Kesihatan

Ketahui Pertolongan Cemas Ketika Dicucuk oleh Ikan Laut

Menyengat landak tidak boleh dipandang ringan kerana boleh menyebabkan gejala ringan hingga teruk. Oleh itu, penting untuk mengetahui pertolongan cemas ketika ditikam oleh landak laut untuk mengelakkan komplikasi yang lebih serius.

Landak laut, juga dikenal sebagai landak laut, biasanya mudah dijumpai di perairan cetek, terutama di kawasan berbatu dan terumbu karang. Haiwan ini tidak bersifat agresif. Kebanyakan orang ditikam oleh landak laut kerana mereka secara tidak sengaja memijak atau menyentuhnya ketika berenang atau menyelam di lautan.

Gejala Ketika Dicucuk oleh Ikan Laut

Landak laut mempunyai 2 sistem pertahanan, iaitu duri yang menutupi badan mereka dan pedicellariae yang menjadi organ kecil dan halus di antara tulang belakang landak laut. Pedicellariae cenderung lebih berbahaya kerana boleh mengeluarkan racun ketika melekat pada objek, termasuk kulit anda.

Apabila dicucuk oleh landak laut, duri di badannya akan pecah dan menempel pada kulit anda. Keadaan ini menyakitkan dan mudah dijangkiti jika tidak dirawat dengan segera. Biasanya kawasan kulit yang dicucuk oleh landak laut kelihatan lebam dan bengkak dengan warna biru-hitam.

Selain merasa sakit, ditusuk oleh duri landak juga dapat menyebabkan beberapa gejala serius yang perlu dirawat, seperti:

  • Keletihan yang hebat
  • Lemah dan lesu
  • Kesakitan otot (myalgia)
  • Lumpuh
  • Terkejut

Dalam kes yang teruk, gejala di atas boleh menyebabkan komplikasi serius, seperti kegagalan pernafasan dan bahkan kematian.

Langkah Pertolongan Cemas Ketika Dicucuk oleh Ikan Laut

Berikut adalah langkah pertolongan cemas yang perlu anda ambil ketika dicucuk oleh duri landak:

  • Jangan panik terlalu banyak, kerana ini akan membuat anda bergerak lebih aktif sehingga anda berisiko mempercepat penyebaran toksin ke bahagian tubuh yang lain.
  • Tarik segera ke darat atau kapal berdekatan dengan tenang, kemudian rendam kawasan yang terkena air dalam air suam selama 30-90 minit untuk mengurangkan kesakitan.
  • Keluarkan duri landak laut dengan lembut. Sekiranya boleh, gunakan pinset untuk memudahkan proses membuang duri yang tersekat di kulit. Sekiranya ada pedicellaria melekat pada kulit, anda boleh menggunakan pisau cukur untuk mengikisnya perlahan-lahan.
  • Setelah berjaya mengeluarkan duri yang tersekat di kulit, maka anda bilas kawasan yang disengat dengan sabun dan air bersih untuk mengelakkan risiko jangkitan.

Tidak cukup dengan kaedah di atas, anda disarankan untuk berjumpa doktor untuk mendapatkan preskripsi ubat-ubatan yang diperlukan, seperti ibuprofen atau paracetamol untuk menghilangkan rasa sakit, atau krim hidrokortison untuk melegakan gatal-gatal pada kulit yang ditusuk oleh landak laut.

Sekiranya luka yang disebabkan oleh tikaman bulu babi menyebabkan jangkitan, doktor akan memberi ubat antibiotik yang mesti dikeluarkan sepanjang dos. Ini penting agar bakteria dihapuskan sepenuhnya.

Sebagai langkah berjaga-jaga, anda mungkin disarankan untuk memakai kasut berenang ketika menyelam di laut atau yang paling berkesan adalah tidak menyelam sama sekali di perairan di mana terdapat banyak landak laut.

Kesakitan dan gejala landak biasanya akan sembuh dalam 5 hari. Sekiranya gejala yang anda alami tidak hilang, apalagi terdapat tanda-tanda jangkitan atau bahkan menyebabkan komplikasi serius, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.