Kesihatan

Hubungan Antara Kolesterol Tinggi dan Daging Kambing

Menderita kolesterol tinggi membuat anda harus selektif dalam memilih makanan. Mmakanan tertentu, seperti jeroan dan dagingkambing, mengandungi kolesterol yang mesti terhad pengambilannya.

Daging kambing mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti protein, lemak, kalium, zat besi, zink, kalsium, selenium, fosforus, folat, vitamin B, vitamin K, dan vitamin E.

Walaupun mengandung berbagai nutrien ini, daging kambing adalah sumber lemak jenuh, yang jika dikonsumsi terlalu banyak dapat meningkatkan kadar kolesterol jahat dalam tubuh.

Terdapat dua jenis kolesterol dalam badan, iaitu kolesterol jahat (LDL /llipoprotein berketumpatan rendah) dan kolesterol baik (HDL /lipoprotein berketumpatan tinggi).

Kolesterol LDL disebut kolesterol jahat kerana jika kadar dalam darah berlebihan, dapat menyebabkan aterosklerosis atau penumpukan plak di dinding saluran darah. Apabila berlaku di saluran darah jantung dan otak, aterosklerosis dapat menyebabkan penyakit jantung, serangan jantung, dan strok.

Sementara kolesterol HDL disebut kolesterol baik kerana kolesterol ini dapat menghilangkan kolesterol LDL buruk dari darah. Ini menjadikan kolesterol HDL mampu mencegah penyakit jantung dan strok.

Kolesterol dan Daging Kambing

Perlu diingat bahawa semua makanan yang berasal dari haiwan mengandungi kolesterol. Seperti yang dinyatakan sebelumnya, kolesterol diperlukan oleh tubuh untuk membangun dinding sel, mendukung metabolisme, dan membuat pelbagai hormon, seperti estrogen dan testosteron.

Makan daging kambing tidak menjadi masalah, asalkan tidak berlebihan. Kandungan kolesterol setiap daging berbeza. Berikut adalah jumlah kolesterol dalam setiap 100 gram daging:

  • Daging kambing mengandungi 75 mg kolesterol.
  • Anak domba mengandungi 110 mg kolesterol.
  • Daging lembu (sirloin potong) mengandungi sekitar 90 miligram, sementara daging lembu tanpa lemak mengandung 65 miligram kolesterol.
  • Dada ayam tanpa kulit mengandungi 85 mg kolesterol.
  • Paha ayam mengandungi 135 mg kolesterol.

Jika dibandingkan dengan daging domba, daging lembu berlemak, dan dada ayam atau paha, daging kambing sebenarnya mengandungi lebih sedikit kolesterol.

Cara Sihat untuk Memakan Daging Kambing

Untuk mendapatkan pengambilan nutrien dari daging kambing sambil mengurangkan kolesterol, maka perhatikan cara memproses dan jumlah pengambilan daging kambing yang dimakan. Kerana jika anda makan terlalu banyak atau dimasak dengan cara yang tidak sihat, maka tubuh dapat mengalami kolesterol tinggi.

Untuk lebih sihat, disarankan agar anda memproses daging kambing menjadi kambing panggang, panggang, atau sup. Jangan menggoreng daging kambing, kerana boleh meningkatkan kadar lemak tepu dan kolesterol dalam daging.

Di samping itu, potong lemak pada daging kambing sebelum memprosesnya. Anda juga boleh menambah sayur-sayuran dan buah-buahan semasa makan daging kambing. Makan daging kambing dengan sayur-sayuran dan buah dapat membantu mengurangkan jumlah kolesterol yang diserap oleh badan.

Selagi berada dalam had yang munasabah, pengambilan daging kambing masih baik. Namun, jika anda suka dan sering makan daging kambing atau jenis daging lain, anda disarankan untuk memeriksa kadar kolesterol secara berkala untuk menjangkakan berlakunya kolesterol tinggi. Sekiranya tahap kolesterol sudah tinggi, anda harus berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.