Kehidupan yang sihat

Ketahui Sebab Mengapa Ketawa Dapat Meringankan Tekanan

Ketawa dikenali sebagai kaedah termudah untuk menghilangkan tekanan. Bukan hanya itu, ketawa juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang lain. Jadi, bagaimana ketawa boleh memberi kesan yang baik terhadap kesihatan mental seseorang? Dapatkan jawapannya dalam artikel berikut.

Tekanan adalah keadaan biasa dan boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari masalah keluarga, tekanan kerja, hubungan romantis, hingga masalah kewangan. Salah satu cara untuk melepaskan tekanan yang anda alami adalah dengan ketawa.

Ketawa dapat membuat anda merasa lebih bahagia, sehingga dapat mengubah suasana sedih menjadi lebih baik dan ceria.

Sebab Ketawa Dapat Meringankan Tekanan

Terdapat beberapa sebab mengapa ketawa dapat mengurangkan tekanan, termasuk:

1. Menghasilkan endorfin

Ketawa memicu tubuh melepaskan endorfin, yang bertindak sebagai penenang dan menaikkan mood. Selain itu, ketawa juga dapat mengurangkan hormon kortisol dan adrenalin yang menyebabkan tekanan.

2. Memberi kesan yang menenangkan

Tekanan boleh menyebabkan otot-otot badan menjadi tegang, jadi anda akan mengalami keluhan keletihan dan kurang bersemangat. Ketawa dipercayai membuat otot-otot badan lebih santai dan merangsang peredaran darah ke seluruh badan, sehingga tekanan akan berkurang.

3. Meningkatkan bekalan oksigen dalam badan

Ketawa dapat meningkatkan bekalan udara yang kaya dengan oksigen ke paru-paru. Ini dapat menghilangkan tekanan yang anda alami. Oleh itu, jika anda merasa sesak nafas kerana tekanan, cubalah bertenang dan cari sesuatu untuk membuat anda ketawa.

4. Meningkatkan kadar degupan jantung

Ketawa dapat meningkatkan kadar denyutan jantung dan menurunkan tekanan darah. Ini akan menjadikan mood anda bertambah baik dan lebih santai, sehingga tekanan mereda.

5. Meningkatkan kualiti hidup

Bagi orang yang mempunyai penyakit tertentu, menjalani rawatan untuk waktu yang lama boleh menyebabkan keletihan menjadi tekanan. Ketawa dipercayai membuat seseorang merasa lebih menerima situasi sukar dan berhubung dengan orang lain.

Oleh itu, ketawa juga dapat dijadikan terapi bagi pesakit barah agar lebih bersemangat menjalani beberapa siri rawatan.

Petua Mencari Sumber Ketawa yang Baik

Walaupun mempunyai kesan menghilangkan tekanan, ketawa juga memerlukan batasan untuk menjadi aktiviti positif dan tidak menyakiti perasaan orang di sekitar anda. Berikut adalah petua untuk mencari sumber lelucon supaya anda dapat ketawa:

  • Anda boleh menonton kartun, membaca komik, atau menonton komedi dalam talian yang boleh membuat anda ketawa ketika berada dalam keadaan tertekan.
  • Ceritakan kisah lucu kepada keluarga atau rakan semasa anda berkumpul, ini dapat membina suasana yang lebih ceria sehingga anda dapat ketawa dengan mudah.
  • Cuba bermain dengan haiwan peliharaan kerana tingkah laku mereka kadang-kadang boleh membuat anda ketawa.
  • Tukar pesanan ringkas atau gambar lucu dengan rakan.
  • Ketahui apa yang lucu atau tidak, misalnya, jangan ketawa dengan cerita orang lain.

Setelah ketawa, anda mungkin dapat mencari perspektif lain mengenai tekanan anda. Ini dapat mendorong anda melalui masa-masa sukar lain dan membina pemikiran positif.

Walau bagaimanapun, jika anda sering mengalami tekanan dan sukar menghadapi keadaan ini, anda harus berjumpa dengan ahli psikologi atau psikiatri, terutamanya jika anda mengalami masalah kesihatan tertentu. Seorang psikiatri atau ahli psikologi akan menilai dan menentukan rawatan mengikut keadaan anda.