Kehidupan yang sihat

Inilah sebabnya daging tanpa lemak harus menjadi pilihan

Daging tanpa lemak boleh menjadi pilihan makanan sihat yang baik untuk dimakan. Tidak hanya dikenali sebagai sumber protein, daging tanpa lemak sebenarnya mengandungi jumlah kalori yang lebih rendah sehingga bermanfaat dalam menjaga berat badan yang sihat dan seimbang.

Istilah daging tanpa lemak tidak bermaksud sama sekali tidak ada lemak di dalamnya. Kandungan lemaknya sangat sedikit jika dibandingkan dengan daging berlemak.

Sebab-sebab Daging tanpa lemak Lebih Sihat

Perbezaan utama antara daging biasa dan daging tanpa lemak adalah jumlah kalori yang dikandungnya. Sebagai gambaran, setiap gram lemak mengandungi 9 kalori, sedangkan dalam setiap gram protein hanya mengandungi 4 kalori. Oleh itu, jumlah kalori dari lemak daging dapat dikurangkan jika anda memilih untuk makan daging tanpa lemak.

Contoh lain adalah jika anda memilih ayam. Setiap 100 gram dada ayam (tanpa lemak dan kulit), mengandungi 4 gram lemak dan 31 gram protein, dengan jumlah 165 kalori. Sementara itu, daging ayam di bahagian lain yang dimakan dengan lemak dan kulit, seperti sayap, setiap 100 gram mengandungi 19 gram lemak dan 27 gram protein, dengan jumlah keseluruhan yang mengandung 290 kalori.

Inilah sebabnya mengapa memilih daging tanpa lemak dapat membantu anda mendapatkan cukup protein sambil mengekalkan pengambilan kalori anda rendah. Makan daging tanpa lemak yang tinggi protein juga bermanfaat jika anda fokus menurunkan berat badan dan membesar.

Cara Memilih Daging yang Lebih Sihat

Bahagian daging yang berlemak, seperti kulit ayam, terasa lebih enak. Namun, ada bahaya di belakangnya jika dikonsumsi terlalu banyak. Berikut adalah beberapa cara untuk memilih bahagian daging yang paling sihat yang perlu anda ketahui:

1. Pilih bahagian daging lemakpaling kurang

Dalam daging lembu, lemak paling sedikit terdapat di bahagian dalam, di leher, sirloin atau hash di luar, dan tenderloin atau telah masuk. Sementara itu, dalam daging kambing, bahagian yang mengandung paling sedikit lemak terdapat di hash dalam, potongan daging di sekitar kawasan belakang, dan kaki. Manakala daging ayam paling kurus adalah payudara tanpa kulit.

2. Baca label pembungkusan

Sekiranya membeli daging bungkus, pilihlah yang mempunyai label "daging pilihan", atau dalam bahasa Inggeris "pilihan”, “pilih, "dan bukan"perdana" Jenis daging "perdanaBiasanya mengandungi lebih banyak lemak.

3. Perhatikan peratusan kandungan lemak dalam daging yang dibungkus

Sekiranya membeli daging pra-bungkus atau potong, pilih yang mempunyai peratusan daging tanpa lemak tertinggi, pada kadar 90% atau lebih.

4. Perhatikan kandungan lemak dalam daging lembu

Ayam tanah mungkin mengandungi banyak lemak kerana biasanya juga mengandungi daging dan kulit paha. Untuk lebih sihat, anda boleh memilih daging lembu atau 90% ayam tanpa lemak. Anda boleh bertanya kepada tukang daging, bahagian mana yang mengandungi paling sedikit lemak. Sekiranya anda makan daging di restoran, anda boleh meminta pelayan untuk bahagian yang paling sedikit lemak.

Bagi anda yang memproses daging sendiri, anda boleh memilih kaedah memasak yang dapat mengurangkan kandungan lemak, seperti memanggang dan menumis. Selepas itu, toskan dan buang sisa lemak. Pastikan daging dimasak sepenuhnya sebelum dimakan.

Jangan lupa, hadkan juga daging olahan, seperti sosej dan patty burger, kerana biasanya mengandungi banyak lemak dan garam. Selain daging, anda juga boleh mendapatkan pengambilan protein dari jenis makanan lain, seperti telur, tahu, ikan, susu rendah lemak, dan kacang-kacangan.

Ayuh, mulailah memilih daging secara selektif agar pengambilan protein anda dipenuhi dan anda kekal sihat! Sekiranya perlu, berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mengetahui jumlah hidangan yang disyorkan semasa memakan daging tanpa lemak.