Kesihatan

Kenali Bahaya Asap Rokok untuk Kanak-kanak

Pendedahan kepada asap rokok untuk kanak-kanak sangat berbahaya, kerana sistem imun kanak-kanak dan bayi masih belum sempurna. Selain membahayakan kesihatan anak-anak, asap rokok juga dapat mengganggu pertumbuhan dan perkembangan mereka. Apabila sering terkena asap rokok, kanak-kanak boleh mengalami pelbagai masalah kesihatan.

Ibu bapa yang merupakan perokok aktif sering tidak menyedari bahawa asap rokok dapat disedut dengan mudah oleh orang sekeliling, termasuk anak-anak. Sebenarnya, pendedahan kepada asap rokok pada kanak-kanak boleh membahayakan kesihatan mereka.

Beberapa masalah kesihatan yang dapat dialami oleh anak-anak kerana terdedah kepada asap rokok, seperti kerengsaan mata, alergi, asma, bronkitis, meningitis, dan sindrom kematian bayi secara tiba-tiba.

Mencegah Kanak-kanak daripada Asap Rokok

Rokok mempunyai keberkesanan yang sangat tinggi dalam menyebarkan bahan kimia toksik. Ini kerana asap yang dihasilkan oleh rokok dapat terperangkap di dalam rumah dan memenuhi rumah dengan bahan toksik, seperti nikotin, karbon monoksida, dan bahan penyebab karsinogen.

Lebih buruk lagi, semua bahan ini tidak hanya di lokasi di mana anda merokok. Semua bilik, termasuk bilik kanak-kanak dan bayi, berisiko tercemar oleh bahan berbahaya ini.

Selain itu, asap rokok juga dapat bertahan lama di udara, iaitu sekitar 2-3 jam, walaupun ventilasi atau tingkap rumah terbuka. Racun dari asap rokok juga boleh melekat pada badan, pakaian, rambut, dan tangan.

Untuk sentiasa selamat, jangan sesekali bersentuhan dengan anak atau bayi selepas anda merokok. Adalah idea yang baik untuk mencuci tangan, membersihkan wajah, dan menukar pakaian sebelum berinteraksi dengan anak anda.

Asap rokok juga boleh menetap di lantai dan objek di sekitar tempat anda merokok. Ini tentu membahayakan kesihatan anak-anak, memandangkan mereka sering bermain di lantai dan menyentuh objek di sekelilingnya.

Oleh itu, elakkan merokok di dalam rumah atau di luar rumah, sekiranya anda seorang perokok yang aktif. Ini kerana di mana sahaja anda merokok, asap berisiko menjangkau kanak-kanak dan bayi dan menyebabkan masalah kesihatan.

Bahaya Asap Rokok untuk Kanak-kanak

Terdapat beberapa bahaya yang dapat dialami oleh kanak-kanak dari menghirup asap rokok, termasuk:

 • Menyebabkan kanak-kanak mudah jatuh sakit
 • Meningkatkan risiko jangkitan paru-paru, seperti radang paru-paru, bronkitis dan bronkiolitis
 • Menjadikan kanak-kanak batuk, mengi, dan sesak nafas
 • Mencetuskan serangan asma atau memburukkan lagi gejala
 • Menghambat pertumbuhan dan perkembangan anak, terutamanya berat dan tinggi badan
 • Menyebabkan jangkitan telinga
 • Menyebabkan pekak separa

Bahaya asap rokok tidak hanya berbahaya bagi kanak-kanak, tetapi juga janin di dalam kandungan ibu perokok. Berikut adalah risiko bahaya yang boleh dialami janin sekiranya seorang wanita hamil merokok:

 • Denyutan jantung janin meningkat
 • Keguguran
 • Bayi dilahirkan sebelum waktunya atau bayi dengan berat lahir rendah
 • Sindrom kematian bayi secara tiba-tiba (SIDS)
 • Bayi yang dilahirkan mengalami kecacatan
 • Gangguan plasenta, seperti gangguan plasenta dan plasenta previa

Tidak ada had selamat untuk merokok, baik untuk wanita hamil dan orang dewasa yang lain. Kanak-kanak dan bayi dalam kandungan boleh mengalami masalah kesihatan yang serius, jika anda mengabaikan bahaya yang disebabkan oleh asap rokok.

Sebilangan orang merasakan bahawa mereka mendapat keseronokan daripada merokok, tetapi tidak membiarkan kesenangan itu membahayakan keluarga tersayang di rumah yang terdedah kepada asap rokok.

Pastikan anda menjaga persekitaran anak anda bebas dari asap rokok, di dalam dan di luar rumah. Sekiranya rumah itu sudah tercemar asap rokok, anda boleh menggunakannya vacuum clkurang senang membersihkan lantai dan perabot atau air yang disucikaner untuk membersihkan udara di dalam rumah.

Sekiranya si kecil menunjukkan simptom kerana terdedah kepada asap rokok, seperti tidak mendapat berat badan dan batuk secara berterusan, terutamanya sehingga sesak nafas atau kulit dan bibir kebiruan, segera berjumpa doktor.