Kesihatan

Berikut adalah 8 Jenis Makanan untuk Mengatasi Dehidrasi

Bukan hanya dengan minum air, pengambilan cairan badan juga dapat dipenuhi dengan memakan makanan untuk mengatasi dehidrasi. Berbagai jenis makanan, mulai dari semangka, tembikai, hingga timun, dapat dimakan untuk memulihkan cairan tubuh yang hilang ketika mengalami dehidrasi.

Sebilangan orang mungkin menganggap dehidrasi sebagai kehausan atau sekadar kelemahan. Sebenarnya, dehidrasi adalah keadaan ketika tubuh kehilangan atau kekurangan cairan, sehingga tidak dapat berfungsi dengan normal.

Sekiranya tidak diperiksa, dehidrasi berisiko menyebabkan gejala yang teruk, seperti peningkatan degupan jantung, demam, dan penurunan kesedaran.

Untuk mencegah dan merawat dehidrasi, anda perlu mengganti cairan tubuh yang hilang dengan minum banyak air atau melakukan terapi air dan makan makanan dengan kandungan air yang tinggi, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Beberapa Pilihan Makanan untuk Mengatasi Dehidrasi

Selain memiliki kandungan air yang tinggi, buah-buahan dan sayur-sayuran juga kaya akan serat, karbohidrat kompleks, asid amino, dan vitamin dan mineral. Bukan sahaja dapat mencegah dan mengatasi dehidrasi, buah-buahan dan sayur-sayuran juga dapat melengkapkan pengambilan nutrisi tubuh.

Berikut adalah beberapa jenis buah-buahan dan sayur-sayuran yang baik untuk dimakan sebagai makanan untuk mengatasi dehidrasi:

1. Tembikai

Selain memiliki rasa manis dan menyegarkan, semangka dikenal sebagai buah rendah kalori yang mengandungi sekitar 92% air. Tidak hanya itu, semangka juga memiliki berbagai nutrien, seperti vitamin A, vitamin C, mangan, dan antioksidan, yang baik untuk tubuh.

Selain baik untuk dikonsumsi untuk mengatasi dehidrasi, kandungan antioksidan lycopene dalam semangka juga bermanfaat untuk mengatasi kesan radikal bebas, meningkatkan kesihatan jantung, dan mencegah barah.

2. Buah belimbing

Buah belimbing mengandungi sekitar 91% air, vitamin C, dan pelbagai antioksidan yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh. Makan buah ini bukan sahaja dapat mengatasi dehidrasi, tetapi juga dapat menjaga kesihatan jantung.

Namun, buah belimbing tidak boleh dimakan oleh orang yang menderita penyakit ginjal, kerana buah ini mempunyai kandungan asam oksalat yang cukup tinggi.

Pada orang yang menderita penyakit buah pinggang, penumpukan asid oksalat di dalam badan dapat memperburuk kerosakan ginjal, sehingga berisiko mengalami kegagalan buah pinggang.

3. Buah limau gedang

Buah limau gedang atau limau gedang merah adalah salah satu jenis buah sitrus yang kaya dengan air, serat, folat, vitamin C, antioksidan, dan kalium. Buah ini mirip dengan limau gedang yang biasa dijumpai di Indonesia.

Pelbagai nutrien ini menjadikan limau gedang tidak hanya dapat dikonsumsi untuk mengatasi dehidrasi, tetapi juga baik untuk mengurangi risiko diabetes tipe 2, menjaga kesehatan jantung, dan mencegah barah.

4. Stroberi

Pada dasarnya, semua buah dalam kumpulan beri, seperti strawberi dan blueberry, mempunyai kandungan air yang tinggi. Namun, strawberi adalah jenis beri yang mengandungi paling banyak air. Oleh itu, buah ini baik untuk dimakan untuk memenuhi keperluan cecair badan dan mencegah dehidrasi.

5. tembikai

Melon mengandungi banyak air, serat, dan pelbagai nutrien seperti vitamin A, folat, vitamin C, kalium, magnesium, kalsium, dan protein. Buah ini juga mengandungi banyak antioksidan.

Berkat nutrien yang banyak ini, tembikai berguna untuk memenuhi keperluan cairan tubuh, meningkatkan penglihatan, dan menjaga tulang dan kulit yang sihat.

6. Timun

Timun, yang sering dimakan sebagai sayuran segar, rujak, atau salad, adalah salah satu makanan dengan kandungan air tertinggi, iaitu 97%. Kandungan air yang tinggi ini dapat membantu anda mengganti cecair badan yang hilang ketika anda mengalami dehidrasi.

7. Selada

Selada juga merupakan sejenis sayur dengan kandungan air yang sangat tinggi. Kandungan air dalam selada bahkan mencapai 96%, jadi baik untuk dimakan untuk mengatasi dehidrasi.

8. Tomato

Tomato mempunyai kandungan air yang banyak dan sangat sedap apabila digunakan sebagai jus tomato untuk menghilangkan rasa dahaga semasa cuaca panas. Bukan hanya itu, buah ini juga kaya dengan antioksidan, seperti likopena, flavonoid, lutein, dan zeaxanthin, yang baik untuk menjaga kesihatan tubuh.

Bukan hanya buah-buahan dan sayur-sayuran di atas, beberapa jenis makanan lain, seperti bubur, sup, dan yogurt, juga baik untuk dimakan sebagai makanan untuk merawat dehidrasi.

Walaupun pengambilan cecair badan dapat diperoleh dengan memakan makanan yang mempunyai kandungan air yang tinggi, anda masih perlu minum air yang mencukupi untuk memenuhi keperluan cecair badan dan mencegah dehidrasi.

Sekiranya anda mengalami gejala bibir kering, kelemahan, pening, urin kuning gelap atau gelap, dan kencing yang jarang berlaku, terutamanya jika gejala ini tidak bertambah baik walaupun minum air dan makan makanan yang mencukupi untuk merawat dehidrasi, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.