Kehidupan yang sihat

Kebersihan, Langkah Pertama Kesihatan Diri

Kesedaran sanitasi masih rendah di masyarakat, dapat memicu pencemaran alam sekitar, penurunan kualiti kesihatan, hingga penyebaran penyakit berjangkit. Oleh itu, kebersihan mesti bermula dari mengubah tingkah laku anda sendiri.

Kebersihan pada dasarnya dapat didefinisikan sebagai kemampuan menjaga kebersihan dan penggunaan tandas yang betul. Secara lebih luas, sanitasi juga merujuk kepada pemeliharaan keadaan kebersihan melalui perkhidmatan seperti pengumpulan sampah, rawatan dan pembuangan air sisa, dan pengurusan sisa berbahaya industri.

Pelaksanaan Kebersihan Mudah Yang Anda Lakukan

Kebersihan yang buruk berkait rapat dengan penularan pelbagai penyakit seperti kolera, cirit-birit, disentri, hepatitis A, kepialu, polio, cacing usus, schistosomiasis (penyakit yang disebabkan oleh cacing parasit), trachoma (jangkitan bakteria yang menyerang mata), dan kekurangan zat makanan. Inilah yang menjadikan kebersihan dan kebersihan sangat penting untuk kesihatan, perkembangan dan kelangsungan hidup semua anggota masyarakat.

Anda boleh memulakan kebersihan diri untuk menyokong corak kebersihan dan kesihatan, seperti berikut:

 • Sentiasa basuh tangan anda

  Doktor mengesyorkan agar selalu mencuci tangan anda selepas membuang air kecil atau selepas bersentuhan dengan cecair badan yang lain, seperti air kencing, muntah, pembuangan hidung atau air liur. Anda juga mesti mencuci tangan selepas membersihkan kawasan bilik mandi. Di samping itu, basuh tangan anda sebelum dan selepas makan, dan selepas menggunakan kenderaan atau kemudahan awam. Mencuci tangan dengan sabun yang betul diketahui dapat mengurangkan risiko penyakit diare.

 • Bersihkan bilik mandi secara berkala

  Bahagian bilik mandi yang perlu dibersihkan secara berkala, dari tab mandi, tandas, sink, pancuran (mandi), dinding dan lantai bilik mandi. Anda boleh menggunakan agen pembersih yang sesuai untuk menghilangkan kuman di bilik mandi, sekurang-kurangnya sebulan sekali.

 • Elakkan timbunan sampah

  Pengurusan sampah sebenarnya bukan hanya sebahagian dari tugas pihak berkuasa tempatan, tetapi juga menjadi tanggungjawab masyarakat secara keseluruhan. Anda boleh mulakan dengan perkara kecil terlebih dahulu, seperti membuang sampah di tempatnya, maka perlu mengatur pembuangan sampah di dalam dan di luar rumah agar tidak menumpuk. Ini kerana sampah yang terkumpul mencetuskan penyakit.

 • Menjaga kebersihan diri

  Menjaga kebersihan diri bukan hanya mandi rutin setiap hari, tetapi juga berlaku untuk pakaian bersih yang Anda pakai, makanan dan minuman berkhasiat yang anda konsumsi, serta lingkungan dan gaya hidup sihat yang Anda jalani.

Setiap orang diharapkan mendapat akses ke sanitasi yang mencukupi. Untuk mencapai ini memerlukan kerjasama semua anggota masyarakat. Anda boleh mulakan dengan langkah-langkah kebersihan di atas dari diri sendiri dan keluarga.