Keluarga

Masih boleh menyusukan bayi dengan puting rata, ketahui caranya di sini

Pengalaman pertama menyusu tidak mudah, terutamanya jika anda mempunyai puting yang rata. Walaupun begitu, anda tidak perlu terlalu risau, kerana terdapat pelbagai cara menyusukan bayi dengan puting rata yang boleh anda sapukan di rumah. Ayuh, lihat di sini.

Puting rata bukanlah keadaan yang jarang berlaku, kerana dialami oleh sekitar 10-20% wanita di dunia. Tidak seperti puting pada umumnya, puting rata tidak menonjol dari kawasan sekitarnya (areola) dan biasanya tidak kelihatan menonjol ketika dirangsang.

Cara Menyusu dengan Puting Kempis

Bolehkah saya menyusui dengan puting rata? Jawapannya adalah ya. Pada sesetengah ibu, puting rata juga boleh menonjol secara semula jadi dengan bantuan penyusuan bayi. Namun, bagi orang lain, mungkin memerlukan lebih banyak kesabaran dan usaha semasa menyusu, terutama jika bayi dilahirkan sebelum waktunya.

Sekiranya anda mempunyai puting rata, anda harus menggunakan beberapa cara mudah di bawah ini:

Gunakan pam payudara

Pam payudara boleh digunakan untuk mengangkat puting keluar sebelum memberi makan. Untuk itu, cubalah mengepam susu ibu dengan kerap sebelum menyusu, supaya payudara lebih ketat dan puting lebih menonjol. Ini akan memudahkan bayi menekan mulutnya dan menghisap payudara.

Perundingan penyusuan susu ibu

Ibu boleh berunding mengenai cara menyusukan bayi, sama ada dengan doktor, jururawat, atau kaunselor penyusuan. Mereka boleh membantu anda mencari posisi penyusuan dan trik yang boleh anda lakukan untuk terus menyusui walaupun dengan puting yang rata.

menggunakan pelindung puting

Perisai puting adalah alat yang diperbuat daripada silikon yang berguna untuk membantu bayi melekatkan bibir pada puting dan areola ketika menyusu. Alat ini berbentuk seperti puting yang menonjol sehingga bayi lebih mudah menghisap susu.

Sebenarnya, masih banyak alat dan cara untuk menyusui dengan puting rata yang boleh anda gunakan. Beberapa kajian menunjukkan bahawa teknik Hoffman, yang melibatkan mengurut payudara dalam gerakan tertentu menggunakan ibu jari, dapat efektif dalam membesarkan puting susu.

Walau bagaimanapun, sebelum menggunakan sebarang alat atau teknik, lebih baik berunding dengan doktor atau kaunselor penyusuan anda. Dengan cara itu, anda memahami cara yang betul dan berkesan untuk melakukannya.

Bagi wanita hamil, puting yang pada mulanya rata juga boleh menonjol secara semula jadi pada trimester ketiga, ketika persalinan semakin hampir. Walaupun ini tidak berlaku, tidak perlu putus asa. Terus berusaha menyusukan bayi anda sekerap mungkin, bermula dari minit pertama selepas dia dilahirkan.

Dengan permulaan penyusuan awal, bayi dapat mempraktikkan penyusuan dan membiasakan bentuk payudara ibu mereka sejak awal, ketika payudara masih lebih lembut. Oleh itu, apabila payudara mula berisi dan pejal, bayi lebih mahir menyusu.

Puting rata sebenarnya bukan masalah serius bagi ibu menyusu selagi bayi masih mendapat cukup susu. Walau bagaimanapun, jika keadaan ini berlaku secara tiba-tiba dan disertai dengan gejala mengganggu yang lain, anda harus berjumpa doktor.

Walaupun boleh menjadi normal, keadaan ini boleh menjadi gejala penyakit payudara, termasuk barah payudara atau penyakit Paget yang mempengaruhi puting dan areola, terutama jika terdapat rasa sakit, benjolan, atau kelenjar getah bening di sekitar payudara.