Kesihatan

Ketahui Punca Jangkitan dan Rawatan Ginjal

Jangkitan ginjal atau pielonefritis adalah keadaan perubatan yang serius yang boleh menyebabkan kerosakan buah pinggang secara kekal. Sebagai jangkaan, penting bagi anda untuk mengenali perkara-perkara yang boleh menjadi penyebab jangkitan buah pinggang, bersama dengan penanganannya.

Penyebab jangkitan buah pinggang pada amnya adalah bakteria. Mikroorganisma ini boleh merebak dari jangkitan di tempat lain, seperti pundi kencing dan uretra. Jangkitan buah pinggang boleh dialami oleh sesiapa sahaja, baik kanak-kanak maupun orang dewasa.

Gejala khas yang timbul akibat jangkitan buah pinggang adalah pembuangan darah atau nanah di dalam air kencing. Gejala lain yang timbul termasuk demam, mual, muntah, hilang selera makan, sakit belakang, kencing yang menyakitkan, dan bau kencing yang tidak biasa.

Punca Jangkitan Ginjal

Bakteria Escherichia coli (E coli) dinilai sebagai penyebab jangkitan buah pinggang yang paling biasa. Bakteria ini berasal dari usus dan dapat dikeluarkan di dalam tinja. Sekiranya kebersihan tidak dijaga dengan baik, bakteria dapat masuk melalui saluran kencing, membiak di uretra, dan menyebabkan jangkitan saluran kencing (UTI).

Sekiranya UTI tidak dirawat dengan segera, bakteria dapat menyebar dan menyebabkan jangkitan pada pundi kencing. Dari sini, peluang bakteria merebak ke buah pinggang menjadi lebih besar.

Selain kekurangan kebersihan, beberapa faktor yang juga dapat meningkatkan risiko jangkitan buah pinggang adalah:

 • Menggunakan kateter kencing dalam jangka masa panjang
 • Mempunyai penyumbatan pada saluran kencing, misalnya kerana batu ginjal atau kelenjar prostat yang membesar
 • Mengalami kelainan bentuk saluran kencing, seperti uretra
 • Mempunyai sistem imun yang lemah, misalnya kerana diabetes, HIV / AIDS, atau kesan sampingan pengambilan ubat penekan sistem imun
 • Menderita kerosakan saraf di sekitar pundi kencing
 • Menderita penyakit yang sukar membuang air kecil (retensi kencing), misalnya sklerosis berbilang atau spina bifida
 • Mempunyai kelainan pada injap pada pundi kencing yang menyebabkan refluks vesicoureteral, yang merupakan bahagian belakang air kencing dari pundi kencing ke ginjal
 • Menjalani prosedur perubatan, seperti pembedahan saluran kencing atau pemeriksaan cystoscopy

Cara Merawat Jangkitan Ginjal

Sekiranya ujian makmal membuktikan bahawa anda mempunyai jangkitan ginjal yang disebabkan oleh bakteria, doktor anda akan menetapkan antibiotik, seperti:

 • Levofloxacin
 • Ciprofloxaine
 • Co-trimoxazole
 • Ampisilin

Antibiotik boleh diambil secara lisan atau diberikan dalam bentuk infus. Antibiotik yang diambil harus diambil mengikut nasihat doktor, walaupun aduan jangkitan bertambah baik setelah beberapa hari.

Selain menangani penyebab utama jangkitan ginjal, doktor juga perlu menangani faktor risiko yang memicu jangkitan, agar jangkitan ginjal tidak berulang. Sekiranya pencetus jangkitan ginjal adalah kecacatan saluran kencing, prostat yang membesar, atau batu ginjal, doktor anda mungkin mencadangkan pembedahan untuk mengatasinya.

Sebilangan besar bakteria yang menyebabkan jangkitan buah pinggang akan hilang setelah mendapat rawatan yang betul. Namun, mencegah jangkitan lebih baik. Cara yang dapat dilakukan adalah mulai dari membersihkan organ intim dengan betul setiap kali anda membuang air kecil dan buang air besar, minum air secukupnya, mengelakkan diri dari membuang air kecil, dan terbiasa membuang air kecil setelah melakukan hubungan seksual.

Sekiranya anda kerap mengalami jangkitan saluran kencing atau mempunyai keadaan lain yang boleh menyebabkan jangkitan buah pinggang, seperti prostat yang membesar atau batu ginjal, anda harus berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui rawatan apa yang boleh anda lakukan untuk mencegah jangkitan buah pinggang.