Kehidupan yang sihat

Pelbagai Jenis Pelincir Kondom yang Perlu Anda Ketahui

pelincir kondom dapat menjadikan aktiviti seksual terasa lebih selesa dan menyeronokkan. Namun, bukan hanya itu, pelincir kondom juga berguna untuk mencegah kerosakan kondom sehingga seks menjadi lebih selamat.

Sebilangan besar pakej kondom dilengkapi dengan pelincir kondom. Walaupun begitu, anda tetap disarankan untuk menggunakan pelincir kondom tambahan untuk keselesaan dan keselamatan ketika melakukan hubungan seks.

Malah ada yang dinasihatkan untuk menggunakan kondom tanpa pelincir dan menambahkan pelincir kondom secara berasingan. Ini kerana beberapa jenis kondom yang dilengkapi pelincir mengandungi spermisida nonoxynol-9, yang merupakan bahan kimia yang dapat membunuh sperma, tetapi juga dapat memicu keradangan dan reaksi alergi.

Pelbagai Jenis Pelincir Kondom

Penggunaan pelincir kondom dapat melancarkan dan memudahkan penembusan atau kemasukan zakar semasa melakukan hubungan seks sehingga dapat mengurangkan kesan geseran getah kondom dan kulit yang tidak selesa.

Sama seperti kondom itu sendiri, pelincir kondom juga terdiri daripada pelbagai jenis dan masing-masing mempunyai komposisi yang berbeza. Berikut adalah pelbagai pelincir kondom:

Pelincir berasaskan air

Pakar menilai pelincir jenis ini sebagai yang paling selamat digunakan untuk pelbagai aktiviti seksual, kerana pelincir berasaskan air tidak merosakkan lateks yang merupakan bahan asas untuk kondom, dan juga tidak menyebabkan kerengsaan pada kulit. Pelincir ini juga sangat senang dibersihkan dengan air. Walau bagaimanapun, pelincir ini tidak tahan lama.

Pelincir berasaskan minyak

Sebilangan orang mungkin lebih suka pelumas berasaskan minyak kerana mereka dapat membuat hubungan seks bertahan lebih lama. Selain itu, minyak pelincir juga digunakan untuk sesi urutan yang menyenangkan.

Malangnya, pelumas berasaskan minyak dapat meningkatkan risiko terkoyak kondom lateks, yang mengakibatkan risiko kehamilan atau jangkitan kelamin yang lebih besar. Ini tentu saja bertentangan dengan tujuan penggunaan kondom. Selain itu, pelincir ini juga diketahui lebih berisiko menyebabkan vaginosis bakteria.

Pelincir berasaskan silikon

Pelincir jenis ini mempunyai jangka hayat yang lebih lama daripada pelincir berasaskan air. Pelincir berasaskan silikon juga bersifat hypoallergenic sehingga selamat bagi orang yang mempunyai kecenderungan alergi. Namun, pelincir ini juga lebih tahan terhadap air sehingga kadangkala sukar dibersihkan setelah melakukan hubungan seksual.

Bagaimana dengan pelincir semula jadi?

Selain pelumas kondom tiruan, tidak sedikit orang yang sering menggunakan pelumas kondom semula jadi yang terbuat dari minyak kelapa, minyak sayuran, dan minyak zaitun. Walaupun tidak selalu menyebabkan kesan sampingan, keselamatan bahan-bahan ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

Oleh itu, anda harus berhati-hati semasa menggunakannya. Masih ada kemungkinan pelincir kondom semula jadi ini boleh mencetuskan reaksi alergi dan kerengsaan pada alat kelamin, terutama pada vagina.

Di samping itu, juga dikhuatiri minyak semula jadi boleh merosakkan kondom atau menjadikan kondom mudah terkoyak, sehingga mengurangkan kelebihan kondom itu sendiri. Jadi, lebih baik anda menggunakan pelincir kondom yang telah diuji secara klinikal.

Sekiranya anda mengalami jangkitan atau kerengsaan alat kelamin kerana penggunaan pelincir kondom berdasarkan air, minyak, silikon, atau minyak semula jadi, segera berjumpa doktor. Sekiranya anda mempunyai kehidupan seksual yang aktif, anda juga harus berjumpa doktor untuk menentukan pelincir kondom yang sesuai untuk anda.