Kehidupan yang sihat

Pelbagai Nutrien dan Khasiat Ikan Air Tawar untuk Kesihatan

Ikan mengandungi pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan. Tidak hanya terhad pada ikan laut, anda juga boleh mendapatkan pelbagai nutrien dan faedah ikan air tawar.

Ikan air tawar umumnya tinggal di sungai dan tasik. Di Indonesia, ada berbagai jenis ikan air tawar termasuk ikan nila, ikan kakap putih, sarden air tawar, dan ikan keli. Baru-baru ini, jenis ikan air tawar lain, seperti ikan nila, juga mulai ditanam di Indonesia.

Walaupun kesedaran untuk makan ikan di Indonesia terus meningkat, namun masih relatif rendah jika dibandingkan dengan negara lain. Sebenarnya, kebaikan ikan air tawar atau ikan air laut adalah sumber nutrien penting untuk menyokong kesihatan tubuh. Daging ikan kaya dengan asid lemak omega-3, protein, selenium, vitamin D dan rendah lemak jenuh.

Kenali Kandungan Pemakanan Ikan Air Tawar

Di Indonesia, ikan air tawar tidak asing lagi sebagai menu harian. Salah satu contoh jenis ikan air tawar yang biasa dimakan adalah ikan bandeng. Anda boleh mendapatkan nutrien dan faedah ikan air tawar melalui pengambilan ikan seperti berikut:

 • Ikan nuri

  Bagi anda yang tidak menggemari ikan kerana bau amisnya, nila dapat menjadi pilihan. Ikan nila adalah ikan air tawar yang tidak berbau amis, mudah diproses dan mempunyai rasa yang sedap. Tilapia mengandungi vitamin B12, yang merupakan sebatian penting bagi tubuh dalam mengekalkan tenaga. Nutrien dan faedah ikan air tawar jenis ini termasuk protein, vitamin dan mineral yang tinggi, serta rendah lemak. Oleh itu, ia baik untuk orang yang sakit atau tua (tua) yang mempunyai risiko penyakit jantung, kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi.

 • Kakap putih

  Kakap putih atau Nil Perch umumnya mempunyai saiz yang besar, jadi biasanya terdapat dalam bentuk fillet atau stik atau stik. Walaupun bersaiz besar, tekstur daging kakap lembut dan mudah dicerna. Ikan ini juga layak menjadi menu utama kerana ia adalah salah satu sumber asid lemak omega-3 terbaik.

 • Sardin air tawar

  Sardin air tawar kecil dan keperakan dengan rasa yang unik. Ikan ini biasanya dikeringkan terlebih dahulu dan kemudian dimakan secara utuh. Sardin air tawar mengandungi vitamin A, B, dan B kompleks yang diperlukan oleh tubuh. Selain itu, ikan jenis ini juga kaya dengan kalsium, kalium, dan magnesium. Ketiga-tiga nutrien ini penting untuk perkembangan gigi dan tulang anak-anak dan sangat berguna dalam menyokong kesihatan ibu hamil.

 • Ikan Keli

  Untuk mendapatkan khasiat ikan air tawar, anda boleh memakan ikan yang paling terkenal di Indonesia kerana sangat senang diperoleh, iaitu ikan keli. Ikan air tawar ini mengandungi banyak nutrien yang diperlukan oleh tubuh seperti protein, lemak, kalsium, vitamin C, vitamin A, sodium, dan zat besi. Kelebihan ikan ini ialah ia mengandungi merkuri yang rendah sehingga selamat diambil oleh ibu hamil.

Petua Makan Ikan dengan selamat

Sebilangan orang mungkin tidak menyukai ikan kerana pelbagai faktor, mulai dari harganya yang tinggi, tidak mengetahui cara memprosesnya dengan betul, hingga kebimbangan mengenai merkuri atau bahan toksik lain.

Bagi anda yang risau atau ragu-ragu memakan ikan kerana mengandungi merkuri, maka anda harus lebih berhati-hati dalam memilih ikan yang anda makan. Supaya anda tidak lagi merasa bimbang dan ragu-ragu, berikut adalah senarai ikan yang tinggi merkuri dan juga ikan yang rendah merkuri:

 • Ikan dengan kandungan merkuri yang tinggi

  Ikan yang cenderung tinggi kandungan merkuri seperti ikan todak atau ikan todak, ikan tenggiri, tuna kalengan, kerapu, dan marlin. Ikan ini harus dielakkan, kerana boleh membahayakan kesihatan jika dimakan secara berterusan.

 • Ikan dengan kandungan merkuri rendah

  Anda boleh beralih kepada makan ikan keli, ikan nila, sardin, salmon, sotong, atau ikan teri yang rendah merkuri.

Selain itu, pastikan ikan yang anda makan segar. Anda boleh memeriksa dari mata ke tekstur daging. Mata ikan segar menonjol dengan pupil hitam terang dan membran mata berkilat jelas. Insang ikan kelihatan merah terang dengan tekstur daging elastik ketika ditekan dengan jari.

Khasiat dan khasiat ikan air tawar untuk kesihatan sangat sukar dilupakan. Perhatikan pemilihan ikan segar dengan kaedah memasak yang sihat, untuk mendapatkan nutrien dan faedah yang optimum.