Kehidupan yang sihat

Khasiat Cermin Mata Hitam untuk Mencegah Penyakit Mata

Ramai orang berpendapat bahawa kelebihan cermin mata hitam adalah untuk menyokong penampilan mereka. Sebenarnya, cermin mata hitam mempunyai faedah besar seperti melindungi mata dari bahaya cahaya matahari dan mencegah penyakit mata.

Mata adalah salah satu daripada lima deria yang berperanan penting dalam aktiviti harian. Oleh itu, kesihatan mereka perlu dijaga, terutama dari pelbagai perkara yang boleh menyebabkan masalah penglihatan dan salah satunya adalah pendedahan cahaya matahari.

Matahari pagi baik untuk kesihatan. Namun, ia berbeza pada waktu siang. Cahaya matahari pada waktu tengah hari dapat memancarkan sinaran ultraviolet yang lebih kuat, tepatnya pada pukul 10 pagi hingga 4 petang.

Sinaran UV boleh membahayakan kesihatan mata. Nah, salah satu bentuk perlindungan terhadap bahaya cahaya ini adalah menggunakan cermin mata hitam.

Cermin mata hitam untuk Cegah Penyakit Mata

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, cermin mata hitam memainkan peranan penting dalam mencegah penyakit mata yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari. Terdapat beberapa jenis penyakit mata yang boleh disebabkan oleh sinaran UV, termasuk:

1. Katarak

Katarak adalah gangguan yang menyebabkan penglihatan kabur atau mendung. Keadaan ini umumnya dialami oleh orang tua, tetapi itu tidak bermaksud keadaan ini tidak dapat dialami oleh orang yang lebih muda.

Salah satu penyebab katarak pada usia muda adalah pendedahan kepada sinar UVA dari matahari. Cahaya ultraviolet ini dapat menembusi kornea dan merosakkan lensa mata dan retina, menyebabkan katarak.

Selain penglihatan kabur, penderita katarak juga dapat mengalami gejala berupa penglihatan ganda, kepekaan terhadap cahaya, dan kesulitan melihat dengan jelas pada waktu malam.

2. Pterygium

Keadaan ini dicirikan oleh membran kekuningan atau kemerahan yang tumbuh pada putih mata. Dalam beberapa kes, tisu boleh tumbuh ke kornea dan menyebabkan gangguan penglihatan.

Pterygium biasanya berlaku pada orang yang menghabiskan banyak waktu di bawah sinar matahari atau tinggal di iklim yang hangat dan sering tidak memakai cermin mata hitam.

Tisu yang tumbuh ini bukan barah, tetapi jika menutupi kornea dan mengganggu penglihatan, pembedahan diperlukan untuk mengatasinya.

3. Pinguecula

Pinguecula dicirikan oleh adanya benjolan kuning pada konjunktiva, yang merupakan membran yang jelas dan nipis yang menutupi permukaan putih bola mata berhampiran kornea.

Keadaan ini sering disyaki pterygium, kerana mempunyai tanda dan gejala yang hampir serupa. Penyebabnya adalah sama, iaitu pendedahan cahaya mata yang kerap tanpa memakai cermin mata hitam. Walau bagaimanapun, kedua-duanya adalah keadaan yang berbeza.

4. Photoconjunctivitis dan photokeratitis

Pendedahan kepada sinar ultraviolet yang berlaku dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kornea rosak teruk atau terbakar. Keadaan ini dikenali sebagai photokeratitis.

Seseorang yang terkena photokeratitis akan mengalami gejala seperti pening, sakit mata dan penyiraman berterusan, kelopak mata bengkak, mata merah, atau kehilangan penglihatan sementara.

Sementara itu, photoconjunctivitis adalah keadaan ketika konjunktiva mata menjadi meradang setelah beberapa jam terkena cahaya matahari dan kadang-kadang terasa sakit.

PetuaMemilih dan Memakai Cermin Mata Hitam

Memilih cermin mata hitam bukan hanya untuk gaya. Anda juga harus mempertimbangkan jenis dan keberkesanan dalam melindungi mata anda dari sinaran UV. Cermin mata hitam boleh dikatakan baik jika mampu menyekat 100% sinaran UV.

Pilih cermin mata hitam dengan lensa berwarna gelap dengan kegelapan lensa sekata. Walau bagaimanapun, anda perlu ingat bahawa lensa berwarna gelap bukanlah jaminan bahawa cermin mata ini berkesan terhadap sinaran UV yang berbahaya.

Selain itu, pilihlah cermin mata hitam yang besar. Semakin besar semakin baik, kerana dapat mencegah sinar UV masuk ke mata dari sebelah.

Dari jenis lensa, terdapat beberapa jenis cermin mata hitam yang boleh anda pilih dan sesuaikan dengan keperluan anda, termasuk:

  • Kaca mata dengan lensa polarisasi
  • Kanta polikarbonat
  • Kaca mata dengan lensa yang menyekat cahaya biru dari elektronik
  • Kanta fotokromik
  • Kaca mata dengan lensa kecerunan

Gunakan kacamata hitam ketika aktif di bawah sinar matahari langsung, ketika bermain di pantai, dan berolahraga. Satu perkara yang perlu anda perhatikan, harganya tidak selalu menjamin keberkesanan cermin mata dalam menyekat sinaran UV.

Cermin mata hitam yang murah sama berkesan dengan yang mahal sekiranya mempunyai perlindungan UV 100%. Walau bagaimanapun, adalah idea yang baik untuk membeli cermin mata hitam di pakar optik yang dipercayai.

Mata adalah organ deria yang sangat penting. Jaga kesihatan mata anda dan pakai cermin mata hitam yang mempunyai perlindungan UV agar tidak menimbulkan masalah pada masa depan.

Untuk mendapatkan cermin mata hitam yang sesuai dan berkualiti, anda boleh berjumpa doktor terlebih dahulu. Oleh itu, anda boleh mendapat faedah maksimum cermin mata hitam.