Kehidupan yang sihat

6 Kebaikan Latihan TRX untuk Badan

Sukan TRX sangat digemari dan digemari oleh golongan muda. Bukan hanya praktikal dan lebih berpatutan, jenis latihan ini boleh menjadi pilihan bagi orang yang ingin melatih dan membina otot badan.

TRX adalah sukan untuk melatih kekuatan seluruh badan dengan menggunakan berat badan tanpa perlu menggunakan barbel atau alat kecergasan. Sukan ini bergantung pada berat badan semasa melakukan pergerakan yang menentang graviti. Latihan dilakukan dengan bantuan tali elastik khas atau getah yang biasa disebut sebagai menangguhkanr /tali gantung.

Faedah Sukan TRX untuk Kesihatan Tubuh

TRX dikelaskan sebagai jenis senaman intensiti sederhana. Walau bagaimanapun, TRX juga boleh menjadi latihan intensiti tinggi, bergantung pada jenis pergerakan yang dilakukan. Sukan ini bagus untuk membina kekuatan otot dan sendi serta membakar kalori.

Sekiranya dilakukan secara berkala, TRX dapat memberikan faedah berikut:

1. Mengetatkan otot

Bagi anda yang menginginkan perut lebih rata dan kencang, latihan TRX boleh menjadi pilihan. Jenis latihan ini juga dianggap sebagai alternatif untuk latihan berat badan biasa.

TRX bagus dan berkesan untuk membina jisim otot, walaupun menggunakan peralatan sederhana. Inilah sebab mengapa ramai orang, terutama orang muda, tertarik kepadanya.

2. Memperbaiki postur

Sekiranya anda mempunyai postur tubuh yang buruk, seperti banyak bersendawa, latihan TRX boleh menjadi pilihan senaman yang baik untuk memperbaiki postur badan anda.

Latihan dan pergerakan dalam sukan TRX bagus untuk membentuk dan mengencangkan otot badan, termasuk otot teras (otot teras) di perut, dada, bahu, dan belakang. Latihan di bahagian-bahagian ini dapat meningkatkan postur tubuh.

3. Meningkatkan kelenturan

Sebilangan pergerakan dalam latihan TRX memerlukan anda menjaga keseimbangan. Sepanjang latihan, anda juga diminta untuk melakukan regangan pada selang waktu yang berbeza. Kesannya, badan akan lebih lentur.

Bukan hanya menjadikan tubuh lebih fleksibel dan kuat, latihan TRX juga dapat mengekalkan dan meningkatkan kemampuan koordinasi dan pergerakan refleks badan.

4. Melegakan sakit belakang

Beberapa kajian menunjukkan bahawa senaman TRX baik untuk melegakan sakit belakang. Ini kerana pergerakan dalam latihan TRX dapat menguatkan otot-otot di bahagian belakang, untuk melegakan sakit belakang bawah.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai aduan sakit belakang dan ingin mencuba latihan TRX, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu supaya doktor dapat menentukan intensiti dan pergerakan yang selamat.

5. Meningkatkan kesihatan jantung dan saluran darah

Latihan TRX dapat meningkatkan aliran darah, mengekalkan irama jantung yang normal, dan menurunkan tekanan darah. Manfaat ini menjadikan TRX sukan yang baik untuk mengekalkan jantung dan saluran darah yang sihat.

6. Meringankan tekanan dan menjadikan tidur lebih lena

Semasa anda bersenam, badan anda mengeluarkan endorfin. Endorfin dapat meningkatkan mood dan menghilangkan tekanan dan kegelisahan. Hormon ini juga dapat menghilangkan rasa sakit dan meningkatkan kualiti tidur.

Sebagai tambahan kepada pelbagai faedah di atas, beberapa penyelidikan juga menyatakan bahawa latihan TRX adalah baik untuk mengurangkan sakit sendi dan otot akibat artritis (osteoartritis). Walau bagaimanapun, jika anda menderita arthritis dan ingin mencuba sukan ini, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.

Secara amnya, latihan TRX dilakukan di pusat sukan dan kecergasan. Selain baik untuk kesihatan, berolahraga dengan orang lain dapat menjadi alat untuk bersosial dan mengatasi perasaan kesepian.

Malangnya, semasa wabak COVID-19 ini, kelas sukan yang melibatkan sebilangan besar orang harus dibatasi untuk mencegah penularan virus Corona. Sebagai alternatif, anda boleh mencuba latihan TRX di rumah melalui kelas gim dalam talian di talian.

Pada dasarnya TRX adalah sejenis sukan yang sesuai untuk pemula. Namun, jika ini pertama kalinya anda melakukannya, kami mengesyorkan anda melakukan TRX di bawah bimbingan jurulatih sukan yang cekap untuk sukan jenis ini.

Pengajar akan mengajar pergerakan asas dalam TRX dan membimbing anda melakukan pergerakan ini dengan cara yang betul untuk mengelakkan kecederaan.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum mencuba latihan TRX. Ini penting agar anda dapat memperoleh manfaat maksimum dari TRX dan mengelakkan kecederaan atau masalah kesihatan semasa berlatih.