Kesihatan

Petua Berjemur Selamat untuk Wanita Hamil

Kehamilan bukanlah alasan untuk elakkan aktiviti berjemur, kamu tahu. SayaPuan mengandung (mengandung) masih dibenarkan berjemur.Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian supaya berjemur tetap selamat semasa hamil.

Sebilangan wanita hamil mungkin teragak-agak untuk berjemur kerana takut membakar kulit mereka. Ini sama sekali tidak salah, kerana kulit wanita hamil cenderung lebih sensitif dan mudah terbakar. Tetapi jika dilakukan dengan cara yang betul, berjemur dapat memberi kesan positif kepada kesihatan ibu hamil.

ManfaatBerjemur Ray matahari ketika mengandung

Sekiranya dilakukan dengan cara yang betul, berjemur di bawah sinar matahari selama kehamilan boleh memberi kesan positif kepada kesihatan wanita hamil dan janin, seperti membantu pertumbuhan janin dan mengurangkan risiko tekanan darah tinggi pada wanita hamil.

Vitamin D yang terkandung di bawah sinar matahari juga berguna untuk meningkatkan sistem imun, kesihatan mata, dan tulang wanita hamil.

Cuma, jika tidak dilakukan dengan cara yang betul, berjemur mempunyai risiko, misalnya menyebabkan wanita hamil menjadi dehidrasi, chloasma, penuaan pramatang, atau barah kulit.

Petua untuk Berjemur Selamat Semasa Kehamilan

Untuk mendapatkan faedah berjemur di bawah sinar matahari Wanita hamil boleh melakukan petua berikut:

1. Memohon pelindung matahari atau pelindung matahari

Semasa memutuskan untuk berjemur, perkara pertama yang harus dilakukan oleh wanita hamil adalah menggunakan pelindung matahari atau pelindung matahari dengan minimum SPF 30. Ini berguna untuk mengurangkan risiko kulit wanita hamil terbakar dan mencegah barah kulit.

Semasa memilih pelindung matahariWanita hamil disarankan untuk mengelakkan produk yang mengandungi oksibenzon dan minyak. Gunakan semula pelindung matahari setiap dua jam.

2. Elakkan perut terbuka

Garis hitam di perut atau linea nigra boleh berlaku pada wanita hamil. Untuk mengelakkan garis hitam menjadi lebih gelap, wanita hamil disarankan menggunakan pakaian atau pakaian pelindung yang boleh menutupi perut.

3. Pakai pakaian yang longgar

Pakai pakaian yang longgar dengan warna terang untuk melindungi kulit wanita hamil dari cahaya matahari langsung. Selain itu, wanita hamil juga disarankan memakai topi dan cermin mata hitam.

4. Keperluan cecair yang mencukupi

Jangan lupa untuk menyimpan cecair yang mencukupi ketika berjemur. Ini berguna untuk mencegah wanita hamil daripada mengalami dehidrasi.

5. Had waktu berjemur

Walaupun wanita hamil disarankan berjemur di bawah sinar matahari, tetapi masih membataskan tempohnya. Jangan biarkan wanita hamil berjemur terlalu lama. Wanita hamil boleh berjemur pada waktu pagi dan petang dengan jangka masa 5-10 minit 2-3 kali seminggu.

Terdapat pelbagai faedah berjemur di bawah sinar matahari untuk wanita hamil. Wanita hamil boleh mencuba beberapa petua di atas untuk memastikan aktiviti berjemur mereka selamat dan selesa. Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, wanita hamil harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum berjemur.