Kesihatan

Indonesia Sedia Membangunkan Vaksin Virus Corona

Penyebaran virus Corona atau COVID-19 menjadikan patogen ini sebagai kecemasan kesihatan global atau Kesihatan Awam Kecemasan Antarabangsa (FIZIK). Sebagai tindak balas kepada ini, Eijkman Institute for Molecular Biology (LBM) siap mengembangkan vaksin antivirus Corona di Indonesia.

Penyelaras penyelidikan LBM Eijkman, Frilasita Aisyah Yudhaputri, M.BiomedSc menyatakan, melalui pendekatan molekul, LBM Eijkman dapat mengesan kehadiran virus COVID-19 dalam sampel klinikal. Ini dilakukan dengan kaedah hlmancoronavirus RT-PCR (tindak balas rantai polimerase masa nyata).

“LBM Eijkman mempunyai makmal yang disahkan mengendalikan patogen berisiko tinggi (makmal biosafety tahap 2 dan 3). Kemudahan ini juga disokong oleh alat Penjujukan Generasi Seterusnya dan analisis bioinformatik yang diiktiraf di peringkat antarabangsa, "kata Frilasita pada seminar kesihatan di Jakarta pada hari Rabu (12/2/2020).

Pada kesempatan yang sama, Timbalan Ketua Penyelidikan Translasi LBM Eijkman, Prof. Dr. dr. David H Muljono, SpPD, FINASIM, PhD, menjelaskan bahawa LBM Eijkman merancang untuk mengembangkan vaksin antivirus Corona peringkat awal. Salah satunya dengan memanfaatkan bahan semula jadi yang ada di Indonesia.

"Kami akan melakukan percobaan untuk mengembangkan obat-obatan herbal asli Indonesia yang dapat meningkatkan kekebalan tubuh, seperti kurkumin dan lain-lain, untuk mencegah virus, termasuk virus Corona. Pengembangan dapat bekerja bersama dengan biopharma dan percobaan di rumah sakit pengajaran," kata David ketika memamerkan materi .

Walaupun mempunyai kemudahan yang mencukupi, David menyatakan bahawa LBM Eijkman masih memerlukan lebih banyak maklumat mengenai antigen, yang merupakan bahan yang merangsang tindak balas imun untuk menghasilkan antibodi, untuk mengembangkan vaksin antivirus.

“Kami telah melakukan komunikasi tidak resmi dengan beberapa pihak terkait untuk membuat vaksin koronavirus. Yang jelas adalah bahawa kerjasama antara institusi penyelidikan sangat diperlukan agar penyelidikan dapat lebih cepat dan tepat. Di masa depan, kita akan melihat kemajuannya, ”kata David.