Kehidupan yang sihat

Kebaikan Hipnosis untuk Kesihatan Tubuh

Kebaikan hhipnosis Terdapat banyak, dan teknik ini telah banyak digunakan sebagai kaedah rawatan. Selain itu, hipnosis juga dapat membantu seseorang mengurangkan atau menghentikan tabiat buruk dalam hidupnya, seperti sering merokok atau ketagihan minuman beralkohol.

Hipnosis atau hipnoterapi adalah terapi yang dijalankan untuk meningkatkan perhatian dan tumpuan sepenuhnya, sehingga minda pesakit dapat dengan mudah menerima cadangan positif.

Orang yang terhipnotis pada pandangan pertama akan kelihatan tertidur, tetapi sebenarnya mereka terjaga dan sangat fokus dan dapat mengakses bawah sedar mereka. Pada fasa ini, mereka juga akan memasuki fasa gelombang otak yang disebut gelombang theta dan delta.

Apabila dihipnotis, pesakit akan merasa lebih mudah untuk menyatakan emosi negatif, tekanan dan tekanan dalaman, tabiat buruk, atau peristiwa traumatik yang telah ditekan kepada hipnoterapis.

Oleh itu, ahli terapi atau doktor yang melakukan terapi hipnosis dapat membimbing pesakit untuk mengubah tingkah laku atau persepsi buruk yang berkaitan dengan aduan atau masalah yang mereka alami.

Pelbagai Manfaat Hipnosis untuk Mengatasi Masalah Kesihatan

Dalam bidang perubatan dan psikologi, hipnosis boleh digunakan sebagai kaedah rawatan atau terapi sokongan untuk merawat keluhan dan gangguan tertentu, termasuk gangguan mental.

Berikut adalah pelbagai faedah kesihatan hipnosis yang penting untuk anda ketahui:

1. Mengurangkan kesakitan

Hipnosis biasanya digunakan sebagai kaedah rawatan tambahan untuk mengurangkan kesakitan.

Sebilangan penyelidikan menunjukkan bahawa terapi ini dapat menyokong keberkesanan penghilang rasa sakit dalam merawat kesakitan, seperti sakit kepala atau migrain, sakit belakang, saraf terjepit, kecederaan, luka bakar, artritis, dan fibromyalgia.

2. Mengatasi ddisfungsi ereksi

Hipnosis juga boleh digunakan untuk merawat disfungsi ereksi. Penyelidikan menunjukkan bahawa lelaki dengan disfungsi ereksi atau mati pucuk dapat mengalami peningkatan dalam mempertahankan ereksi dan prestasi seksual setelah menjalani hipnosis.

Namun, jika anda mengalami masalah disfungsi ereksi, anda masih perlu menjalani pemeriksaan perubatan kepada doktor agar doktor dapat memberikan rawatan yang tepat untuk disfungsi ereksi sesuai dengan penyebabnya.

Ini kerana disfungsi ereksi disebabkan oleh banyak perkara dan tidak dapat diatasi dengan hipnosis sahaja.

3. Sayaberhentikkebiasaan masap

Sudahkah anda mencuba pelbagai cara, tetapi masih sukar untuk berhenti merokok? Sekiranya demikian, mungkin anda boleh mencuba hipnosis.

Melalui terapi ini, doktor atau hipnoterapi akan menguatkan cadangan pesakit agar mereka dapat menjauhi merokok dan menyedari pelbagai bahaya merokok.

Selain dapat membantu berhenti merokok, hipnosis juga dapat digunakan untuk membantu pesakit menghentikan tabiat buruk lainnya, seperti sering minum minuman beralkohol atau bahkan menggunakan ubat-ubatan.

4. Membantu mengatasi gangguan tekanan pasca trauma (PTSD)

Orang yang mengalami PTSD sering merasa cemas, takut, panik, menghadapi masalah tidur, dan sering mengingati peristiwa traumatik yang mereka alami. Sekiranya tidak dirawat, masalah ini boleh mengganggu aktiviti dan produktiviti mereka.

Untuk mengatasi gangguan ini, doktor dapat memberikan ubat dan psikoterapi, serta terapi sokongan seperti hipnosis.

Melalui hipnosis, doktor atau hipnoterapi akan menolong pesakit mencari faktor pencetus PTSD, serta memberi cadangan agar pesakit dapat merasa tenang dan lebih kuat dalam menghadapi pengalaman buruk.

5. Menyokong keberkesanan rawatan dkemurungan

Hipnosis juga dapat membantu mengatasi kemurungan. Dengan menjalani terapi ini, pesakit yang mengalami kemurungan akan diberi bimbingan dan bimbingan sehingga mereka dapat merasa lebih tenang untuk berkongsi emosi dan beban dalaman mereka yang tersembunyi.

Hipnosis juga dapat membantu keberkesanan kaedah lain untuk mengatasi kemurungan, seperti penggunaan antidepresan dan psikoterapi.

6. Membantu mengatasi gangguan kecemasan dan fobia

Gangguan kegelisahan, seperti gangguan kecemasan umum, serangan panik, dan pelbagai jenis fobia, seperti fobia sosial, agoraphobia, hingga fobia tertentu, boleh menyukarkan pesakit untuk berinteraksi dengan orang lain.

Pesakit pada amnya perlu menjalani rawatan ubat dan psikoterapi dari pakar psikiatri. Namun, selain itu, hipnosis juga berguna untuk menyokong rawatan gangguan mental ini.

Melalui terapi ini, pesakit akan diberi cadangan untuk merasa lebih santai dan senang untuk menenangkan diri, dan dapat berfikir positif ketika berhadapan dengan pencetus fobia atau gangguan kecemasan mereka.

7. Mengatasi gangguan psikosomatik

Manfaat penting dari hipnosis adalah menyokong rawatan gangguan psikosomatik. Melalui hipnosis, doktor atau hipnoterapi dapat membantu mengatasi tekanan dan luka emosi yang mencetuskan gangguan psikosomatik pada pesakit.

Manfaat hipnosis dianggap berkesan dalam mengatasi masalah kesihatan tertentu. Namun, perlu diingat, tidak semua orang sesuai untuk menjalaninya.

Terapi hipnosis mungkin tidak sesuai untuk orang yang mengalami psikosis akut, khayalan, atau berada di bawah kesan dadah atau alkohol. Selain itu, hipnosis juga tidak dapat menggantikan peranan terapi lain, seperti penggunaan ubat-ubatan, psikoterapi, dan terapi tingkah laku kognitif.

Oleh itu, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum memutuskan untuk menjalani hipnosis. Ini penting agar doktor dapat mengesahkan diagnosis penyakit yang anda alami dan menentukan kaedah rawatan yang sesuai.