Kehidupan yang sihat

Ketahui Peraturan Mandi Selepas Bersalin

Proses melahirkan, secara semula jadi atau dengan pembedahan caesar, pasti akan terasa melelahkan. Adalah wajar jika anda ingin mandi sebaik sahaja melahirkan, dengan tujuan untuk dapat merasa selesa dan segar.

Mandi selepas melahirkan tidak boleh dilakukan secara sembarangan, terutamanya jika anda belum mendapat kebenaran daripada doktor. Ayuh, ketahui peraturan mandi selepas melahirkan yang dianggap selamat dan disyorkan secara perubatan.

Masa Yang Betul untuk Mandi Selepas Bersalin

Secara amnya, ibu-ibu yang baru melahirkan dan dalam keadaan sihat dibenarkan mandi dengan segera. Walau bagaimanapun, beberapa doktor mungkin menyarankan untuk menunggu selama 24 jam sebelum mandi.

Waktu mandi yang disyorkan mungkin berbeza jika anda ingin mandi dengan berendam di dalamnya tab mandi. Pada amnya, ibu yang melahirkan secara vagina dibenarkan mandi selepas bersalin, tetapi ibu yang melahirkan secara caesarean mungkin perlu menunggu hingga seminggu sebelum dibenarkan mandi. Tempoh ini diperlukan agar sayatan cukup kering dan tidak lagi berdarah.

Prosedur yang Disarankan untuk Mandi Selepas Bersalin

Ibu sebenarnya boleh memilih suhu air yang paling selesa untuk mandi, tetapi pastikan suhu air tidak terlalu panas. Air suam suam disarankan untuk mandi selepas melahirkan.

Selain membuat badan terasa lebih selesa, air suam dapat menghilangkan rasa sakit, sakit di kawasan sekitar faraj, sakit payudara, dan kekejangan perut. Bukan hanya itu, air suam juga boleh memberi kesan yang menenangkan, setelah anda bergelut semasa melahirkan.

Sekiranya anda ingin mandi, elakkan menggunakan sabun berbuih dan pastikan tab mandi telah dibersihkan dengan teliti sebelum digunakan. Dinding permukaan tab mandi Sekiranya dibiarkan lembap, ia boleh menjadi tempat pembiakan kuman dan kulat yang menyebabkan jangkitan.

Sekiranya anda tidak berhati-hati, jangkitan boleh merebak ketika mandi, terutamanya jika tab mandi digunakan bersama. Ingat, selama beberapa minggu pertama setelah melahirkan, anda masih dalam proses pemulihan, dan mungkin masih mengalami pendarahan selepas bersalin. Oleh itu, lebih baik mandi selepas pendarahan berhenti, biasanya 6 minggu selepas bersalin.

Selain mandi untuk menjaga kebersihan badan secara keseluruhan, anda juga diharuskan menjaga kebersihan vagina. Tukar pad secara rutin setiap 4 jam atau bila-bila masa anda merasakan padnya penuh.

bersihkan faraj, semasa mandi dan selepas membuang air kecil atau buang air besar, basuh dari depan ke belakang. Ini dilakukan untuk mengelakkan penyebaran bakteria dari dubur ke vagina.

Bukan itu sahaja, anda juga perlu memastikan jahitan tetap bersih, jahitan episiotomi dan jahitan bahagian caesar.

Membersihkan jahitan semasa mandi

Semasa mandi selepas melahirkan, anda perlu lebih berhati-hati. Ini disebabkan pergerakan badan atau cara membersihkan badan dan jahitan yang berlebihan, berisiko menjadikan jahitan itu terbuka kembali. Mandi perlahan dan bersihkan jahitan dengan lembut sehingga bersih. Sekiranya ini sukar dilakukan, mandi dengan kain basah boleh menjadi pilihan.

Adalah normal bagi darah atau cecair keluar dari jahitan pada beberapa hari pertama setelah melahirkan. Usahakan agar jahitan sentiasa bersih dengan mencucinya dengan lembut setiap hari menggunakan air suam dan sabun. Kemudian, tepuk keringkan dengan lembut dengan tuala lembut atau kain kasa. Tukar juga pembalut untuk menutup luka seperti yang disarankan oleh doktor.

Sekiranya cairan atau darah terus keluar dari bekas luka jahitan, jangan ragu untuk segera kembali ke doktor untuk dikendalikan, sehingga dia dapat diperiksa dan menerima rawatan yang mungkin diperlukan. Terutama jika jahitan kelihatan meradang, bernanah, atau pelepasannya berbau busuk.

Mandi selepas melahirkan adalah perlu untuk menjaga kebersihan badan. Walau bagaimanapun, perhatikan perkara-perkara yang dinyatakan di atas semasa melakukannya. Sekiranya perlu, rujuk lebih lanjut mengenai peraturan mandi yang selamat setelah melahirkan pakar obstetrik.