Keluarga

Ibu, Ini adalah Panduan Memilih dan Melatih Pengasuh Bayi untuk Anak Kecil Anda

Pilih pengasuh bayi dipercayai untuk menjaga anak bukan mudah. Terdapat beberapa kriteria yang perlu dipenuhi agar si ibu dapat merasa tenang ketika mempercayakan si kecil kepadanya.

Terdapat berita mengenai pengasuh bayi mereka yang tidak dapat menjaga anak mereka dengan baik membuat anda perlu lebih berhati-hati dalam mencari pengasuh bayi. Anda harus benar-benar memahami selok-belok profil dan kerja yang telah dilakukannya agar sesuai dengan apa yang anda harapkan.

Panduan Memilih Pengasuh bayi

Langkah pertama yang boleh anda ambil adalah meminta cadangan pengasuh bayi dari saudara-mara, keluarga, atau rakan karib yang kini atau telah menggunakan perkhidmatan tersebut pengasuh bayi. Anda juga boleh pergi ke ejen penyedia perkhidmatan pengasuh bayi atau cari dalam talian (di talian).

Setiap keluarga mempunyai kriteria pengasuh bayi berbeza sehingga semasa pencarian pengasuh bayiIbu mesti menyesuaikan diri dengan keperluan keluarga.

Contohnya, jika Ibu dan Ayah sama-sama bekerja dan akan meninggalkan Si Kecil bersamanya pengasuh bayi, mungkin anda perlu mempertimbangkan pengasuh yang matang dan berpengalaman.

Agar anda tidak membuat pilihan yang salah, berikut adalah beberapa panduan untuk memilih: pengasuh bayi:

  • Pengasuh bayi Orang yang berpengalaman tidak semestinya tua. Yang penting ialah anda dewasa, dan anda perlu mengetahui bagaimana pengalaman anda dengan bayi lain.
  • Untuk memastikan penampilannya, anda boleh menghubungi ibu bapa yang telah mengambilnya sebelumnya. Maklumat yang perlu ditanyakan meliputi berapa lama dia bekerja di sana, umur berapa dia membesarkan anak-anak, dan kesan mereka tentang bagaimana dia bekerja.
  • Jumpa calon pengasuh bayi dan buat temu ramah kecil. Sekiranya boleh, bawa si kecil dan perhatikan bagaimana dia berinteraksi.
  • Selain melihat pengalaman, pastikan anda merasa selesa dengan keperibadiannya dan mempunyai corak keibubapaan yang sesuai.
  • Lebih baik memilih pengasuh bayi yang sebelumnya mengendalikan bayi pada usia yang sama dengan anak anda.

Hasil temu ramah boleh menjadi pertimbangan untuk pengambilan pekerja pengasuh bayi yang telah anda pilih. Namun, jangan abaikan naluri anda. Sekiranya anda merasa tidak yakin atau tidak selesa, jangan mempekerjakannya walaupun dia telah menjawab semua soalan dengan baik dan nampaknya mahir menangani bayi.

Perkenalkan Pengasuh bayi dengan sedikit aktiviti

Sebelum Ibu kembali bekerja dan memberi kepercayaan kepada Little One pengasuh bayi, anda mesti mengambil masa beberapa hari untuk menemani pengasuh bayi jaga si kecil.

Pada masa ini, anda boleh memperkenalkan pengasuh bayi mengenai kebiasaan si Kecil, persekitaran rumah, dan juga cara menggunakan peralatan tertentu di rumah. Selama ini, anda boleh melakukan perkara berikut:

1. Memberi maklumat mengenai peraturan keibubapaan

Berikan maklumat mengenai perkara yang menjadikan calon pengasuh bayi memahami dan menghormati peraturan dan budaya yang anda terapkan di rumah, terutama yang berkaitan dengan anak-anak. Contohnya, adakah anak anda dibenarkan menonton TV? adalah pengasuh bayi Bolehkah saya mengakses alat saya (gadget) semasa menjaga anak kecil saya?

2. Maklumkan tanggungjawab

Jelaskan tanggungjawab dan tugas yang anda mahu dia lakukan, seperti sama ada dia hanya menjaga bayi sepenuhnya, atau juga membantu membersihkan rumah.

3. Memaklumkan nomboror-nomor penting baginya

Letakkan nombor hubungan anda dan beberapa nombor hubungan penting lain di tempat yang senang dilihat. Selain nombor hubungan Ibu, kenalan penting lain seperti nombor Ayah, jiran terdekat, pakar pediatrik, dan kedai di sekitar rumah juga perlu disenaraikan.

4. Maklumkan perkara penting lain

Pastikan pengasuh bayi ketahui perkara penting lain, seperti di mana kotak ubat dan cara menggunakan peralatan dalam peti pertolongan cemas. Pengasuh bayi Anda juga harus mengetahui keperluan khas anak anda, seperti alergi atau ubat khas yang sedang dimakan.

Selain itu, pastikan pengasuh bayi ketahui peraturan khusus Ibu, misalnya, jangan membuat panggilan peribadi atau mengakses peranti semasa menjaga anak kecil anda. Pasti, pengasuh bayi perlu memahami asas-asas menjaga anak, seperti:

  • Jangan biarkan kanak-kanak bermain dengan objek yang boleh membahayakan, seperti kacang, guli, atau duit syiling
  • Jangan memberi ubat kepada kanak-kanak tanpa kebenaran
  • Jangan tinggalkan anak tanpa pengawasan, walau sesaat
  • Jangan biarkan kanak-kanak bermain di sekitar tingkap, tangga, alur elektrik, atau dapur

Bayaran yang diperlukan untuk membayar perkhidmatan pengasuh bayi bergantung pada banyak perkara, dari panjang pengalaman kerja yang dia sudah ada hingga gaji nominal pada pekerjaan sebelumnya.

Ibu perlu membuat tinjauan kecil kepada saudara-mara atau rakan-rakan yang telah menggunakan perkhidmatan ini pengasuh bayi untuk mengetahui julat harga. Pengasuh bayi dari ejen biasanya menawarkan harga yang lebih tinggi kerana mereka mengupah pengasuh bayi berpengalaman dan terlatih.

Sekiranya anda mahu pengasuh bayi melakukan kerja tambahan seperti membuat kerja rumah atau melakukan tugas lain, bercakap dengannya dan membuat perjanjian bersama. Ibu perlu menyediakan dana tambahan sekiranya anda memberikan tugas lain kepadanya.

Walaupun anda telah membayarnya, tetap penting untuk menghargai perkhidmatan ini pengasuh bayi. Pujilah dia jika dia melakukan pekerjaan dengan baik dan elakkan memintanya untuk melakukan perkara di luar perjanjian, terutama yang dapat membebankannya dengan tugas utama menjaga si kecil.

Semoga lebih senang untuk anda mencari dan melatih pengasuh bayi baru dalam menjaga Si Kecil, ya.