Keluarga

Pilihlah Kosmetik Yang Selamat Semasa Menyusui

Tampil cantik adalah impian semua wanita, termasuk menyusu. Namun, berhati-hatilah, bahan-bahan dalam produk kosmetik akan diserap oleh kulit dan boleh masuk ke dalam susu ibu. Ini boleh mempengaruhi kesihatan dan perkembangan bayi anda.

Tidak semua bahan yang terdapat dalam produk kosmetik atau penjagaan kulit selamat digunakan semasa menyusu. Oleh itu, ibu menyusu perlu berhati-hati dalam memilih produk yang akan digunakan.

Kosmetik Selamat ssemasa Penyusuan

Berikut adalah beberapa jenis bahan dalam produk kosmetik atau penjagaan kulit yang selamat digunakan semasa menyusu:

Asid hidroksi

Aasid alfa hidroksi (AHA) dan asid hidroksi beta (BHA) sering digunakan sebagai ubat jerawat. Salah satu jenis AHA yang paling sering digunakan adalah asid glikolat yang mempunyai kepekatan dan pH yang berbeza-beza. Walau bagaimanapun, kadar penyerapannya masih rendah, jadi selamat digunakan semasa menyusu.

Manakala satu jenis BHA dengan potensi toksik rendah adalah asid salisilat. Memang tidak ada kajian yang dilakukan terhadap manusia, tetapi kadar penyerapan bahan ini dalam bentuk ubat topikal atau luaran agak rendah, jadi selamat digunakan semasa menyusui. Ini berbeza dengan persediaan oral asid salisilik atau ubat oral yang harus dielakkan semasa menyusu.

Benzoyl hlmperoksida

Benzoil peroksida sering digunakan sebagai ubat anti jerawat, baik dalam bentuk krim, gel, atau salap. Penggunaan benzoil peroksida semasa penyusuan belum banyak dikaji. Namun, kerana hanya 5% yang diserap ke dalam badan, bahan ini selamat digunakan.

Pastikan kulit bayi tidak bersentuhan langsung dengan kawasan kulit anda yang dibalut dengan benzoil peroksida. Sekiranya anda mesti menggunakan ubat ini di sekitar payudara, elakkan penyediaan salap kerana kandungan parafinnya tinggi, yang boleh membahayakan bayi.

Tabir surya

Jenis pelindung matahari hlmpelindung matahari fizikal, seperti zink oksida (zink oksida) atau titanium dioksida, selamat digunakan semasa menyusu. Serta pelindung matahari kimia, seperti PABA (asid para-aminobenzoik) dan asid kayu manis (asid kayu manis) yang tidak dapat menembusi kulit walaupun digunakan dalam dos yang besar, jadi ia selamat digunakan oleh ibu yang menyusu.

Kosmetik Yang Harus Anda Elakkan ssemasa Penyusuan

Jenis kandungan dalam kosmetik yang harus dielakkan oleh ibu menyusu adalah:

Vitamin A

Vitamin A dan turunannya, seperti tretinoin, isotretinoin, dan retinol, sering dijumpai dalam produk anti penuaan. Produk ini bertindak mengurangkan kedutan dan mencerahkan wajah. Keselamatan produk ini pada ibu menyusu adalah kontroversi dan harus dielakkan kerana boleh diserap ke dalam susu ibu.

Hydroquinone

Hydroquinone harus dielakkan semasa menyusu kerana ia mempunyai kesan toksik atau toksik. Secara amnya, hidrokuinon digunakan sebagai bahan untuk mencerahkan wajah. Hydroquinone dapat diserap melalui kulit, ke saluran darah, dan diedarkan ke seluruh badan.

Kira-kira 35-45% hidrokuinon yang digunakan pada kulit akan diserap ke dalam badan dan ke dalam aliran darah dalam beberapa minit selepas digunakan. Oleh itu, hidrokuinon disyorkan untuk dielakkan oleh ibu yang menyusu.

Petua Penjagaan Kulit ssemasa Penyusuan

Berikut adalah beberapa petua penjagaan kulit yang boleh anda lakukan semasa menyusu:

  • Keperluan cecair yang mencukupi dengan minum air sebanyak 6-8 gelas sehari. Dalam keadaan dehidrasi, kulit akan menjadi kering dan lebih terdedah kepada jerawat.
  • Hadkan pendedahan cahaya matahari, terutama antara pukul 10 pagi hingga 4 petang Sekiranya anda ingin melakukan aktiviti di luar rumah, gunakan pelindung matahari dan pelindung dalam bentuk cermin mata, topi, dan payung.
  • Bersihkan wajah anda dengan sabun berasaskan asid laktik secara berkala. Penggunaan sabun lulur dan produk pengelupasan perlu digunakan dengan berhati-hati, kerana boleh merosakkan lapisan luar kulit dan menjadikan kulit lebih sensitif. Sekiranya anda akan menggunakan produk, sebaiknya gunakan pelembap selepas itu.
  • Gunakan produk yang mengandungi vitamin B atau vitamin C. Vitamin B selamat untuk wanita menyusui dan baik untuk menghidrasi semula kulit, mengurangkan kemerahan, dan jerawat. Sementara itu, vitamin C adalah antioksidan yang berfungsi untuk melawan radikal bebas, melembapkan kulit, dan mengurangkan kedutan.
  • Jaga diet yang sihat dan tingkatkan pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran.

Semasa menyusu, anda masih boleh kelihatan cantik, Macam mana boleh jadi. Walau bagaimanapun, gunakan produk kosmetik yang selamat untuk ibu menyusu. Jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan pakar dermatologi jika anda mempunyai aduan atau pertanyaan mengenai kosmetik yang selamat digunakan semasa menyusu.

Ditulis oleh:

dr. Andi Marsa Nadhira