Kehidupan yang sihat

Makanan Sukan dan Sihat untuk Sixpack

Sekiranya anda ingin memiliki badan yang kelihatan cergas dengan enam pek atau perut berotot, Ini dapat dilakukan dengan bersikap berdisiplin dan makan makanan yang sihat. Tetapi tidak kurang pentingnya, anda juga harus mengetahui petua sukan yang dapat membuat perut anda menjadi enam pek.

Sebagai tambahan kepada latihan perut untuk menegangkan otot perut, anda perlu menggabungkannya dengan kardio dan pemakanan yang baik. Ini bertujuan untuk menurunkan berat badan dan mengurangkan lemak badan sehingga perut impian diperolehi.

Petua Senaman Perut Sixpack

Sebelum melakukan beberapa pergerakan di bawah, jangan lupa memanaskan badan terlebih dahulu, sekurang-kurangnya enam minit. Memanaskan pergerakan yang boleh anda lakukan, seperti berjalan di tempat, kemudian selangkah kaki ke depan dan ke belakang secara bergantian. Pergerakan ini juga disertai dengan gerakan tangan yang bergerak maju dan mundur seperti mengepam dengan tapak tangan yang dikepal dan siku yang sedikit bengkok.

Anda perlu tahu sama ada anda ingin mendapatkan otot perut six pack, Anda perlu melakukan beberapa pergerakan yang menumpukan pada perut. Berikut adalah beberapa pergerakan yang dapat membantu pembentukan perut sixpack.

Papan

Pergerakan ini sangat mudah, anda hanya berbaring menghadap ke atas dengan rata, kemudian angkat badan anda di atas jari kaki dan kedua-dua lengan bawah yang selari dengan lebar dada. Usahakan badan anda dalam keadaan lurus, bermula dari kepala, belakang, pinggul, hingga tumit. Tahan selama 5-10 saat, dan ulangi selama 8-10 kali.

Kekejangan Perut

Latihan ini dilakukan dengan berbaring di punggung, lutut dibengkokkan dengan kaki di lantai, kemudian rentangkan kaki dan paha selebar pinggul. Dalam kedudukan ini, anda boleh meletakkan tangan anda di dada atau paha dan mengangkat bahu dan kembali dari lantai. Tahan sekurang-kurangnya beberapa saat, kemudian lepaskan. Ulangi pergerakan ini 12 kali.

Crunch serong

Latihan ini dilakukan dengan berbaring di punggung, kaki selebar pinggul, dan lutut dibengkokkan sehingga kaki anda berada di atas lantai. Kemudian condongkan lutut ke satu sisi sehingga menyentuh lantai. Angkat bahu dan punggung perlahan-lahan, hingga 8 cm dari lantai. Tahan selama beberapa saat, kemudian turunkan perlahan-lahan. Ulangi 12 kali dan lakukan juga sebaliknya.

Sebenarnya terdapat banyak model senaman lain dalam membentuk perut sixpack. Pergerakan di atas adalah pergerakan umum yang mudah dilakukan, baik untuk lelaki dan wanita. Walau bagaimanapun, anda juga harus melakukan kardio, berjalan, berlari, atau berbasikal, untuk menyokong pembentukan perut sixpack.

Makanan untuk Membantu Program Anda

Selain melakukan beberapa pergerakan yang dapat membantu anda mendapatkan perut sixpack, makan makanan yang dapat menyokong program ini tidak kurang pentingnya. Berikut adalah beberapa jenis makanan yang disyorkan:

1. Sayang

Madu sangat berguna untuk sistem ketahanan badan. Menurut penyelidikan, pengambilan madu sebelum bersenam mengekalkan tahap insulin untuk jangka masa yang lebih lama.

2. Salmon

Asid lemak omega-3 yang terdapat pada ikan berlemak seperti salmon sangat berkhasiat dan bermanfaat dalam memerangi penyakit jantung dan menghentikan diabetes jenis 2. Menurut penyelidikan, salmon juga bermanfaat dalam membina tisu protein baru, terutama pada otot berbanding daging lembu.

Sayur-sayuran dan buah-buahan

Buah-buahan dan sayur-sayuran adalah sumber kaya serat, vitamin, mineral, dan sebatian lain yang diperlukan oleh badan anda untuk berfungsi dengan baik. Buah-buahan dan sayur-sayuran juga rendah kalori dan lemak.

Sebagai pilihan yang sihat, anda boleh makan oatmeal atau produk bijirin lain, bukannya bijirin yang tinggi gula. Selain itu, jangan lupa untuk mengambil susu, yogurt, atau kacang untuk menyokong aktiviti sukan dan kesihatan tubuh anda.

Namun, apa yang perlu anda perhatikan dalam mendapatkan perut sixpack adalah disiplin dalam melakukan perkara di atas. Mulakan rutin untuk melakukan sukan dan pergerakan yang dapat menenangkan otot perut anda, dan menjaga diet anda dengan makan makanan yang sihat.