Keluarga

Inilah Kesan Perceraian terhadap Kanak-kanak dan Cara Membantunya

Perceraian sering dilihat sebagai jalan keluarpelbagai masalah rumah tangga. Sesetengah orang pilihhlmperceraian untuk sayamenyelesaikan konflik dalam rumah tangga, tetapi lupakan itu Perceraian juga boleh memberi kesan negatif kepada anak.

Perceraian ibu bapa dapat meninggalkan bekas luka di fikiran anak-anak. Sebenarnya, kecederaan yang dialami oleh kanak-kanak mungkin terus berlanjutan hingga dewasa. Kesan yang mungkin berlaku pada setiap anak boleh berbeza-beza, bergantung pada usia anak pada masa ibu bapa bercerai, keadaan perceraian, dan keperibadian anak.

Oleh itu, sebelum memutuskan untuk bercerai, tidak ada salahnya Ibu dan Bapa berusaha memperbaiki hubungan itu semula.

Perkara yang perlu dilakukanmenimbang Ssebelum ini Perceraian

Perceraian boleh menyebabkan kanak-kanak mengalami penurunan kemampuan belajar dan merasa tidak dikenali dengan ibu bapa mereka ketika mereka dewasa. Sebilangan anak yang ibu bapa mereka bercerai ketika berumur 5 tahun atau lebih muda, tidak merasakan ikatan istimewa dengan ibu bapa mereka, atau merasa tidak selesa berada bersama mereka.

Bukan hanya itu, anak-anak yang ibu bapa mereka bercerai secara amnya akan merasakan emosi bercampur, antara kejutan, kesedihan, kegelisahan, kemarahan atau kekeliruan. Sebilangan kanak-kanak juga lebih berisiko menghadapi masalah untuk bersosial. Tidak jarang anak-anak akan merasa rendah diri dan iri terhadap anak-anak lain yang mempunyai keluarga yang lengkap, sehingga dia menjadi pendiam, lebih suka bersendirian, dan enggan berinteraksi dengan orang lain. Sebenarnya, kurangnya keyakinan diri dapat menjerat anda dalam hubungan yang tidak sihat, misalnya hubungan bergantung.

Bantu Anak-anak Melalui Masa Keras Perceraian Ibu Bapa

Sudah tentu, tidak ada pasangan yang mengharapkan perceraian. Namun, keadaan boleh memaksa pasangan yang sudah berkahwin mengambil jalan perceraian. Dalam keadaan ini, bukan sahaja suami dan isteri memerlukan pertolongan, tetapi juga anak-anak mereka.

Sekiranya Ibu dan Ayah menghadapi situasi sukar seperti ini, lakukan cara berikut untuk menjaga perasaan si kecil:

 • Bercakap dengan anak dengan betul

  Sampaikan alasan perceraian dengan tenang, walaupun tidak semua alasan perlu diberitahu kepada anak. Berilah kefahaman kepada anak bahawa dia masih akan mendapat kasih sayang kedua ibu bapa. Sekiranya kanak-kanak itu terlalu muda untuk memahami perkara ini, berikan pemahaman yang sederhana, misalnya Ibu dan Ayah mesti tinggal di rumah yang berlainan agar mereka tidak selalu bertengkar.

 • Fahami dan dengar perasaan anak

  Apabila ibu bapa memutuskan untuk bercerai, anak-anak dapat merasa bingung, bahkan ada yang merasa bersalah, atau merasakan bahawa ibu bapa harus memahaminya dengan lebih baik. Ibu dan Ayah harus berusaha mengetepikan masalah yang dihadapi, dan mula mendengarkan anak kecil anda dengan teliti, kemudian berikan respons khusus terhadap apa yang dia rasakan.

 • Elakkan konflik dengan pasangan di hadapan anak-anak

  Perceraian telah meninggalkan bekas luka di hati anak-anak. Jadi, jangan biarkan tekanan yang dialaminya bertambah berat dengan berdebat atau bertengkar di hadapannya. Elakkan perkara ini semaksimum mungkin kerana boleh meningkatkan tekanan pada anak.

 • Jangan ganggu rutin anak anda

  Perceraian secara amnya bermaksud tinggal berjauhan. Dianjurkan untuk mengurangkan perkara-perkara yang boleh mengganggu rutin anak. Contohnya, sering bertukar tempat sehingga anak-anak perlu menukar sekolah.

 • Perbaiki hubungandengan anak

  Kesakitan akan sembuh melalui perasaan yang difahami dan disayangi. Maafkan anak anda atas apa yang berlaku. Di samping itu, sebisa mungkin Ibu dan Bapa tetap terlibat dalam kehidupan Si Kecil, sehingga dia tidak merasa bahawa dia telah kehilangan perhatian orang tuanya.

Elakkan melakukan kesalahan yang boleh memperburuk keadaan anak, seperti mengadu kepada anak. Jangan jadikan anak sebagai perantara atau utusan, apalagi sebagai jalan keluar. Ini boleh membuatkan anak membenci satu pihak. Di samping itu, cubalah untuk tidak menjalin hubungan baru sebelum anak benar-benar memahami dan dapat menerima keadaan ini.

Namun, perceraian tetap akan meninggalkan bekas luka dan menjadi peristiwa buruk, baik untuk anak-anak dan orang tua. Jangan biarkan anak merasakan kesan buruk dari keadaan tersebut. Ibu dan Ayah boleh melakukan cara di atas untuk menolong anak kecil anda melalui masa-masa sukar kerana perceraian. Jangan teragak-agak untuk berjumpa dengan pakar psikologi sekiranya anda, ayah anda atau anak anda memerlukan pertolongan profesional.