Kehidupan yang sihat

Kebaikan mencukur rambut kemaluan dan cara melakukannya dengan selamat

Selain membuat kawasan intim menjadi lebih bersih, terdapat pelbagai faedah lain yang anda dapat dari mencukur rambut kemaluan. Tetapi, jangan buat secara sembarangan.Ketahui dahulu faedah mencukur rambut kemaluan dan cara melakukannya dengan selamat melalui penerangan berikut.

Kebersihan adalah sebab utama seseorang mencukur rambut kemaluan. Hanya saja, jika anda mencukur rambut kemaluan dengan cara yang salah, bukannya bersih, ia boleh menyebabkan sejumlah masalah di kawasan intim anda.

Beragam MKebaikan Mencukur Rambut Kemaluan

Selain menjadikan kawasan intim lebih bersih, ternyata ada beberapa faedah lain yang dapat anda peroleh dengan mencukur rambut kemaluan, yaitu:

Meningkatkan sensasi seksual

Sebilangan wanita berpendapat bahawa mencukur rambut kemaluan dapat meningkatkan sensasi ketika melakukan persetubuhan. Namun, tidak ada penyelidikan khusus yang membincangkan hubungan antara keduanya, jadi ini tidak dapat dipastikan dan tidak semestinya dirasakan oleh semua wanita.

Keseronokan pasangan

Satu kajian menunjukkan bahawa mencukur rambut kemaluan dapat menyenangkan pasangan. Ia sering dikaitkan dengan peningkatan gairah semasa hubungan seksual ketika rambut kemaluan dicukur.

Meningkatkan keyakinan diri

Manfaat lain untuk mencukur rambut kemaluan adalah meningkatkan keyakinan diri dan rasa selesa semasa melakukan hubungan seksual.

Dua Kaedah Mencukur Rambut Kemaluan

Anda akan merasakan manfaat maksimum dari mencukur rambut kemaluan jika dilakukan dengan kaedah yang betul. Dua kaedah yang sering digunakan dalam membersihkan rambut kemaluan adalah:

Mencukur

Mencukur adalah kaedah menghilangkan rambut kemaluan dengan pisau cukur atau pisau cukur. Walaupun anda boleh melakukannya sendiri, anda dinasihatkan untuk berhati-hati ketika mencukur. Berikut adalah petua untuk mencukur rambut kemaluan dengan kaedahnya: bercukur keselamatan:

  • Semasa mencukur, ikuti arah pertumbuhan rambut dan jangan mencukur ke arah yang bertentangan.
  • Cuba gunakan krim pencukur untuk membantu melindungi kulit sensitif.
  • Cukur perlahan-lahan dan berhati-hati.
  • Tukar pisau cukur secara berkala.

Waxing

Waxing adalah teknik menghilangkan atau mencabut rambut kemaluan. Walaupun anda boleh melakukannya sendiri di rumah, waxing harus dilakukan oleh ahli terapi yang dilatih untuk melakukannya. Anda boleh mendapatkan rawatan ini di salon kecantikan atau klinik.

Sekiranya anda ingin melakukannya sendiri, lakukan langkah-langkah berikut:

  • Pilih lilin cair (lilin) sudah berdaftar dengan BPOM.
  • Sapukan lilin ke kawasan di mana anda ingin menghilangkan rambut kemaluan.
  • Tampal jalur atau pelapis khas untuk waxing, kemudian tekan sehingga melekat dengan bulu
  • Tunggu beberapa minit, kemudian tarik jalur sehingga rambut kemaluan tercabut.

Hasil menghilangkan rambut kemaluan dengan waxing akan bertahan lebih lama daripada dengan pisau cukur, kerana rambut kemaluan ditarik hingga ke akar. Walaupun begitu, rambut kemaluan masih akan tumbuh semula setelah beberapa lama.

Untuk mendapatkan hasil kekal, anda boleh menghilangkan rambut kemaluan dengan laser atau IPL (cahaya nadi yang kuat). Sekiranya anda ingin mencuba kaedah ini, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi atau pakar estetik.

Kedua-duanya mencukur rambut kemaluan dan waxing Secara amnya selamat untuk melakukannya sendiri di rumah. Walau bagaimanapun, kedua kaedah ini masih mempunyai risiko, termasuk kerengsaan atau jangkitan pada kulit, jerawat, dan pertumbuhan rambut ke dalam.

Cukur rambut kemaluan anda secara berkala untuk mendapatkan pelbagai faedah. Tetapi, lakukan dengan berhati-hati dan jaga kebersihan kawasan intim. Sekiranya anda mengalami keluhan tertentu setelah mencukur rambut kemaluan, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.