Keluarga

Kenali Tangisan Ungu pada Bayi dan Cara Mengatasinya

Menangis adalah cara untuk bayi berkomunikasi. Namun, jika tangisan bayi tidak berhenti untuk waktu yang lama, mungkin dia sedang dalam fasa tangisan ungu. apa itu tangisan ungu dan bagaimana menyelesaikannya?

Tangisan ungu adalah istilah untuk menggambarkan fasa ketika bayi menangis lebih kerap dan lebih sukar ditenangkan. Fasa ini biasanya bermula ketika bayi berusia 2 minggu dan memuncak ketika bayi berusia 8 minggu. Walau bagaimanapun, tangisan ungu Ia boleh berhenti dan hilang sendiri ketika bayi berusia 12 minggu.

Ciri-ciri Tangisan Bayi Hidup Tangisan Ungu

Istilah tangisan ungu tidak bermaksud badan bayi berubah menjadi ungu atau ungu dari menangis sepanjang masa, ya, Bun. Ungu bermaksud 6 ciri tangisan bayi dalam fasa ini. Ciri-ciri ini merangkumi:

  • P (puncak menangis). Seperti yang telah disebutkan, fasa ini adalah fasa ketika bayi akan banyak menangis dan puncaknya adalah ketika dia berusia sekitar dua bulan.
  • U (tangisan yang tidak dapat diramalkan). Bayi menangis dalam fasa ini biasanya berlaku secara tiba-tiba tanpa sebab yang jelas.
  • R (tahan menenangkan). Bayi yang menangis pada tahap ini akan cenderung lebih sukar untuk berhenti.
  • P (muka seperti sakit). Ekspresi di wajah bayi ketika dia menangis seolah-olah dia sedang kesakitan, walaupun tidak ada sebab yang diketahui yang menyebabkannya kesakitan.
  • L (tahan lama). Tempoh tangisan ini dapat bertahan lama, sekitar 30-40 minit. Dalam satu hari, jumlah masa bayi menghabiskan tangisannya boleh melebihi 5 jam atau lebih.
  • E (petang). Biasanya, tangisan ini berlaku pada waktu petang dan petang.

Ciri-ciri tangisan bayi semasa fasa tangisan ungu anda perlu ambil perhatian, ya. Ibu perlu lebih berhati-hati untuk membezakan antara menangis tangisan ungu dan menangis ketika si kecil memerlukan atau merasakan sesuatu, seperti dahaga, kelaparan, ketidakselesaan, keletihan, kebosanan, dan kesakitan.

Seperti Ini Cara Mengatasi Tangisan Ungu

Tangisan ungu Apa yang berlaku pada bayi adalah keadaan normal dan tidak perlu dibimbangkan. Macam mana boleh jadi. Namun, tidak jarang fasa ini dapat membuat ibu merasa tertekan, bahkan merasa bersalah dan gagal menjadi ibu kerana dia tidak dapat menjaga bayinya dengan baik dan tidak dapat menghentikannya menangis.

Supaya anda dapat mengelakkan perasaan ini, ayuh, cuba gunakan kaedah berikut untuk meredakan tangisan Si Kecil dalam fasa tersebut tangisan ungu:

1. Kulit ke kulit

Kulit ke kulit Ini dilakukan dengan meletakkan Si Kecil di dada Ibu tanpa terhalang oleh pakaian, sehingga kulit Ibu bersentuhan langsung dengan kulit Si Kecil. Kaedah ini secara amnya akan membuat si kecil merasa lebih selesa dan membantu mengurangkan tangisan. Ibu juga boleh memberikan sedikit urutan lembut kepada si Kecil agar dia menjadi lebih tenang.

2. Selimut bayi

Selain sentuhan, menutupi si kecil dengan kain juga dapat memberikan kehangatan dan menambahkan rasa aman. Kaedah ini diharapkan dapat menghentikan tangisan sebentar.

3. Bawa dan bawa bayi berjalan-jalan

Sekiranya si kecil terus menangis, anda boleh membawa dan menggegarkannya perlahan-lahan. Sekiranya perlu, Ibu boleh membawanya berjalan-jalan ke halaman atau taman berhampiran rumah untuk menikmati udara segar, agar Si Kecil dapat lebih tenang dan mengurangkan tangisan.

4. Mandi dengan air suam

Mandi anak kecil anda dengan air suam boleh menjadi cara menenangkannya ketika dia menangis. Bunyi air yang menggelegak dapat membuatnya merasa lebih tenang dan berhenti menangis.

Ingat, tangisan ungu pada bayi adalah perkara biasa dan tidak perlu risau, apatah lagi untuk mengecewakan ibu. Lakukan langkah mengatasi bayi yang menangis di atas dan minta pertolongan daripada pasangan atau keluarga anda untuk menjaga anak anda sekiranya anda letih.

Sekiranya cara mengatasi tangisan ungu perkara di atas juga tidak dapat meredakan tangisan si kecil, anda harus segera membawanya ke doktor, ya, Bun. Doktor akan memeriksa dan membantu mencari punca tangisan anak kecil anda serta memberikan cadangan rawatan mengikut keadaannya.