Kehidupan yang sihat

Kenali Manfaat Perkahwinan untuk Kesihatan Tubuh

Semasa berkahwin,awak Anda akan mempunyai pasangan hidup yang dapat menemani anda dalam masa kegembiraan dan kesedihan. Di samping itu, perkahwinan juga dapat memberikan pelbagai manfaat kesihatan dan dipercayai dapat meningkatkan jangka hayat atau memanjangkan usia.

Satu kajian menunjukkan bahawa lelaki yang sudah berkahwin boleh menjadi lebih sihat dan merasakan banyak faedah lain. Wanita juga pasti dapat merasakan faedah perkahwinan. Ini dapat dicapai jika kedua-duanya saling menyokong untuk menerapkan gaya hidup yang sihat dan dapat menerima keluarga masing-masing, seperti mertua.

Pelbagai Manfaat Perkahwinan dalam Menyokong Kesihatan Tubuh

Salah satu faedah perkahwinan yang paling sering didengar adalah bahawa ia dapat memanjangkan usia, terutama bagi lelaki. Hasil kajian menunjukkan bahawa lelaki yang sudah berkahwin yang mengalami serangan jantung berpotensi bertahan lebih lama daripada lelaki lajang yang mengalami serangan jantung.

Sebabnya, kerana kehadiran pasangan hidup yang memperhatikan dan mengingatkan anda tentang rutin minum ubat, pemeriksaan berkala dengan doktor, dan bersama-sama menjalani gaya hidup sihat akan meningkatkan peluang untuk pulih dan menjalani kehidupan yang lebih baik selepas serangan jantung.

Di samping itu, perkahwinan juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan yang lain, iaitu:

1. Pastikan tekanan darah lebih stabil

Menurut penyelidikan, orang yang menikah dengan bahagia mempunyai tekanan darah yang lebih stabil daripada mereka yang masih bujang. Sebenarnya, pelukan hangat dari pasangan juga boleh memberi kesan yang baik terhadap tekanan darah, kamu tahu.

2. Menjaga kesihatan mental

Hidup bersendirian atau terpencil sering dikaitkan dengan kemurungan. sekarang, berkahwin dan mempunyai pasangan dipercayai dapat membantu mengurangkan kemurungan. Di samping itu, perkahwinan yang bahagia juga dapat membantu anda menguruskan tekanan yang mungkin timbul.

3. Menyembuhkan luka dengan cepat

Menurut penyelidikan, menikah dan menjalani perkahwinan yang bahagia dipercayai dapat mempercepat penyembuhan luka. Walau bagaimanapun, ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

4. Manfaat daripada melakukan hubungan seks

Apabila anda sudah berkahwin, anda dan pasangan pasti akan melakukan hubungan seks.  Melakukan hubungan seks secara teratur dapat memberikan beberapa faedah, seperti meningkatkan kualiti tidur, membakar kalori, mengencangkan otot, melegakan sakit kepala, dan menjaga kesihatan jantung.

Yang penting untuk diingat, perkahwinan yang berkualiti tidak bermaksud selalu berkubang dalam kekayaan atau tidak pernah bertengkar dengan pasangan anda. Perkahwinan yang berkualiti dapat dicapai dengan menghormati satu sama lain, jujur ​​dan setia, menjalin komunikasi yang baik, dan berpegang pada komitmen. Ini dapat membuat anda dan pasangan benar-benar mendapat faedah kesihatan perkahwinan.