Kehidupan yang sihat

Sebelum minum, periksa terlebih dahulu risiko minum kopi hijau

Di sebalik rasa yang enak, ternyata terdapat beberapa risiko kopi hijau yang perlu anda perhatikan. Sebenarnya, kopi jenis ini didakwa mampu menurunkan berat badan dan mencegah penyakit tertentu. Oleh itu, ketahui terlebih dahulu risiko kopi hijau sebelum anda memakannya.

Kopi hijau adalah biji kopi yang belum dimasak atau biji kopi yang masih mentah sehingga mempunyai kadar asid klorogenik yang lebih tinggi daripada kopi bubuk. Asid klorogenik sendiri adalah bahan yang didakwa membakar lemak dan menurunkan berat badan, serta mencegah sejumlah penyakit.

Walau bagaimanapun, tuntutan mengenai faedah kopi hijau untuk penurunan berat badan tidak disokong oleh data dari penyelidikan saintifik yang mencukupi.

Bukan hanya itu, tuntutan manfaat kopi hijau sebagai rawatan untuk penyakit tertentu, seperti obesiti, tekanan darah tinggi, diabetes jenis 2, penyakit Alzheimer, dan pelbagai penyakit lain, juga masih perlu diselidiki lebih lanjut.

Potensi Risiko Kopi Hijau

Pada orang dewasa yang sihat, pengambilan kopi hijau yang sederhana atau tidak lebih dari 2-3 cawan sehari mungkin baik untuk kesihatan. Namun, seperti kopi pada umumnya, kopi hijau juga mengandungi kafein yang boleh menyebabkan kesan sampingan, terutama jika dikonsumsi secara berlebihan.

Berikut adalah beberapa kesan sampingan dan risiko pengambilan kopi hijau untuk kesihatan yang sering terjadi:

1. Kerap membuang air kecil

Jumlah kafein dalam kopi hijau lebih tinggi daripada kopi biasa. Ini menjadikan orang yang mengonsumsi kopi hijau berlebihan akan membuang air kecil lebih kerap kerana kesan kafein.

2. Sakit kepala

Sekiranya diminum dalam jangka masa panjang, kafein dalam kopi hijau boleh menyebabkan kesan yang disebut gejala penarikan kafein.pengambilan kafein). Kesan ini muncul apabila seseorang berhenti minum kafein setelah sekian lama, baik dari kopi biasa dan kopi hijau.

Salah satu gejala pengambilan kafein adalah sakit kepala. Bukan hanya itu, pengambilan kafein yang berpanjangan dipercayai dapat meningkatkan risiko migrain.

Kandungan kafein dalam kopi hijau juga dapat menyebabkan peningkatan frekuensi buang air kecil. Apabila ini berlaku, anda berisiko mengalami dehidrasi, yang boleh menyebabkan sakit kepala.

3. Gangguan kegelisahan

Kafein adalah bahan yang mempunyai kesan perangsang. Ini bermaksud, kandungan kafein dalam kopi hijau atau hitam dapat meningkatkan kewaspadaan, membuat tubuh lebih bertenaga, dan merasa lebih terjaga.

Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan, kafein dapat menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk berdebar-debar dada, timbulnya kegelisahan, dan sukar tidur (insomnia).

4. Gangguan pencernaan

Kopi hijau mempunyai kesan pencahar semula jadi dan dapat meningkatkan pengeluaran asid perut. Ini menjadikan kopi hijau berisiko menyebabkan aduan pencernaan, seperti pedih ulu hati dan dorongan untuk membuang air besar.

Oleh itu, pengambilan kopi hijau harus dielakkan oleh orang yang mengalami masalah pencernaan, seperti sakit perut, kembung, mual dan muntah, cirit-birit, atau menderita penyakit tertentu, seperti bisul perut, penyakit refluks asid, dan diabetes. sindrom iritasi usus (IBS).

Bukan hanya syarat di atas, masih ada risiko lain untuk memakan kopi hijau yang perlu diperhatikan, termasuk:

  • Gangguan pembekuan darah yang teruk
  • Glaukoma yang semakin teruk
  • Meningkatkan risiko osteoporosis kerana penurunan kadar kalsium dalam badan
  • Menjadikan tahap gula dalam darah tidak stabil, terutama pada pesakit diabetes
  • Meningkatkan tekanan darah, terutama pada orang yang menderita hipertensi

Apabila diambil bersama dengan ubat-ubatan tertentu, seperti ubat penurun tekanan darah, ubat penenang, dekongestan, dan antipsikotik, kafein dalam kopi hijau juga dapat menyebabkan interaksi ubat.

Cegah Risiko Kopi Hijau dengan Petua Ini

Selain bentuk minuman, kopi hijau juga terdapat dalam bentuk makanan tambahan. Walau bagaimanapun, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu jika anda ingin menggunakannya. Ini penting untuk dilakukan untuk mengelakkan berlakunya kesan sampingan atau risiko memakan kopi hijau.

Jumlah kopi hijau yang dianggap selamat untuk dimakan adalah sekitar 1-2 cawan sehari (maksimum 3 cawan).

Orang yang mempunyai keadaan tertentu, seperti osteoporosis, gangguan pencernaan, atau menopaus, disarankan untuk tidak mengambil lebih dari 2-3 cawan kopi hijau. Sementara itu, bagi wanita hamil dan menyusui, anda harus menghadkan pengambilan kopi, termasuk kopi hijau.

Selain keberkesanannya yang belum terbukti, berhati-hatilah dengan kesan sampingan dan risiko kopi hijau untuk kesihatan. Pastikan untuk meminumnya mengikut had selamat dan berjumpa doktor jika anda mengalami aduan setelah minum kopi hijau.