Keluarga

6 Sebab Bayi Ini Tidak Menambah Berat Badan

Berat bayi tidak meningkat boleh menjadi tanda bahawa dia tidak mendapat cukup susu. Sebenarnya, susu ibu mengandungi nutrien yang diperlukan untuk pertumbuhan dan perkembangan. Selain itu, terdapat beberapa perkara yang juga dapat menghalang kenaikan berat badan bayi.

Penurunan berat badan normal dialami oleh bayi yang baru lahir walaupun mereka sihat dan mendapat penyusuan susu ibu secara eksklusif. Keadaan ini biasanya berlaku untuk beberapa hari pertama selepas kelahiran kerana proses penyesuaian badan bayi di luar rahim.

Apabila bayi mencapai usia dua minggu, berat badannya akan kembali ke berat kelahirannya dan mula meningkat dengan perlahan seiring bertambahnya usia. Namun, ada kalanya berat badan bayi tidak naik dan ini boleh dipengaruhi oleh beberapa perkara.

Pelbagai Sebab Berat Bayi Tidak Menambah

Berikut adalah beberapa sebab yang boleh menyebabkan bayi tidak bertambah berat badan atau mengalami kesukaran untuk menambah berat badan:

1. Bayi jarang menyusu

Bayi yang baru lahir perlu menyusui sekurang-kurangnya setiap 2-4 jam sepanjang hari selama 6-8 minggu pertama kelahiran. Kekerapan makan yang kurang dari yang sepatutnya boleh menyebabkan berat badan bayi tidak meningkat.

2. Tempoh penyusuan yang pendek

Bayi harus menyusui sekurang-kurangnya 8-10 minit di setiap sisi payudara. Tempoh penyusuan yang terlalu pendek juga boleh menjadikan berat badan bayi tidak meningkat. Ia juga boleh berlaku kerana bayi merasa letih dan tertidur sebelum mendapat cukup susu.

3. Kedudukan penyusuan yang tidak selesa

Posisi penyusuan yang tidak selesa atau selendang yang tidak betul juga boleh mempengaruhi pengambilan susu ibu. Contohnya, bibir bayi hanya melekat pada puting atau ketika lidahnya tidak berada di bawah puting semasa menyusu. Ini dapat mengelakkan bayi menghisap susu.

4. Pengeluaran susu yang rendah atau lambat

Sebilangan ibu menyusu boleh mengalami kelewatan pengeluaran susu atau susu yang keluar sedikit. Ini boleh mempengaruhi jumlah susu yang diterima bayi semasa menyusu. Kesannya, pengambilan nutrisi bayi tidak dapat dipenuhi sehingga memberi kesan kepada pertumbuhan dan perkembangan bayi, termasuk berat badannya.

5. Gangguan pencernaan

Berat badan bayi yang sukar diperoleh juga dapat menjadi tanda bahawa dia mengalami masalah pencernaannya, seperti cirit-birit, asid perut, atau intoleransi makanan yang dimakan oleh ibu.

6. Pemilihan susu formula tidak betul

Sebilangan ibu tidak dapat menyusu sepenuhnya dan perlu dibantu dengan susu formula mengikut nasihat doktor. Namun, pemilihan susu formula dan cara penyediaan yang tidak betul boleh menyebabkan berat badan bayi tidak meningkat. Oleh itu, pemberian susu formula tidak boleh dilakukan secara sembarangan.

Selain dari perkara di atas, ada perkara lain yang juga menyukarkan bayi untuk menambah berat badan, misalnya, ibu mempunyai puting yang terlalu keras, terlalu besar, atau bahkan masuk.

Petua Mengatasi Berat Bayi Tidak Meningkat

Sekiranya anak kecil anda mengalami kesukaran untuk menambah berat badan, anda harus membawanya ke doktor supaya dia dapat diperiksa. Doktor akan mengetahui penyebabnya dan menentukan rawatan yang sesuai untuk keadaan kesihatan anak anda.

Di samping itu, terdapat beberapa petua yang boleh anda cuba untuk meningkatkan berat badan bayi anda, iaitu:

  • Beri susu ibu lebih kerap dengan menyusukan anak anda setiap kali dia menunjukkan tanda lapar atau setiap 2-3 jam.
  • Sekiranya bayi anda dapat menyusu secara langsung dari puting susu, elakkan menggunakan pacifier atau pacifier. Ibu boleh memberikan pacifier atau pacifier setelah bayi mencapai berat badan normal.
  • Usahakan si kecil terjaga sekurang-kurangnya 20 minit setiap kali memberi makan dengan mengubah kedudukan makan atau menggelitik kaki bayi.
  • Sekiranya anda menghadapi masalah dengan pengeluaran susu, cubalah minum penggalak susu ibu atau suplemen dari doktor anda.
  • Pastikan bayi anda tidak dililit dengan ketat semasa menyusu kerana ia akan membuatnya selesa dan cepat tertidur sebelum mendapat cukup susu.

Setiap bayi melalui proses pertumbuhan dan perkembangan yang berbeza. Ada yang mengalami kenaikan berat badan yang cepat, tetapi ada yang lambat. Namun, anda tidak perlu risau, kerana selagi berat badan bayi meningkat mengikut usianya, ini tidak menjadi masalah.

Sekiranya anda risau berat badan bayi tidak bertambah atau terdapat masalah dalam proses penyusuan, jangan ragu untuk berjumpa doktor untuk mengetahui jalan keluarnya.