Kesihatan

Memahami Pelbagai Rawatan untuk Barah Payudara Tahap 4

Keadaan barah payudara yang paling teruk berlaku sekiranya sudah memasuki tahap 4 atau lewat. Walaupun penyembuhan secara perubatanKanser payudara tahap 4 sangat sukar dilakukan,nWalau bagaimanapun, terdapat beberapa rawatan yang boleh dilakukan menolong memanjangkan jangka hayat dan melegakan simptom.

Peringkat peringkat barah akan membantu doktor dalam menentukan rawatan yang tepat untuk pesakit. Pada barah payudara, penentuannya berdasarkan ukuran tumor, penyebaran sel barah ke kelenjar getah bening, atau ke bahagian tubuh yang lain. Semakin tinggi bilangan tahap, semakin teruk keadaannya.

Jenis Rawatan untuk Kanser Payudara Tahap 4

Terdapat banyak cara rawatan yang dapat diberikan dengan tujuan agar pesakit dapat hidup lebih lama dengan kualiti hidup yang baik. Sebagai contoh, dengan mengurangkan ukuran barah, dalam beberapa kes ia dapat memperlambat pertumbuhan sel-sel barah, sehingga memperpanjang jangka hayat dan meredakan kesakitan atau ketidakselesaan.

Jenis rawatan berikut dapat diberikan kepada pesakit barah tahap 4:

 • Kemoterapi

  Pada barah payudara tahap 4, kemoterapi adalah kaedah rawatan utama. Kemoterapi boleh diberikan dalam bentuk cecair, pil, atau dalam bentuk infus. Sasaran ubat-ubatan yang diberikan bukan hanya sel-sel barah di lokasi utama, tetapi juga sel-sel barah yang telah merebak ke bahagian tubuh yang lain. Sayangnya, ubat kemoterapi ini selain dapat membunuh sel-sel barah, juga dapat berdampak pada sel-sel yang sihat di dalam badan. Di samping itu, ia juga boleh memberi kesan sampingan yang teruk. Pada peringkat lanjut, kemoterapi dapat diberikan bersama dengan terapi hormon.

 • Terapi hormon

  Terapi hormon boleh diberikan kepada wanita yang perkembangan kansernya dipengaruhi oleh hormon. Dengan kata lain, terapi hormon boleh diberikan kepada pesakit barah dengan reseptor hormon positif. Dadah yang termasuk dalam terapi hormon termasuk: tamoxifen, anastrozole, exemestane, dan letrozoleSebagai tambahan kepada ubat-ubatan, doktor mungkin menawarkan pilihan untuk membuang rahim pada wanita yang belum memasuki masa menopaus. Pembuangan rahim berfungsi untuk mengurangkan tahap estrogen, sehingga mengurangkan kecepatan pertumbuhan sel-sel kanser akibat hormon.

 • Terapi sasaran

  Kira-kira 20% wanita dengan barah payudara, mempunyai sel barah yang tumbuh dengan cepat kerana mengandungi terlalu banyak protein yang disebut HER2. Salah satu ubat yang boleh menyasarkan protein ini adalah trastuzumab. Ubat ini dapat diberikan untuk secara khusus menghambat pertumbuhan sel-sel barah, serta membantu meningkatkan kekebalan tubuh.

 • Terapi radiasi

  Langkah ini digunakan untuk memusnahkan atau menghambat pertumbuhan sel-sel barah melalui penyediaan sinaran sinar-X. Jenis terapi ini sesuai jika penyebaran sel barah diketahui dengan pasti. Selain dapat disinari di daerah di mana kanker sedang berkembang, radiasi juga dapat dimasukkan melalui jarum atau tiub di dekat lokasi tumor.

 • Operasi

  Penerapan pembedahan bergantung pada bentuk dan di mana barah telah merebak. Contohnya, kelenjar getah bening yang telah terjejas oleh penyebaran barah, atau metastasis pada paru-paru yang masih dapat dikendalikan. Selain itu, dalam kes tertentu, pembedahan mungkin diperlukan untuk membuang ovari untuk mengurangkan kadar estrogen.

Di samping itu, terdapat juga rawatan untuk barah payudara tahap 4 dengan pengurusan kesakitan. Pemilihan kaedah pengurusan kesakitan barah bergantung kepada sumber dan jenis kesakitan yang dialami. Dengan menghilangkan rasa sakit, diharapkan kualiti hidup pesakit dapat menjadi lebih baik.

Rawatan barah akan jauh lebih baik jika dilakukan lebih awal. Pemeriksaan payudara secara rutin adalah salah satu cara untuk mengesan kelainan pada payudara seawal mungkin. Sekiranya barah telah dikesan, disarankan agar anda berjumpa doktor dengan kerap untuk memantau keadaan barah yang anda alami.