Keluarga

5 Fakta mengenai Penggunaan Pendakap pada Kanak-kanak

Penggunaan pendakap pada kanak-kanak dapat membantu memperbaiki susunan gigi mereka yang tidak teratur. Walau bagaimanapun, ia bagus untuk terlebih dahulu memahami fakta di sebalik penggunaan pendakap gigi sebelum pemasangan dilakukan.

Pemasangan pendakap pada kanak-kanak biasanya disarankan oleh doktor gigi pakar ortodontik apabila gigi anak tumbuh ke sisi, tidak teratur, bengkok, atau berliku-liku. Dengan pemasangan pendakap, susunan gigi yang tidak teratur dapat lebih kemas dan sejajar.

Fakta mengenai Penggunaan Pendakap Kanak-kanak

Sebelum memasang pendakap pada kanak-kanak, terdapat beberapa fakta mengenai penggunaan pendakap yang perlu anda ketahui. Antara lain adalah:

1. Dilakukan ketika gigi kekal anak mula tumbuh

Tidak ada standard ketika kanak-kanak boleh menggunakan pendakap gigi. Walau bagaimanapun, pemasangannya paling kerap dilakukan ketika kanak-kanak berumur 8-14 tahun. Pada julat usia ini, gigi kekal anak sudah mulai tumbuh.

2. Boleh mbantu menjaga kesihatan gigi

Pemasangan pendakap pada kanak-kanak bukan sahaja membantu memperbaiki susunan gigi, tetapi juga dapat menjadikan kesihatan gigi dan gusi mereka lebih terpantau.

Sebabnya, setelah pemasangan pendakap gigi, anak masih perlu dibawa ke doktor gigi secara berkala untuk menjalani pemeriksaan keadaan gigi, termasuk mengganti pendakap getah sekiranya diperlukan.

3. Boleh mmeningkatkan keyakinan diri anak-anak

Penggunaan pendakap gigi dapat memperbaiki susunan gigi anak-anak yang tidak kemas. Tidak hairanlah jika pemasangan pendakap dianggap mampu meningkatkan keyakinan anak-anak.

4. Pemasanganmiliknyatidak menyakitkan

Pengertian bahawa pendakap gigi menyebabkan kesakitan yang luar biasa kadang-kadang membuat kanak-kanak enggan menggunakannya. Sebenarnya, ini tidak berlaku.

Ketidakselesaan mungkin muncul pada awal pemasangan pendakap. Namun, aduan ini secara amnya akan berkurang setelah si anak menyesuaikan diri dan terbiasa dengan pendakapnya.

Di samping itu, doktor biasanya akan menetapkan ubat penahan sakit, seperti paracetamol, untuk mengurangkan kesakitan dan ketidakselesaan yang disebabkan oleh pendakap gigi.

5. Penggunaanmiliknyarisiko yang sangat minimum

Setiap prosedur perubatan mempunyai risiko, termasuk prosedur memasang pendakap pada anak-anak. Walau bagaimanapun, risiko penggunaan pendakap adalah minimum dan mudah dielakkan dengan penjagaan yang betul.

Anda harus mengikuti nasihat doktor dan membawa anak anda untuk pemeriksaan biasa. Di samping itu, kanak-kanak juga perlu mengurangkan pengambilan makanan manis, berkanji, dan melekit, dan gosok gigi dengan kerap menggunakan sikat gigi yang lembut.

Untuk menyelesaikan masalah pergigian kanak-kanak, panjang penggunaan pendakap gigi boleh berbeza-beza, iaitu antara 1.5 tahun hingga 3 tahun. Ini bergantung pada seberapa parah masalah pergigian, disiplin menjaga kesihatan gigi dan mulut, hingga disiplin anak dalam memeriksakan giginya oleh doktor gigi.

Itulah fakta di sebalik pendakap pada kanak-kanak yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda memerlukan maklumat lain, termasuk kos merawat pendakap anak, jangan ragu untuk berjumpa doktor gigi. Doktor akan menerangkan perkara yang perlu diketahui sebelum pendakap anak dipasang.

Itulah fakta di sebalik pemasangan pendakap kanak-kanak yang perlu anda ketahui. Sekiranya anda memerlukan maklumat lain, termasuk kos merawat pendakap anak, jangan ragu untuk berjumpa doktor gigi. Doktor akan menerangkan apa yang perlu anda ketahui berdasarkan keadaan dan keperluan anak anda.