Keluarga

8 Jenis Makanan Yang Harus Di Pinggan untuk Ibu Hamil

Bagi anda yang kiniamyl, makanan yang baik dalampenggunaan juga akan mempengaruhi keadaan kesihatan janin di rahim anda. Pengambilan makanan yang diperlukan, iaitu makanan yang mana sihat dan berkhasiat. Jangan risau, anda boleh mendapatkan pelbagai pilihan makanan ini dengan mudah Macam mana boleh jadi.

Semasa mengandung, anda disarankan untuk makan pelbagai makanan berkhasiat untuk perkembangan bayi yang sihat dalam kandungan. Sudah tentu, ia juga mesti disertai dengan aktiviti fizikal yang menyokong, untuk mengekalkan berat badan yang ideal semasa kehamilan.

Jenis Makanan yang Penting untuk Wanita Hamil

Dari banyak jenis makanan, berikut adalah pilihan makanan berkhasiat yang penting untuk anda konsumsi, untuk menyokong perkembangan kesihatan bayi dalam kandungan:

 • Sayuran hijau

  Semasa mengandung, makan banyak sayur-sayuran hijau yang mengandungi banyak asid folik. Kandungan ini dapat membantu mencegah keguguran, kelahiran pramatang, dan bayi yang dilahirkan dengan gangguan neurologi atau gangguan saraf tunjang. Salah satu sayur hijau yang disyorkan adalah bayam.

 • Salmon

  Salmon kaya dengan asid docosahexaenoic (DHA), satu bahagian asid lemak omega-3 yang dapat membantu perkembangan otak dan penglihatan bayi. Bukan hanya itu, faedah memakan ikan salmon juga dapat mengurangkan risiko wanita hamil mendapat penyakit jantung.

 • Kod

  Walaupun salmon sangat berkhasiat, jangan lupa manfaat ikan kod. yang kaya dengan iodin. Kandungan ini berguna dalam membantu perkembangan sistem saraf dan otak bayi. Sebenarnya, kandungan yodium dalam cod juga dapat mencegah bayi dilahirkan dengan gangguan mental dan pekak. kamu tahu.

 • Telur

  Mungkin ramai yang sudah mengetahui bahawa telur adalah salah satu makanan dengan sumber protein yang tinggi. Telur juga mengandungi kolin, yang diyakini dapat membantu mencegah masalah pada saraf tunjang dan otak pada bayi.

 • Bijirin bijirin penuh

  Semasa bersarapan, anda boleh makan bijirin gandum kerana mengandungi zat besi yang penting untuk wanita hamil. Dari kandungan zat besi ini, anda akan mengelakkan risiko kelahiran pramatang, dan juga mencegah anda menderita anemia semasa hamil.

 • Susu dan yogurt

  Bayi memerlukan kalsium yang mencukupi untuk membina tulang dan gigi yang sihat semasa dalam kandungan. Oleh itu, bagi anda yang hamil, makan lebih banyak makanan yang kaya dengan kalsium, seperti susu, keju, roti dan yogurt.

 • Makanan yang mengandungi vvitamin D

  Vitamin D adalah vitamin yang mesti anda ambil semasa mengandung. Ini kerana vitamin D hampir sama dengan kalsium yang mempunyai peranan penting dalam menguatkan tulang dan gigi bayi anda kelak. Antara sumber makanan vitamin D adalah susu, telur, daging merah dan ikan.

 • Makanan yang mengandungi vvitamin C

  Makanan yang mengandung vitamin C juga diperlukan selama kehamilan agar tubuh anda tidak mudah sakit, kerana dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh. Antara makanan yang mengandungi vitamin C umumnya berasal dari sayur-sayuran dan buah-buahan, seperti tomato, brokoli, jeruk, strawberi dan limau gedang.

Terdapat pelbagai jenis makanan yang harus anda makan semasa mengandung untuk menyokong kesihatan bayi anda. Sudah tentu anda juga boleh berjumpa dengan pakar obstetrik anda mengenai makanan berkhasiat lain yang mungkin anda perlukan. Di samping itu, doktor juga boleh mengesyorkan vitamin pranatal untuk membantu memenuhi keperluan pemakanan semasa kehamilan.