Kesihatan

Penggunaan Gelombang Cahaya untuk Perubatan

Gelombang cahaya adalah bahagian tertentu dari keluarga elektromagnetik yang memancar. Dalam perubatan, gelombang cahaya juga boleh digunakan sebagairawatan untuk keadaan pasti.

Gelombang cahaya dibahagikan kepada pelbagai jenis, termasuk gelombang radio dan mikro, cahaya tampak, inframerah, sinar-x, sinar gamma dan sinar ultraviolet. Namun, penggunaan gelombang cahaya yang paling umum dalam perubatan adalah laser, yang mempunyai peranan khusus untuk memotong, membakar, atau memusnahkan tisu.

Penggunaan Cahaya di Dunia Perubatan

Terapi cahaya biasanya disediakan untuk penderita kemurungan bermusim atau yang kita kenal sebagai SAD (SAD).gangguan afektif bermusim). Jenis kemurungan ini adalah keadaan ketika seseorang mengalami kemurungan pada musim-musim tertentu, terutama pada musim sejuk.

Untuk mengatasi kemurungan ini, rawatan digunakan dengan menggunakan sumber cahaya buatan. Terapi ini dilakukan untuk menggantikan kekurangan pendedahan cahaya matahari seseorang, memandangkan sindrom SAD dianggap berkaitan dengan kekurangan pendedahan cahaya matahari.

Selain itu, gelombang cahaya juga digunakan untuk merawat pelbagai keadaan perubatan lain, termasuk:

  • Meningkatkan metabolisme

    Satu kajian menunjukkan bahawa apabila terkena cahaya, tubuh akan mengalami peningkatan dalam rangkaian hormon yang disebut glukokortikoid. Hormon ini bertanggungjawab untuk pelbagai proses dalam tubuh, termasuk metabolisme, tindak balas terhadap tekanan, keradangan, dan sistem kekebalan tubuh. Terapi cahaya dapat membantu meningkatkan metabolisme tubuh, walaupun diperlukan lebih banyak penyelidikan.

  • Mengatasi penyakit kulit

    Terapi cahaya sering digunakan untuk memperbaiki keadaan kulit tertentu. Untuk tujuan ini, sinar ultraviolet akan terdedah pada kawasan kulit yang terkena atau di seluruh permukaan kulit. Beberapa keadaan kulit yang boleh membantu terapi cahaya termasuk psoriasis, vitiligo, jeragat, barah kulit, dermatitis, dan mycoses.

  • Mengatasi penyakit kuning

    Terapi cahaya juga sering digunakan untuk merawat penyakit kuning pada bayi baru lahir. Fototerapi diperlukan untuk menguraikan bilirubin menjadi sebatian yang dapat dikeluarkan melalui air kencing dan tinja. Fototerapi untuk penyakit kuning menggunakan radiasi dalam spektrum biru-hijau.

Bagi anda yang akan melakukan terapi cahaya, disarankan untuk mengetahui terlebih dahulu kesan apa yang mungkin muncul selepas rawatan. Beberapa keluhan yang dapat dialami setelah terapi cahaya adalah sakit kepala ringan, insomnia, sakit, mata dan hidung kering, dan sensasi disengat oleh sinar matahari.

Sekiranya anda mempunyai kulit sensitif, mengalami masalah penglihatan, penyakit mata, atau mempunyai sejarah barah, disarankan untuk berjumpa doktor sebelum menjalani terapi ini.

Penggunaan Lampu Laser dalam Dunia Perubatan

Laser adalah singkatan dari Penguat Cahaya dengan Stimulated Emission of Radiation. Penggunaan sinar laser untuk rawatan perubatan mempunyai risiko yang hampir sama dengan pembedahan konvensional, seperti pendarahan, sakit, dan parut. Walau bagaimanapun, masa pemulihan dari pembedahan laser biasanya lebih cepat daripada pembedahan terbuka.

Beberapa keadaan perubatan yang dapat dirawat dengan sinar laser adalah urat varikos, penyakit prostat, batu ginjal, dan sejumlah tumor. Selain itu, terapi sinar laser juga dapat digunakan untuk meningkatkan penglihatan semasa pembedahan kornea dan memperbaiki retina yang terlepas di mata (retina detasmen). Dalam penjagaan kecantikan kulit, sinar laser juga sering digunakan.

Walaupun mempunyai fungsi positif pada kesihatan tubuh, gelombang cahaya yang merupakan bagian dari gelombang elektromagnetik ini juga memberi kesan negatif. Salah satu kesan negatif yang paling biasa adalah radiasi. Oleh itu, pendedahan cahaya yang berlebihan, termasuk cahaya matahari, harus dielakkan.

Gelombang cahaya dapat digunakan untuk merawat pelbagai masalah kesihatan. Walau bagaimanapun, anda harus terlebih dahulu berunding dengan doktor anda sebelum menggunakan gelombang cahaya untuk merawat keadaan anda.