Kesihatan

Ayuh, Jaga Kesihatan Tisu Epitel Mata untuk Mencegah Abrasi Kornea!

Tisu epitelium salah satu tisu pada benda hidup, selain tisu otot, tisu penghubung, dan tisu saraf. Tisu epitelium melapisi rongga dan permukaan saluran darah. JTisu epitel juga terdapat di semua organ badan, termasuk kornea mata.

Tisu epitel mempunyai tiga bentuk utama: skuamosa (skuamosasilinder (lajur) dan kiub (kuboid). Sel-sel epitelium ini hanya boleh terdiri daripada satu lapisan atau beberapa lapisan. Dari segi usia, fungsi lapisan epitel meliputi melindungi, menghasilkan cecair, menyerap dan mengangkut bahan-bahan tertentu dan menjadi alat rasa.

Salah satu tisu yang dibina oleh lapisan epitelium adalah kornea mata. Kornea mata adalah bahagian yang melapisi lapisan depan mata. Epitelium sebagai lapisan terluar pada kornea mata berfungsi untuk mengelakkan objek asing dari luar badan memasuki mata. Lapisan ini juga berfungsi menyerap oksigen dan nutrien dari air mata.

Mengenali Pencairan Kornea

Kemungkinan lapisan epitel mata kornea cedera. Kecederaan ini, yang dikenali sebagai lelasan kornea, sangat biasa sehingga sering diabaikan sebagai keadaan yang tidak membimbangkan. Walau bagaimanapun, lecet kornea dalam boleh mengakibatkan lapisan epitel kornea yang tidak teratur atau tisu parut.

Pengecutan kornea berlaku apabila permukaan kornea tergores atau dikikis kerana menggosok benda asing, seperti alat menggaru solekan, kuku calar, atau kaca pecah.

Terdapat juga beberapa orang yang mengalami lecet atau lecet kornea pada kornea akibat penggunaan kanta lekap dan akhirnya berisiko terkena jangkitan ulser kornea. Secara umum, profesional perubatan biasa mengobati dengan memberikan antibiotik topikal untuk mencegah jangkitan, tetapi sekarang teknik ini telah dilakukan pada luka yang dianggap kecil atau ringan. Satu rawatan lain adalah menutup mata dengan alat khas. Tetapi kaedah ini tidak boleh digalakkan lagi. Diduga kaedah ini sebenarnya akan mengurangkan bekalan oksigen, meningkatkan kelembapan yang akhirnya melambatkan proses penyembuhan.

Mencegah dan Merawat Mata untuk Mengelakkan Penyakit Kornea

Tidak ada cara yang lebih baik untuk mengatasi penyakit daripada menghindarinya sebelum menyerang. Begitu juga, ia berkaitan dengan kerosakan tisu epitel kornea yang boleh menyebabkan lelasan kornea.

  • Pakai kacamata pelindung ketika bersenam labu atau
  • Anda juga disarankan untuk memakai kacamata pelindung ketika melakukan aktiviti yang dapat menyebabkan cahaya ultraviolet, seperti mendaki gunung, bermain ski, atau aktiviti luar.
  • Orang yang bekerja sebagai mekanik, pelombong, dan pengrajin logam juga sangat disarankan untuk memakai pelindung mata kerana kerja ini mempunyai risiko tinggi untuk mencederakan mata.

Sebaliknya, anda juga dinasihatkan untuk menjaga mata dengan cara berikut.

  • Segera dapatkan bantuan perubatan apabila rasa sakit atau gangguan mata muncul, seperti penglihatan kabur atau hilang, sakit di mata, mata merah dan bengkak akibat kerengsaan.
  • Pakai kanta lekap selagi disarankan oleh doktor anda.
  • Elakkan menggunakan kanta lekap ketika tidur sehingga mata mendapat bekalan oksigen yang mencukupi.
  • Jangan gunakan kanta lekap semasa berenang.
  • Elakkan mengendalikan kanta lekap tanpa mencuci tangan terlebih dahulu.
  • Tanggalkan alat solek sebelum tidur pada waktu malam. Maskara atau pelindung mata yang masih melekat semasa tidur menyebabkan kegatalan.
  • Jangan sekali-kali menggunakan alat solek mata semasa memandu kereta, bas atau kereta api. Ini untuk mengelakkan kecederaan pada lapisan kornea.

Jaga kesihatan tisu epitelium pada kornea kerana jika bahagian ini rosak, maka mata anda juga akan menghadapi masalah sehingga akan memberi kesan kepada kesihatan keseluruhan anda. Untuk mengelakkan mata yang rosak, lebih baik mulai sekarang dijaga dan dijaga agar tetap sihat.