Kehidupan yang sihat

Petua Mudah Merawat Janggut untuk Lelaki

Bagi sebilangan lelaki, memiliki janggut boleh menjadi ungkapan kebebasan dan meningkatkan keyakinan diri. Malangnya, janggut tidak tumbuh dengan cantik begitu sahaja, mereka memerlukan penjagaan agar kelihatan kemas dan sihat. Ayuh, dapatkan petua mudah untuk merawat janggut!

Memiliki janggut panjang adalah perkara yang mengagumkan bagi sesetengah orang. Namun, tanpa perawatan yang tepat, menjaga janggut dapat menyebabkan masalah, kerana bakteria, virus, kotoran, dan juga cetakan dapat terperangkap dan berkembang di sana. Oleh itu, penjagaan janggut yang tepat adalah penting bagi lelaki yang memutuskan ingin menjaga janggut.

Petua Merawat Janggut

Tidak ada larangan untuk menanam janggut menjadi tebal atau memangkasnya pendek. Namun, yang paling penting adalah menjaga janggut agar tetap kelihatan kemas dan sihat.

Inilah cara menjaga janggut agar tetap sihat:

1. Biarkan janggut tumbuh tebal

Sekiranya anda benar-benar ingin mengekalkan janggut dengan bentuk tertentu, anda harus bersabar untuk membiarkan janggut tumbuh tebal terlebih dahulu selama beberapa bulan. Memotong janggut terlalu awal adalah kesalahan biasa kerana lelaki biasanya tidak tahan gatal ketika rambut mulai tumbuh.

Setelah janggut tumbuh menjadi sekitar 2–4 cm, anda boleh mula membentuknya. Namun, sebilangan lelaki lebih sukar menumbuhkan janggut. Sekiranya janggut tidak tumbuh secara merata selama 2-3 bulan, anda harus segera mencukur janggut agar tidak kelihatan tidak kemas.

2. Mencuci dan melembapkan

Sama seperti rambut, janggut juga perlu dicuci atau dicuci beberapa kali seminggu. Tetapi ingat, jangan cuci janggut dengan sabun bar, OK!

Anda juga boleh menambah perapi selepas mencuci agar janggut tidak kaku, lembut dan bersih, dan mudah diuruskan. Selain itu, mencuci rambut secara berkala juga dapat menghilangkan kelemumur di janggut dan menjadikan janggut anda kelihatan lebih kenyang.

Anda juga disarankan untuk menggunakan produk tambahan seperti krim, minyak, atau losyen pelembap untuk disapu ke janggut dan kulit anda. Agar tidak menyebabkan pori tersumbat dan mencetuskan komedo dan jerawat, pastikan produk yang anda gunakan dilabelkan bukan komedogenik, ya!

3. Cukur janggut secara berkala

Anda disyorkan untuk mencukur janggut setiap 2 bulan, walaupun anda ingin memanjangkannya. Tujuannya adalah untuk menyingkirkan perpecahan. Sekiranya anda benar-benar ingin menjaga janggut anda pendek, potong setiap beberapa minggu.

4. Melaksanakan gaya hidup sihat

Lalu, apa lagi yang dapat menjadikan janggut anda rapi dan sihat? Jawapannya adalah kesihatan keseluruhan anda yang mempengaruhi segalanya, termasuk janggut anda.

Kadar pertumbuhan dan ketebalan janggut banyak ditentukan oleh faktor genetik dan hormon testosteron. Tetapi mengekalkan gaya hidup sihat, misalnya dengan pemakanan seimbang, senaman teratur, rehat yang mencukupi, dapat membantu janggut anda tumbuh lebih cepat dan lebih sihat.

Selain itu, jaga kebersihan tangan sebelum menyentuh janggut anda dan juga perhatikan kebersihan janggut anda, terutama setelah bersentuhan dengan haiwan. Ini boleh menjadi faktor risiko untuk tinea barbae, yang merupakan jangkitan kulat yang boleh menyebabkan keguguran dan bengkak pada kulit janggut dan rambut janggut.

Bagi sesetengah orang, penampilan janggut boleh menjadi bahagian penting, bahkan diutamakan daripada penampilan keseluruhan. Sekiranya anda salah satu daripadanya, petua di atas dapat membantu anda mewujudkan penampilan janggut maksimum.

Tetapi jika anda menghadapi masalah untuk menumbuhkan janggut menjadi tebal, jangan risau, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan rawatan yang berkaitan dengan pertumbuhan janggut.