Kehidupan yang sihat

Rawatan Muka yang Anda Dapatkan di Klinik Kecantikan

Untuk menjaga kesihatan dan kecantikan kulit wajah, anda boleh melakukan pelbagai rawatan di klinik kecantikan. Di sini, anda boleh mendapatkan banyak jenis rawatan yang sesuai dengan keperluan kulit anda, dari microdermabrasion, kulit kimia, Suntikan Botox dan pengisi, untuk terapi laser.

Pelbagai jenis rawatan wajah di klinik kecantikan mempunyai cara kerja, fungsi, dan tujuan yang berbeza serta kesan sampingannya sendiri. Selain itu, jenis perawatan kulit yang dilakukan juga akan disesuaikan dengan keadaan kulit wajah setiap pesakit.

Oleh itu, sebelum memutuskan untuk menjalani rawatan estetik di klinik kecantikan, anda perlu mengetahui terlebih dahulu mengenai jenis prosedur, faedah, dan risiko.

Pilihan dan Risiko Rawatan Muka di Beauty Clinic

Berikut adalah beberapa pilihan rawatan di klinik kecantikan dan risiko yang perlu anda fahami:

1. Mikrodermabrasi

Microdermabrasion adalah prosedur rawatan wajah yang dilakukan dengan mengelupas tisu kulit dengan menggunakan alat khas, sehingga sel kulit wajah mati dikeluarkan. Kaedah ini juga bertujuan untuk merangsang pembentukan tisu kulit wajah yang baru dan sihat.

Microdermabrasion umumnya dilakukan untuk merawat beberapa masalah kulit, seperti kedutan, kulit kusam, parut, dan bintik-bintik gelap atau bintik-bintik akibat penuaan.

Prosedur microdermabrasion biasanya memakan masa sekitar 20-30 minit. Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, anda mungkin perlu melakukan rawatan ini hingga beberapa kali, seperti yang disyorkan oleh doktor anda.

2. Kulit kimia

Rawatan ini boleh dilakukan untuk mengatasi masalah perubahan warna kulit atau warna kulit wajah yang tidak rata, seperti bintik hitam atau tompok pada kulit. Lain daripada itu, kulit kimia Ia juga boleh digunakan untuk membantu merawat jerawat.

Prosedur ini dilakukan dengan menggunakan span dan cecair kimia khas untuk merangsang pengelupasan. Oleh itu, sel-sel kulit mati, habuk, dan minyak yang berlebihan di wajah dapat diangkat. Kulit kimia juga boleh dilakukan untuk merangsang pembentukan tisu kulit wajah baru yang sihat.

Walaupun hasilnya menjanjikan, ada risiko yang harus anda perhatikan. Rawatan ini dapat menjadikan kulit kering, jengkel, merah, dan sakit. Dalam kes tertentu, kulit kimia Ia juga boleh menyebabkan perubahan warna kulit dan pembentukan parut secara kekal.

3. Pengisi dermal

Dpengisi ermal adalah prosedur rawatan muka yang dilakukan dengan menyuntik cecair khas (pengisi) pada bahagian muka tertentu. Prosedur ini secara amnya dilakukan untuk menghilangkan bekas jerawat dan kedutan, menjadikan hidung kelihatan lebih tajam, dan menjadikan bibir dan pipi kelihatan lebih tebal dan kemerahan.

Dalam prosesnya, doktor akan menyuntik bahan pengisi ke muka pesakit dan lakukan urutan lembut. Rawatan ini boleh memakan masa sekitar 30 minit hingga 1 jam.

Selama 1 hari selepas rawatan, kawasan yang terjejas pengisi Ia mungkin kelihatan bengkak dan merah, tetapi keadaannya akan bertambah baik dengan sendirinya setelah beberapa hari.

Setelah mendapat suntikan pengisi, Anda disarankan agar tidak terkena cahaya matahari, jangan minum minuman beralkohol dan kopi, dan membersihkan wajah dengan lembut.

4. Suntikan Botox

Suntikan Botox adalah salah satu prosedur estetik yang paling biasa dilakukan untuk menegangkan kulit dan menghilangkan kedutan. Botox atau toksin botulinum adalah ubat yang diperbuat daripada bakteria Clostridium botulinum.

Botox berfungsi dengan menyekat isyarat dari saraf ke otot, jadi otot akan melemah sementara dan menjadikan kedutan pada kulit di tempat suntikan berkurang atau hilang. Keberkesanan suntikan Botox dapat bertahan hingga sekitar 3-6 bulan.

Walaupun cukup berkesan dalam merawat masalah kulit, suntikan Botox juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti sakit, bengkak, atau lebam di tempat suntikan, sukar menggerakkan wajah, dan sakit kepala.

5. Laser muncul semula

Lpermukaan semula aser adalah prosedur penjagaan kulit yang bertujuan untuk membantu mengurangkan kedutan, bintik-bintik usia, dan parut jerawat. Prosedur ini dilakukan dengan 2 kaedah, iaitu dengan laser ablatif dan nonablatif.

Laser ablatif dilakukan dengan membuang lapisan luar kulit (epidermis) dan memanaskan kulit bawah (dermis) untuk merangsang pembentukan kolagen baru. Sementara itu, laser nonablatif dilakukan tanpa membuang lapisan atas kulit dalam merangsang pertumbuhan kolagen.

Kedua-dua laser ablatif dan bukan ablatif, keduanya masih mempunyai risiko kesan sampingan, seperti perubahan warna kulit yang lebih gelap atau kemerahan, bengkak, dan gatal-gatal di kawasan yang terkena laser.

Prosedur rawatan muka di klinik kecantikan memang berkesan untuk mengatasi pelbagai keluhan pada kulit wajah. Namun, anda juga masih perlu mempertimbangkan pelbagai risiko kesan sampingan yang boleh timbul dan kos rawatan yang perlu ditanggung.

Oleh itu, jika anda ingin melakukan rawatan kulit dan badan di klinik kecantikan, anda harus terlebih dahulu berunding dengan pakar dermatologi atau pakar kecantikan. Dengan cara itu, doktor akan mengesyorkan rawatan yang sesuai dengan keperluan anda.