Kesihatan

Asid Glikolik - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Asid glikolat adalah bahan aktif yang berfungsi mempercepat pergantian sel-sel kulit mati, sehingga dapat melembutkan dan memberikan kesan pencerahan pada kulit. Asid glikolik sering digunakan dalam produk penjagaan kulit. Bahan ini boleh didapati dalam bentuk krim dan losyen dengan kadar 10%, 30%, atau melebihi 70%.

Asid glikolat atau asid glikolik adalah sejenis asid asid alfa-hidroksi (AHA) yang berfungsi dengan membuang sel kulit mati pada lapisan kulit terluar. Cara kerja ini akan merangsang pertumbuhan sel kulit baru, sehingga menjadikan kulit lebih halus dan cerah.

Asid glikolik juga dapat merangsang pengeluaran kolagen yang menjadikan kulit lebih anjal. Selain itu, asid glikolik juga mempunyai kesan mengecilkan pori-pori sehingga menjaga pori-pori kulit bersih. Ini akan membantu mencegah bintik hitam dan jerawat terbentuk.

Penggunaan asid glikolik dengan kadar di atas 10% hanya boleh dilakukan oleh pakar dermatologi. Sementara itu, produk asid glikolik dengan kadar kurang dari 10% boleh didapati dalam pelbagai produk kecantikan yang boleh digunakan secara bebas di rumah.

Tanda Dagangan Asid Glikolik: Glycore, Interquin, XP Peeling Cream

Apa itu Asid Glikolik

kumpulanUbat over-the-counter dan preskripsi
KategoriProduk penjagaan kulit
ManfaatMembuang sel kulit terluar (mengelupas)
Digunakan olehMatang
Asid glikolik untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Belum diketahui

Asid glikolat mungkin tidak diserap ke dalam susu ibu, jadi pada tahap rendah, ubat ini agak selamat untuk digunakan oleh ibu yang menyusu. Walaupun begitu, berunding terlebih dahulu dengan doktor anda sebelum menggunakan ubat ini.

Bentuk ubatKrim, losyen pada kadar 10%, 30%, atau melebihi 70%

Langkah berjaga-jaga Sebelum Menggunakan Asid Glikolik

Terdapat beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan sebelum menggunakan asid glikolik, termasuk:

 • Jangan gunakan asid glikolik jika anda alah kepada bahan ini. Dapatkan nasihat doktor mengenai produk penjagaan kulit yang selamat untuk anda.
 • Jangan gunakan asid glikolik pada kawasan kulit yang mengalami jangkitan, jerawat teruk, kerengsaan, luka, atau selaran matahari.
 • Jangan merokok dan elakkan terkena asap rokok semasa menggunakan asid glikolik.
 • Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda merancang untuk menggunakan asid glikolat semasa anda hamil, menyusui, atau merancang kehamilan.
 • Jangan gunakan ubat ini pada bahagian tubuh yang berpotensi bersentuhan dengan mulut atau kulit bayi.
 • Asid glikolik hanya untuk penggunaan kulit, berhati-hatilah ketika menggunakan produk ini, jangan menelannya atau terpapar di mata anda. Segera bilas dengan air mengalir jika ubat ini masuk ke mata.
 • Bercakap dengan doktor anda jika anda merancang untuk mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba semasa mengambil asid glikolik.
 • Jangan gunakan asid glikolat semasa anda menjalani rawatan dengan kesan pengelupasan, seperti ketika menggunakan tretinoin topikal.
 • Gunakan pelindung matahari dengan SPF sekurang-kurangnya 30 semasa menggunakan asid glikolik. Asid glikolik dapat menjadikan kulit anda lebih sensitif terhadap cahaya matahari.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah menggunakan asid glikolik.

Dos dan Arahan Penggunaan Asid Glikolik

Untuk selamat, berjumpa dengan doktor anda mengenai dos krim asid glikolik atau losyen mengikut keadaan atau masalah kulit yang anda alami. Ini untuk mengelakkan kerengsaan selepas penggunaan krim asid glikolik.

Untuk asid glikolik dalam produk penjagaan kulit yang dijual bebas, ikuti arahan penggunaan pada pembungkusan. Sapukan lapisan krim atau losyen nipis secara merata pada kulit yang ingin anda rawat dan biarkan selama beberapa minit. Perhatikan reaksi kulit setelah menggunakan produk asid glikik, jika tidak ada kemerahan atau tanda-tanda kerengsaan, terus gunakan.

Adalah disyorkan untuk tidak menggunakan asid glikolat secara langsung setiap hari. Lakukan 3 kali seminggu selama 1-2 minggu terlebih dahulu. Sekiranya kerengsaan tidak muncul, terus gunakan 4 kali seminggu selama 1-2 minggu.

Cara Menggunakan Asid Glikolik dengan Betul

Gunakan produk yang mengandungi asid glikolik mengikut arahan pada bungkusan atau seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Jangan meningkatkan dos atau memanjangkan jangka masa penggunaan ubat.

Sebelum menggunakan krim asid glikolik, bersihkan kawasan kulit yang akan dirawat dengan pencuci muka, kemudian bilas dengan air. Selepas itu, gunakan toner jika diperlukan. Ambil jumlah krim asid glikolat yang mencukupi menggunakan hujung jari anda, kemudian sapukan krim tersebut secara merata ke kawasan kulit yang diingini.

Gunakan pelindung matahari dengan SPF 30 atau lebih semasa menjalani rawatan dengan krim asid glikolik untuk mengelakkannya selaran matahari atau kerengsaan. Gunakan pelembap dan elakkan menggunakan produk yang mempunyai kesan pengelupasan atau pengelupasan semasa menggunakan asid glikolik.

Simpan asid glikolik di dalam bilik pada suhu bilik. Jangan simpan di tempat yang lembap, jauhkan dari cahaya matahari langsung. Jauhkan asid glikolat dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Asid Glikolik dengan Ubat-ubatan Lain

Mengambil asid glikolat dengan tretinoin, adapalene, atau isotretinoin boleh meningkatkan risiko kesan sampingan. Agar selamat, bincangkan dengan doktor anda jika anda merancang untuk menggunakan produk rawatan lain atau ingin mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba semasa menjalani rawatan dengan asid glikolat.

Kesan Sampingan dan Bahaya Asid Glikolik

Beberapa kemungkinan kesan sampingan selepas menggunakan asid glikolik adalah:

 • Iritasi kulit
 • Kulit menjadi merah
 • Kulit terasa panas dan terbakar
 • Bengkak pada kulit
 • Kerengsaan pada mata jika ubat masuk ke mata

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan yang dinyatakan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau anda mengalami parut, lepuh, atau perubahan warna kulit setelah menggunakan asid glikolik.