Kehidupan yang sihat

Kenali Makanan yang Menyertakan Pantang Darah Tinggi

Tabu untuk tekanan darah tinggi yang paling sering digunakan sebagai peringatan bagi penghidap adalah: pilihan makanan habis. Ssurut,  komakan makanan dengan pemakanan tidak dijaga dengan baik, berpotensi memburukkan lagi keadaan penyakit ini.

Ramai orang mengabaikan jumlah kalori dalam makanan yang mereka makan. Selain menyukarkan berat badan yang ideal, ia boleh memberi kesan buruk kepada mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi (hipertensi). Walaupun mengekalkan berat badan yang ideal atau menurunkan berat badan, dapat membantu anda mengawal tekanan darah tinggi anda.

Pelbagai Pantang Darah Tinggi yang Anda Perlu Tahu

Sebagai tambahan kepada jumlah kalori, garam adalah tab darah tinggi yang memerlukan perhatian. Garam mengandungi natrium yang apabila kadar naik dalam darah dapat mempengaruhi tekanan darah. Bagi penghidap hipertensi, disyorkan untuk tidak mengambil lebih daripada 1500 miligram (mg) sodium setiap hari.

Sementara itu, kandungan dalam makanan yang dapat membantu menjaga kestabilan tekanan darah termasuk serat, magnesium, dan kalium.

Berikut adalah pelbagai makanan pantang darah tinggi yang perlu dibatasi atau dielakkan:

 • Makanan Mengandungi lemak tepu dan lemak trans

  Lemak tepu dan lemak trans adalah dua musuh utama yang menjadi pantang larang darah tinggi. Salah satu makanan paling popular yang kaya dengan lemak tepu adalah kulit ayam. Di samping itu, jenis makanan tertentu kaya dengan lemak tepu, termasuk daging merah, mentega, dan tenusu tinggi lemak. Makan terlalu banyak lemak tepu dan lemak trans adalah berita buruk bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Kedua-duanya dapat meningkatkan kandungan LDL atau kolesterol jahat. Tahap kolesterol jahat yang meningkat menjadikan orang dengan tekanan darah tinggi semakin teruk tekanan darah mereka dan lebih mudah terkena penyakit jantung koronari.

 • Makanan yang dibungkus

  Pizza yang dibeli beku biasanya lebih berisiko kerana menambah garam daripada pizza yang dimakan dengan segera. Manakala garam dan natrium sangat berbahaya jika dikonsumsi secara berlebihan untuk orang yang menderita tekanan darah tinggi.Selain itu, makanan bungkus yang juga perlu dipertimbangkan termasuk sup atau sos bungkus. Dalam satu tin sup yang dibungkus mengandungi sodium hingga 900-2,000 mg. Anda disyorkan untuk mengambil sup atau sos rendah garam yang dibuat sendiri dari bahan-bahan segar.

 • Kopi dan minuman berkafein lain

  Bukan hanya makanan yang mengandungi pantang larang darah tinggi, ada juga minuman yang perlu diberi perhatian, iaitu kopi, teh, dan soda. Ketiga-tiga minuman itu mengandungi kafein yang boleh memberi kesan buruk kepada penghidap hipertensi. Kafein adalah bahan yang dapat meningkatkan tahap tekanan darah buat sementara waktu. Orang dengan tekanan darah tinggi harus bertanya kepada doktor mereka apakah perlu untuk membatasi minuman berkafein atau tidak. Walau bagaimanapun, anda harus menghadkan minuman hanya 200 mg sehari. Jumlah ini bersamaan dengan secawan kopi campuran (kopi yang dibru) dengan kapasiti 355 ml.

 • Acar

  Mungkin ramai yang menyukai makanan yang disertakan dengan sayur acar. Namun, biasanya agar tahan lebih lama dan enak, acar biasanya diasinkan. Sudah tentu, kandungan garam yang berlebihan boleh memberi kesan buruk kepada kesihatan penghidap darah tinggi. Sebagai langkah antisipasi, acar yang dapat dijadikan acar adalah acar yang mengandungi garam di bawah 100 miligram.

Bagi orang yang mempunyai tekanan darah tinggi, menjalani gaya hidup sihat dan diet yang betul adalah salah satu kunci untuk mengekalkan tekanan darah yang stabil. Berunding dengan doktor untuk mendapatkan cadangan diet yang betul untuk orang yang mempunyai tekanan darah tinggi. Selain menghindari pelbagai makanan pantang darah tinggi di atas, orang yang menghidap darah tinggi juga perlu melakukan senaman secara teratur, menurunkan berat badan berlebihan, dan menguruskan tekanan dengan baik.