidak diragukan lagi. Banyak kajian menunjukkan bahawa yoga dan meditasi terbukti bertambah baik mood dan melegakan gejala gangguan kecemasan dan kemurungan.

Latihan yang memfokuskan pada fleksibiliti dan pernafasan badan dapat mengurangkan kegelisahan, membuat minda tenang, dan badan lebih cergas. Yoga juga dapat membuat pesakit dengan gangguan kecemasan dan kemurungan tidur lebih nyenyak.

4. Latihan kekuatan

Pilihan senaman lain yang dapat membantu menghilangkan gejala kegelisahan dan kemurungan adalah latihan kekuatan. Selain membaiki mood dan meningkatkan mood, senaman ini juga dapat membina tisu otot dan memperbaiki postur tubuh.

Terdapat banyak jenis latihan kekuatan yang dapat dilakukan, mulai dari tolak-naik, duduk-naik, setinggan, papan, untuk mengangkat berat dengan dumbbells.

5. Berenang

Ini adalah salah satu jenis senaman yang sangat baik untuk kesihatan fizikal dan mental. Dengan berenang secara teratur, aliran darah akan lebih lancar, tekanan darah stabil, dan otot dan sendi akan menjadi lebih kuat. Selain itu, berenang juga baik untuk mengurangkan kegelisahan dan kemurungan kerana dapat menenangkan fikiran dan mengatasi tekanan.

Itulah beberapa pilihan latihan yang boleh dilakukan oleh orang yang mengalami kegelisahan dan kemurungan. Dengan terus menerapkan gaya hidup yang sihat, termasuk melakukan senaman secara teratur, gejala kegelisahan dan kemurungan dapat dikendalikan dan diatasi secara beransur-ansur.

Sekiranya anda mengalami gejala kegelisahan atau kemurungan dan pelbagai latihan di atas tidak dapat meredakan keluhan anda, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.