Keluarga

6 Langkah Bersedia Menyusukan Ibu Sejak Kehamilan

Selain melahirkan anak, penyusuan juga perlu disiapkan sejak awal kehamilan. Ini supaya proses penyusuan dapat berjalan dengan lancar. Jadi, bagaimana mempersiapkan penyusuan semasa mengandung?

Semasa mengandung, badan secara semula jadi bersedia untuk menyusu. Ia dicirikan oleh peningkatan aliran darah ke payudara ketika saluran susu berkembang. Kemudian, puting terasa lebih sensitif terhadap sentuhan, ukuran payudara menjadi lebih besar, areola kelihatan lebih gelap, dan perubahan bentuk puting.

Langkah-langkah Persediaan Penyusuan

Walaupun semula jadi, tetapi kadang-kadang penyusuan susu ibu tidak mudah bagi sebilangan ibu. Berikut adalah beberapa langkah persediaan yang dapat membantu melancarkan proses penyusuan sejak dari kehamilan:

 • Meningkatkan maklumat penyusuan

  Wanita hamil yang bersiap untuk menyusu boleh mendapatkan maklumat dari pelbagai pihak seperti ibu-ibu menyusui yang lain, buku dan internet. Di samping itu, anda juga boleh mendapatkan maklumat di klinik laktasi atau perunding laktasi di hospital tertentu. Sentiasa berjumpa dengan maklumat yang anda dapatkan dengan pakar obstetrik yang merawat anda.

 • Menjaga puting anda bersih

  Sentiasa menjaga puting anda bersih dari awal kehamilan hingga memasuki tempoh penyusuan. Semasa membersihkan, pastikan anda tidak menggosok terlalu keras kerana ini hanya akan menyakitkan puting. Sebaliknya, bersihkan puting dengan lembut dan gunakan tuala lembut semasa membersihkannya.

 • Perhatikan pengambilan pemakanan

  Juga pastikan anda masih mendapat cukup nutrisi ketika menyusu. Zat besi, kalsium, karbohidrat, dan garam adalah nutrien yang perlu anda temui semasa menyusu. Makanan dan minuman yang baik diambil untuk mendapatkan nutrien ini termasuk biji-bijian, susu, dan sayur-sayuran hijau.

 • Lakukan teknik relaksasi

  Teknik relaksasi dengan mengatur pernafasan boleh berguna bagi wanita hamil untuk proses penyusuan. Secara amnya semasa menyusu, ibu mesti mempunyai ketenangan tambahan untuk menenangkan bayi dan membimbingnya menyusui sehingga memenuhi keperluannya.

 • Beli peralatan penyusuan mengikut keperluan

  Bra penyusuan khas adalah salah satu perkara yang boleh dibeli dari akhir kehamilan. Bra ini umumnya cukup besar untuk menyokong payudara yang dipenuhi dengan susu ibu (ASI). Selain itu, bra kejururawatan mempunyai bahagian depan, sejenis tingkap, yang dapat mempermudah proses memberi makan bayi nanti. Bantal penyusuan juga boleh digunakan untuk memastikan bayi selesa semasa menyusu, sekaligus mencegah sakit leher atau bahu pada ibu.

 • Mempersiapkan pasangan anda untuk menyokong penyusuan

  Penyusuan susu ibu bukan hanya hubungan antara ibu dan bayi. Suami, yang akan menjadi ayah, juga merupakan faktor penting yang menentukan kejayaan proses penyusuan. Ibu yang menyusu yang mendapat sokongan pasangannya dapat menyusui lebih lama.

Wanita hamil boleh melakukan langkah-langkah untuk mempersiapkan penyusuan susu ibu di atas. Ini penting agar proses penyusuan untuk Si Kecil tidak terganggu. Sekiranya perlu, berbincang lebih lanjut dengan doktor anda mengenai persediaan untuk menyusu.