Kehidupan yang sihat

Kenali Punca dan Cara Mengatasi Phantom Limb Syndrome

Sindrom anggota badan hantu adalah keadaan apabila terdapat kesakitan, gatal-gatal, kesemutan, atau mati rasa yang berterusan di bahagian badan yang diamputasi. Sindrom hantu anggota badan dianggarkan berlaku pada 60-80% orang yang mengalami amputasi.

Setelah menjalani amputasi kaki atau tangan, seseorang mungkin masih merasa sakit pada bahagian badan yang hilang. Tempoh kesakitan pada setiap orang adalah berbeza, boleh beberapa jam, hari, atau bulan. Sebenarnya, ada yang mengalami keluhan ini selama bertahun-tahun.

Punca Sindrom Phantom Limb

Sehingga kini, penyebab sindrom anggota badan hantu masih belum diketahui dengan jelas. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berlaku kerana pembentukan rangsangan kesakitan yang berterusan di bahagian badan yang diamputasi kerana kerosakan pada saraf di bahagian tersebut.

Selain munculnya rangsangan kesakitan yang berterusan, sindrom anggota badan hantu juga dianggap terjadi akibat perubahan pada saraf dan otak yang mengatur dan menerima rangsangan kesakitan setelah tubuh diamputasi.

Kadang-kadang, rasa sakit atau sensasi lain yang muncul dalam sindrom anggota badan hantu dapat dirasakan lebih teruk kerana beberapa faktor, iaitu:

  • Sentuh pada bahagian badan yang diamputasi
  • Tekanan
  • Keletihan
  • Tabiat merokok
  • Perubahan suhu udara, misalnya suhu udara menjadi sejuk atau panas
  • Kekurangan aliran darah yang lancar ke bahagian badan yang diamputasi
  • Pembengkakan atau tekanan yang berlebihan pada bahagian badan yang diamputasi
  • Jangkitan, seperti herpes zoster

Cara Mengatasi Phantom Limb Syndrome

Pada sesetengah orang, kesakitan dari sindrom anggota badan hantu boleh berkurang atau mereda dengan sendirinya dari masa ke masa selepas amputasi. Walau bagaimanapun, jika rasa sakit tidak hilang atau bertambah buruk, maka keadaan ini harus diperiksa oleh doktor.

Untuk mengatasi sindrom anggota badan hantu, doktor boleh mendapatkan langkah rawatan berikut:

1. Pentadbiran ubat-ubatan

Sebenarnya tidak ada rawatan khusus yang dapat menyembuhkan sindrom anggota badan hantu. Walau bagaimanapun, doktor dapat memberi ubat untuk menghilangkan rasa sakit sehingga pesakit merasa lebih selesa dan dapat kembali melakukan aktiviti mereka.

Rawatan yang boleh diberikan oleh doktor untuk merawat sindrom anggota badan hantu termasuk NSAID atau opioid, antidepresan, antikonvulsan, dan anestetik tempatan.

2. Terapi cermin

Terapi cermin dilakukan dengan meletakkan atau menghadap cermin ke anggota badan yang sihat, maka doktor atau ahli fisioterapi akan meminta pesakit menggerakkan kedua-dua anggota badan (baik yang normal maupun yang diamputasi).

Sebilangan orang dengan sindrom anggota badan hantu mengalami peningkatan dalam gejala mereka setelah menjalani terapi cermin. Walau bagaimanapun, keberkesanan dan faedah terapi cermin sebagai rawatan untuk aduan kesakitan selepas amputasi masih dikaji lebih lanjut.

3. Fisioterapi

Fisioterapi pada pesakit dengan sindrom anggota badan hantu dilakukan untuk mencegah kekakuan pada sendi yang diamputasi, meningkatkan peredaran darah, dan mencegah penyusutan tisu otot (atrofi otot).

Semasa menjalani fisioterapi, doktor juga biasanya akan membantu pesakit untuk kembali ke aktiviti mereka dan bekerja melalui terapi pekerjaan.

4. Terapi rangsangan saraf

Terapi ini berfungsi dengan menghantar isyarat elektrik dan merangsang saraf yang terkena di bahagian badan yang telah diamputasi, sehingga dapat menghambat atau mengurangkan rasa sakit.

Selain itu, terapi rangsangan saraf juga dapat dilakukan pada saraf tunjang atau di otak untuk mengurangkan kesakitan akibat sindrom anggota badan hantu.

5. Psikoterapi

Salah satu faktor yang menjadikan sindrom anggota badan hantu sukar ditingkatkan adalah tekanan dan kemurungan. Atas sebab ini, pesakit yang mengalami sindrom hantu anggota badan selepas amputasi dinasihatkan untuk menjalani psikoterapi dan kaunseling.

Melalui psikoterapi, pesakit akan dilatih untuk menangani tekanan dan mengalihkan perhatian dengan melakukan aktiviti tertentu, seperti membaca, mendengar atau bermain muzik, dan melukis, untuk menghilangkan keluhan yang timbul.

Setelah menjalani amputasi, penting untuk mendapatkan pemantauan dan menjalani beberapa siri rawatan dari doktor agar keadaan anda dapat bertambah baik.

Sekiranya aduan sindrom anggota badan hantu tidak hilang dalam beberapa bulan selepas anda menjalani amputasi, aduan ini harus diperiksa oleh pakar neurologi sehingga dapat ditangani dengan tepat.