Kesihatan

Adakah benar bahawa terlalu gemuk atau kurus sukar untuk hamil?

Adakah anda dan pasangan anda melakukan hubungan seks secara berkala tetapi tidak hamil? Cubaokey, periksa berat badan anda. Berat tidak hanya mempengaruhi penampilankamu tahu, tetapi juga kesuburan.

Kajian menunjukkan bahawa wanita yang mempunyai berat badan berlebihan atau bahkan kurang dari biasanya cenderung memerlukan masa lebih lama untuk hamil. Sebabnya, berat badan yang ideal dan tahap lemak yang seimbang diperlukan untuk memudahkan kehamilan.

Syarat untuk Wanita Lemak atau Tipis Yang Bermasalah Mengandung

Terdapat dua perkara yang berkaitan dengan berat badan yang perlu anda perhatikan sekiranya anda ingin segera melahirkan, iaitu Body Mass Index (BMI) dan tahap lemak badan.

BMI 18.5-24.9 dianggap normal. Walau bagaimanapun, peluang terbaik untuk hamil berlaku ketika BMI anda berada dalam lingkungan 20-25. Wanita yang terlalu kurus (BMI kurang dari 20) atau berat badan berlebihan BMI lebih daripada 25 mempunyai kemungkinan kehamilan 18% lebih rendah daripada wanita dengan berat badan ideal.

Masalah serupa juga berlaku pada wanita yang terlalu berotot dan terlalu sedikit lemak di badan mereka. Wanita dengan keadaan ini juga berisiko mengalami kesukaran untuk hamil, walaupun mempunyai berat badan yang ideal. Ini kerana memerlukan sekurang-kurangnya 22% lemak dalam tubuh wanita untuk terus mendapatkan haid.

Menstruasi adalah tanda bahawa telur dilepaskan. Sekiranya terdapat gangguan pada haid, maka mungkin terdapat gangguan pada telur dan ovulasi, sehingga kehamilan menjadi sukar.

Sekiranya wanita yang mempunyai masalah berat badan berjaya hamil, kehamilan yang berlaku lebih cenderung kepada komplikasi, mulai dari keguguran, kelahiran pramatang, bayi yang dilahirkan dengan berat badan rendah atau berlebihan, hingga bayi yang dilahirkan dengan kecacatan kongenital, seperti cacat jantung.

Sebab Berat Boleh Mempengaruhi Kesuburan

Berat badan mempengaruhi kesuburan melalui tahap hormon. Hormon mempunyai peranan penting dalam semua proses dan tahap kehamilan, dari pembebasan telur, persenyawaan oleh sperma, hingga pengembangan produk yang disenyawakan menjadi janin di rahim.

Berikut adalah penjelasan mengapa keadaan hormon pada wanita yang berlebihan berat badan atau kurang berat badan boleh menyukarkan kehamilan:

Sebab terlalu gemuk menurunkan kemungkinan hamil

Lemak mempunyai peranan penting dalam pengeluaran dan penyimpanan hormon pembiakan, seperti estrogen. Wanita yang berlebihan berat badan dan gemuk mempunyai tahap lemak yang lebih tinggi. Ini akan menyebabkan lebih banyak estrogen terbentuk.

Sekarang, Jumlah estrogen yang berlebihan sebenarnya mengganggu sistem pembiakan wanita. Itulah sebabnya, banyak wanita yang mempunyai berat badan berlebihan dan gemuk mengalami tempoh yang tidak teratur.

Selain itu, kelebihan berat badan juga dapat mengurangkan kadar kejayaan program IVF (persenyawaan in vitro). Sebenarnya, obesiti dikaitkan dengan PCOS, yang merupakan salah satu penyebab penurunan kesuburan pada wanita.

Punca terlalu kurus menyukarkan kehamilan

Pada wanita yang kurang berat badan, lemak yang terlalu sedikit akan menyebabkan penurunan kadar progesteron hormon dan peningkatan kadar hormon kortisol.

Perubahan hormon ini dapat membuat tubuh merasa tidak berada dalam keadaan baik dan selamat hamil, jadi akan mengabaikan proses pembiakan dan lebih fokus pada usaha bertahan. Keadaan ini sering berlaku pada wanita yang mengalami gangguan makan yang melampau, seperti anoreksia.

Petua Meningkatkan Peluang Anda Mengandung

Bagi anda yang merancang kehamilan tetapi mempunyai berat badan berlebihan atau kurang berat badan, anda harus berusaha mencapai berat badan atau BMI yang ideal sebelum hamil.

Untuk mendapatkan berat badan yang ideal, ketahui terlebih dahulu jika anda berada dalam keadaan sihat kurang berat badan, berat badan berlebihan, atau kegemukan. Seterusnya, lakukan program untuk menurunkan atau menambah berat badan dengan cara yang sihat. Jangan lupa, ingat perkara berikut:

  • Minum air secukupnya, dan batasi pengambilan gula dan makanan segera anda.
  • Rajin bersenam dan aktif setiap hari. Sekiranya boleh, cubalah mengikuti kelas di gimnasium.
  • Pilih makanan ringan yang sihat, seperti buah dan kacang.
  • Tetapkan penurunan berat badan yang munasabah atau dapatkan matlamat untuk terus bermotivasi.

Elakkan menggunakan kaedah yang melampau untuk mendapatkan BMI yang ideal. Sekiranya anda mengalami kesukaran untuk menurunkan atau menambah berat badan, atau jika anda tidak hamil walaupun berat badan anda sudah ideal, jangan ragu untuk berjumpa doktor, iya.

Sebabnya, selain masalah berat badan, mungkin ada faktor lain yang menyukarkan anda hamil. Dengan berunding dengan pakar sakit puan, anda dapat mengetahui penyebabnya dan mendapatkan penyelesaian yang tepat