Kehidupan yang sihat

Memahami Kepentingan Menggunakan Peralatan Pelindung Diri di Tempat Kerja

Peralatan pelindung diri (PPE) diperlukan oleh pekerja untuk menjaga keselamatan dan keselamatan di persekitaran kerja yang berisiko. Ini adalah kerana Terdapat banyak potensi bahaya di persekitaran kerja, sebagai contoh kejatuhan objek berat, tercedera olehmesin pengeluaran, atauterdedah bahan kimia.

Syarikat perlu menjalankan kawalan untuk menolong pekerja mengelakkan kecederaan, penyakit, dan potensi bahaya lain di persekitaran kerja. Untuk melindungi pekerja dari bahaya di tempat kerja, syarikat juga perlu mewujudkan persekitaran kerja yang selamat dan sihat.

Kawal Keupayaan Bahaya di Persekitaran Kerja

Kaedah terbaik untuk mengawal bahaya yang mungkin berlaku di tempat kerja adalah dengan mengawalnya dari sumbernya. Ini dapat dilakukan oleh syarikat dengan mengurus atau menghapuskan sumber bahaya sebanyak mungkin. Beberapa perkara yang boleh dilakukan oleh syarikat adalah:

  • Hilangkan, ganti, atau reka semula faktor yang boleh menjadi sumber bahaya yang berpotensi.
  • Ganti atau ubah suai peralatan dan bahan berbahaya.
  • Ubah cara dan proses kerja.

Sekiranya beberapa langkah di atas tidak dapat memberikan perlindungan yang mencukupi bagi pekerja, maka syarikat wajib menyediakan peralatan pelindung diri (PPE) untuk meminimumkan risiko dan potensi bahaya di lingkungan kerja.

Syarikat juga mesti memberi pekerja pemahaman dan wawasan yang baik mengenai akibat bahaya yang mungkin berlaku di tempat kerja. Pekerja juga mesti memahami cara mengawal bahaya ini.

Undang-Undang RI No. 1 tahun 1970 mengenai keselamatan kerja telah mengatur kewajiban perusahaan untuk menjaga keselamatan pekerjanya. Terdapat beberapa perkara yang mesti dilakukan oleh syarikat mengikut undang-undang, termasuk:

  • Lakukan penilaian bahaya yang berpotensi di persekitaran kerja untuk mengenal pasti dan mengawal bahaya terhadap kesihatan dan keselamatan pekerja.
  • Menyediakan PPE yang sesuai untuk pekerja dan melatih pekerja dalam penggunaan dan penjagaan PPE.
  • Menyelenggara PPE (termasuk mengganti PPE yang rosak) secara berkala, mengkaji, mengemas kini, dan menilai keberkesanan program penggunaan PPE.

Kepentingan Menggunakan Peralatan Pelindung Diri

mengikut pentadbiran Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan (OSHA), peralatan pelindung diri adalah peralatan yang digunakan untuk melindungi pekerja dari kemalangan atau penyakit yang disebabkan oleh kontak atau pendedahan kepada bahaya yang mungkin terjadi di persekitaran kerja, baik fizikal, kimia, atau biologi.

PPE diperlukan untuk melindungi pekerja sekiranya terjadi bahaya tindak balas kecemasan atau terdedah kepada potensi bahaya fizikal, kimia, dan biologi. Laluan pendedahan meliputi pernafasan, kulit, mulut (oral), dan selaput lendir (misalnya melalui mata atau luka terbuka). Oleh itu, penggunaan PPE disesuaikan dengan potensi bahaya yang ada di tempat kerja.

Jenis peralatan pelindung diri yang diperlukan di persekitaran kerja berbeza-beza, bergantung pada aktiviti yang dilakukan dan jenis bahaya di persekitaran kerja. Beberapa contoh peralatan pelindung diri adalah sarung tangan, kasut keselamatan, kacamata pelindung, pakaian pelindung, peralatan pelindung telinga (penutup telinga, penutup telinga), topi keledar, dan topeng.

Untuk menjaga keselamatan dan keselamatan di lingkungan kerja, pekerja juga diminta untuk memahami cara menggunakan PPE dengan benar, mengikuti latihan penggunaan PPE, menjaga kebersihan dan pemeliharaan PPE, dan memberitahu pengawas jika PPE tidak berfungsi dengan baik.

Perlindungan diri di tempat kerja sangat penting untuk diperhatikan. Jika tidak, kecederaan atau penyakit yang berkaitan dengan pekerjaan boleh menyebabkan masalah kesihatan, kecacatan, dan bahkan kematian yang serius. Sekiranya anda mengalami aduan kesihatan yang berkaitan dengan pekerjaan anda, segera berjumpa doktor.

Ditulis oleh:

dr. Puti Dwi Ginanti, SpOk

(Pakar Perubatan Pekerjaan)