Kehidupan yang sihat

Khasiat Lobak Putih untuk Kesihatan Tubuh

Lobak putih yang mempunyai nama Latin Raphanus sativus adalah sayur yang kaya dengan serat dan vitamin C. Terdapat banyak manfaat lobak putih untuk kesihatan tubuh, dan salah satunya adalah mencegah risiko barah.

Selain serat dan vitamin C, lobak putih juga mengandung nutrien lain yang tidak kurang pentingnya, yaitu protein, vitamin B, dan kalium. Kandungan nutrien ini dipercayai mempunyai pelbagai manfaat untuk kesihatan tubuh, terutama dalam menjaga sistem kekebalan tubuh.

Pelbagai Khasiat Lobak Putih

Di beberapa negara Asia, lobak putih banyak digunakan sebagai bahan memasak, misalnya untuk rebusan, sup, atau kari. Selain itu, lobak putih juga digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Lobak putih dipercayai:

1. Melegakan sakit tekak

Dalam kaedah perubatan tradisional Cina dan Ayurveda, lobak putih dikenali sebagai tumbuhan yang dapat menyembuhkan sakit tekak. Bukan hanya itu, lobak putih juga berguna untuk mengubati demam, gangguan hempedu, dan radang, kerana kandungan vitamin C dan mineral di dalamnya sangat tinggi.

2. Membantu melawan jangkitan kulat

Satu kajian menunjukkan bahawa semua jenis tanaman lobak, termasuk lobak putih, mengandung zat antijamur. Bahan ini dapat membunuh pelbagai jenis kulat Candida albicans, adalah sejenis kulat yang sering menyebabkan jangkitan pada manusia.

3. Menstabilkan keadaan pesakit diabetes

Tidak hanya sebagai antibakteria dan antijamur, lobak putih juga antidiabetik. Satu kajian mendapati bahawa biji lobak berkhasiat untuk mengatasi daya tahan insulin, dan meningkatkan penyerapan gula dari darah.

4. Mencegah risiko barah

Penggunaan lobak putih untuk merawat barah telah lama dipraktikkan di beberapa negara Asia, terutama di Korea. Satu kajian menunjukkan bahawa lobak putih mengandung isothiocyanates, yang dapat membunuh sel barah dan mencegah pertumbuhan sel barah.

Lobak putih juga mengandungi antioksidan yang berguna melawan pelbagai kesan buruk radikal bebas, termasuk barah.

Secara amnya, lobak putih agak selamat untuk dimakan. Tetapi jika terlalu banyak, sayur ini boleh menyebabkan kerengsaan pada saluran pencernaan. Wanita hamil juga masih dibenarkan mengambil lobak putih, asalkan tidak berlebihan. Tetapi orang yang mempunyai batu empedu, tidak digalakkan memakan sayur ini.

Anda boleh memproses lobak putih menjadi pelbagai hidangan lazat untuk mendapatkan faedahnya. Mengiringi pengambilan lobak putih dengan pelbagai makanan berkhasiat, sebagai sebahagian daripada diet yang sihat untuk menyokong kesihatan tubuh anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found