Keluarga

Memilih Mainan Bayi 6 Bulan Hingga 1 Tahun

Memilih mainan bayi dari 6 bulan hingga 1 tahun boleh menjadi kesenangan dalam dirinya sendiri untuk orang-orang itua. Dihidupkan pada masa itu, bermain adalah aktiviti yang menyeronokkan yang dapat membina mental, fizikal, sosial dan emosiuntuk bayi. lulustikkan Anda mpilih mainan yang sesuai dengan tahap perkembangannya.

Pada usia 6 bulan hingga 1 tahun, kemampuan dan pengetahuan bayi meningkat dengan cepat. Mainan yang terlalu spesifik, seperti boneka yang dapat menyanyi atau bercakap ketika ditekan, dianggap kurang menyokong kreativiti dan imaginasi mereka. Pada masa kini, bayi memerlukan lebih banyak mainan yang dapat memprovokasi kemahiran berfikir.

Pelbagai Mainan yang Menyokong Perkembangan Bayi

Ibu bapa dinasihatkan untuk mengutamakan mainan bayi 6 bulan hingga 1 tahun yang dapat membantu mereka meneroka dan menyokong perkembangan lima deria, seperti berikut:

 • Peralatan rumah tangga

  Peralatan rumah tangga boleh menjadi mainan menarik untuk bayi dari 6 bulan hingga 1 tahun. Beri dia sudu kayu, cawan ukur, atau mangkuk plastik dengan warna dan reka bentuk yang menarik. Biarkan dia bermain semasa anda menyediakan makanan untuk bayi. Letakkan barang-barang ini di tempat yang mudah dijangkau dan pastikan bahawa tidak ada perkara yang menimbulkan risiko jatuh dan jatuh pada bayi.

 • Bola

  Bola membuat mainan bayi 6 bulan hingga 1 tahun yang menarik. Terdapat banyak cara untuk bermain bola dengan bayi anda. Gulungkan bola ke arah bayi dan minta dia menggulungnya ke arah mana pun. Ketika bayi anda lebih tua, membuang dan menangkap bola boleh menjadi aktiviti yang sangat menghiburkan.

 • Tempah

  Pada usia ini, membawa bayi membaca bersama menjadi aktiviti yang menyeronokkan. Membaca dongeng akan mencetuskan perkembangan kemahiran berbahasa bayi nanti. Pilih buku yang diperbuat daripada kain atau bahan yang kukuh. Elakkan buku-buku yang terbuat dari kertas kerana, selain mudah terkoyak, ada risiko memikat bayi memakan potongan-potongan kertas itu.

 • Kayu atau bongkah kecil

  Ajar bayi anda bermain dengan blok kecil dengan menyatukannya dan kemudian menjatuhkannya. Jemput juga mereka meletakkan bongkah-bongkah itu di dalam bekas dan kemudian tumpah kembali. Selepas itu, biarkan bayi bermain blok mengikut imaginasinya.

 • Anak patung

  Anak patung berbentuk manusia atau haiwan boleh menjadi variasi yang menyeronokkan. Pastikan anak patung yang anda berikan tidak mengandungi tali, benang, atau bahagian kecil yang boleh ditelan dan membahayakan keselamatan bayi. Beri anak patung itu ukuran yang sesuai dengan tubuh bayi sehingga mereka selesa bermain dengannya.

Perkara penting yang perlu anda ingat semasa memberi mainan kepada bayi 6 bulan adalah tidak memilih mainan yang boleh mengeluarkan suara yang kuat. Mainan ini berisiko merosakkan pendengaran bayi. Bukan hanya itu, mainan yang keras, tajam, dan mempunyai risiko serpihan kayu juga tidak digalakkan, kerana boleh mencederakan kulit bayi anda

Mainan bayi dari 6 bulan hingga 1 tahun mudah didapati di kedai mainan bayi dengan pelbagai pilihan. Periksa label pembungkusan mainan, termasuk usia bayi yang disarankan dan penggunaan yang betul. Juga, pastikan mainan yang anda beli tidak rosak, bersih dan selamat digunakan untuk bayi anda.