Keluarga

Jangan Pilih Botol Bayi Yang Salah, Ini Kriteria Selamat

Sudah menjadi kebiasaan untuk memberi susu ibu atau susu formula kepada bayi dengan menggunakan botol. Walau bagaimanapun, botol bayi yang digunakan mesti memenuhi kriteria keselamatan.

Untuk menjadikan botol bayi keras, jernih, dan tidak mudah pecah, bahan kimia yang disebut bisphenol A (BPA) biasanya digunakan. Namun, setelah melakukan penyelidikan, bahan ini berpotensi membahayakan kesihatan. Bahkan sejak 2012, Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat mula melarang penggunaan bisphenol A (BPA) kimia dalam botol bayi plastik.

Bahaya CPA

Beberapa kajian mengaitkan penggunaan BPA dengan peningkatan risiko masalah kesihatan, seperti barah, diabetes, penyakit jantung, tekanan darah tinggi, masalah kesuburan, gangguan metabolik, sindrom ovarium polikistik (PCOS), akil baligh pramatang, dan gangguan hormon pada badan. Walau bagaimanapun, kesan ini hanya dapat dilihat dalam kajian terhadap haiwan eksperimen. Sehingga kini, tidak diketahui dengan tepat bagaimana kesan BPA terhadap kesihatan manusia.

Apa yang perlu anda ketahui, penggunaan BPA dalam pembungkusan plastik bukan hanya untuk botol bayi. Beberapa barang bayi dan kanak-kanak, seperti cawan minum, kotak makan tengah hari, dan mainan, mungkin juga mengandungi BPA.

BPA kimia boleh memasuki badan melalui susu atau minuman lain yang diberikan melalui botol bayi. Jumlah campuran BPA bergantung pada jenis botol bayi yang digunakan dan suhu di mana botol disterilkan.

Petua Membeli dan Merawat Botol Bayi

Semasa memilih botol bayi, anda bukan sahaja harus memperhatikan harga tinggi atau rendah, tetapi juga memperhatikan label pembungkusan yang tertera pada botol. Berikut adalah beberapa petua untuk anda membeli dan merawat botol bayi:

  • Beli botol bayi yang diperbuat daripada plastik Tanpa BPA atau BPA percuma. Botol kaca boleh menjadi alternatif. Tetapi berhati-hatilah, botol kaca boleh pecah atau pecah pada suhu yang terlalu tinggi, dan pecahannya dapat masuk ke dalam susu bayi.
  • Kenali kod penomboran di bahagian bawah bungkusan botol bayi. Botol atau bekas yang selamat adalah nombor 2 bahan tersebut polietilena berketumpatan tinggi (HDPE), nombor 4 bahan rendah-ketumpatan polietilena (LDPE), dan nombor 5 bahan polipropilena (PP). Umumnya, logo pada botol susu adalah logo nombor 2.

    Bersihkan botol bayi dengan betul dan betul, mengikut cadangan doktor.

  • Segera ganti botol bayi yang kelihatan tergores atau berubah warna, kerana boleh mengeluarkan bahan kimia ke dalam botol.
  • Untuk memanaskan botol bayi, disarankan meletakkannya di dalam lembangan air suam. Tidak digalakkan memanaskan botol bayi dengan microwave kerana boleh menyebabkan pelepasan bahan kimia di dalam botol.
  • Perhatikan juga sabun basuh botol bayi. Sebaiknya pilih sabun cuci yang terbuat dari lembut dan selamat, dan elakkan pencuci yang menjengkelkan.

Untuk botol bayi dan peralatan makan atau minum lain, anda mesti memilihnya dengan berhati-hati. Baca keterangan label pada bungkusan. Jangan biarkan anda memilih yang salah untuk bayi tersayang.