Kesihatan

Ketahui Kebaikan Tembikai untuk Bayi Anda

Bolehkah tembikai diberikan kepada bayi? Selagi dia berumur lebih dari 6 bulan, sudah tentu anda boleh! Selain menyegarkan, tembikai adalah buah yang sangat berkhasiat dan bermanfaat untuk kesihatan. Ayuh, lihat penjelasan berikut agar anda mengetahui faedah buah ini untuk si kecil anda.

Tembikai mengandungi pelbagai nutrien yang penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi anda, seperti vitamin A, vitamin B kompleks, vitamin C, kalsium, magnesium, zat besi, dan fosfor.

Selain itu, teksturnya tidak keras dan kandungan airnya yang tinggi menjadikan buah ini senang dimakan oleh bayi yang baru belajar makan. Jadi tidak salah jika anda menjadikan semangka sebagai salah satu pilihan buah, sebagai makanan pelengkap untuk bayi.

Kelebihan Tembikai untuk Bayi

Berikut adalah beberapa kebaikan semangka untuk bayi:

1. Mengekalkan tahap cecair badan

Tembikai adalah buah yang mengandungi kandungan air yang tinggi. Apabila bayi yang sudah padat memakan tembikai, maka kecukupan cecair dapat dipenuhi. Ini dapat membantu bayi mengelakkan dehidrasi.

2. Menjaga kesihatan mata dan menguatkan sistem ketahanan badan

Tembikai adalah buah yang kaya dengan pelbagai vitamin. Kandungan vitamin A dalam buah ini, misalnya, baik untuk kesihatan mata bayi. Manakala kandungan vitamin C dapat membantu penyerapan zat besi yang diperlukan oleh bayi. Selain itu, vitamin A, B6, dan C dalam tembikai berperanan dalam menguatkan sistem imun dan menjaga kesihatan kulit si kecil anda.

3. Mencegah sembelit

Tembikai juga berguna untuk mencegah sembelit pada bayi yang memulakan pepejal. Ini kerana kandungan air dan serat di dalamnya.

4. Menjaga kesihatan jantung

Tembikai juga mengandungi citrulline dan likopena yang baik untuk menjaga kesihatan jantung. Sekiranya dimakan secara berkala sebagai menu makanan pelengkap, tentunya manfaat ini juga dapat diperoleh oleh bayi.

Cara Yang Betul Memberi Tembikai kepada Bayi

Walaupun semangka adalah buah yang baik untuk dimakan oleh bayi, anda tetap harus memberikannya dengan cara yang betul dan pada waktu yang tepat. Anak kecil anda dapat diberi buah setelah dia berumur 6 bulan, dalam bentuk tumbuk. Pastikan juga bahawa dia sudah cukup gigi, dan dapat mengunyah makanan dengan baik.

Semasa pertama kali memberi tembikai kepada bayi anda, jangan campurkan dengan makanan lain. Di samping itu, untuk memudahkan si kecil anda mengunyah dan menelan buah ini, anda boleh memotongnya menjadi kepingan kecil atau tumbuk terlebih dahulu.

Walaupun pelbagai khasiatnya, semangka tinggi fruktosa. Kandungan ini boleh menyebabkan gangguan pencernaan, seperti perut kembung dan sembelit. Segera bawa anak anda ke doktor sekiranya dia mengalami simptom ini setelah memakan tembikai.

Sekiranya diberikan dengan betul, tidak ada keraguan bahawa semangka sangat bermanfaat untuk kesihatan bayi anda. Ayuh, Perkenalkan anak anda dengan buah segar dan lazat ini mulai sekarang