Kehidupan yang sihat

Melihat Kebaikan Granola untuk Kesihatan

Granola adalah salah satu bijirin sihat yang sering dijadikan pilihan untuk sarapan pagi. Bukan hanya kerana rasanya yang enak, banyak manfaat granola dan kemudahan menyajikan menjadikan makanan ini disukai oleh banyak orang.

Kelebihan granola adalah kerana pelbagai nutrien yang terdapat dalam bahan asas. Kandungan granola boleh berbeza-beza. Granola rata-rata adalah campuran oat, kacang, biji, buah kering, rempah, dan pemanis, seperti madu atau gula.

Untuk menu sarapan pagi, granola biasanya disajikan dengan yogurt atau susu rendah lemak. Namun, bukan hanya untuk sarapan pagi, anda juga boleh menghidangkan granola dengan ais krim sebagai pilihan untuk makanan ringan yang sihat pada waktu petang.

Kandungan Nutrien di Granola

Dalam 30 gram (± 4 sudu besar granola), terdapat kira-kira 140 kalori. Di samping itu, terdapat juga pelbagai nutrien yang bermanfaat bagi tubuh, termasuk:

  • Karbohidrat
  • Serat
  • Protein
  • Lemak
  • Mineral, seperti mangan, fosforus, magnesium, zink, kalium, besi, dan selenium
  • Vitamin, seperti vitamin E, thiamin, vitamin K, riboflavin, vitamin B6, asid folik

Manfaat Granola untuk Kesihatan

Berikut adalah beberapa faedah yang anda dapat dari granola:

1. Menjaga kesihatan jantung

Oat adalah bahan mentah untuk granola. Oat Mengandungi beta glukan yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan jantung. Beta glukan adalah sejenis serat yang berguna untuk mengurangkan kadar kolesterol dan lemak jahat dalam darah, yang merupakan dua keadaan yang meningkatkan risiko penyakit jantung.

2. Menjaga kesihatan usus

Bahan-bahan berserat tinggi dalam granola, seperti oat, Kacang, biji, dan buah kering dapat membantu menjaga kesehatan usus dengan meningkatkan pergerakan usus dan meningkatkan produksi bakteria yang sihat di usus. Dengan cara itu, anda akan mengelakkan pelbagai masalah pencernaan, seperti sembelit dan sembelit sindrom iritasi usus.

3. Memerangi radikal bebas yang berlebihan

Bahan-bahan seperti kelapa kering, biji, dan kacang-kacangan dalam granola mengandungi banyak nutrien yang mempunyai sifat antioksidan, seperti selenium dan vitamin E. Antioksidan ini membantu mengurangkan kerosakan pada sel-sel tubuh dengan meneutralkan kadar radikal bebas yang berlebihan.

4. Mengurangkan risiko kegemukan

Granola umumnya dibuat dari bahan yang tinggi protein dan serat, seperti kacang dan biji. Kandungan protein dan serat yang tinggi ini dapat membantu anda merasa kenyang lebih lama.

Protein berperanan aktif dalam penghasilan hormon yang boleh membuat anda berasa kenyang. Selain itu, serat juga dapat melambatkan proses pengosongan perut. Oleh itu, anda akan mengelakkan keinginan untuk makan berlebihan, sehingga risiko kegemukan berkurang.

Walaupun boleh membawa banyak faedah, penggunaan granola secara berkala dan dalam kuantiti yang banyak juga tidak digalakkan. Kebanyakan orang menilai granola sebagai produk yang sihat. Sebenarnya, sebilangan produk granola boleh tinggi kalori kerana kandungan gula dan lemak tepu.

Jadi, anda juga perlu berhati-hati ketika membeli produk granola di pasaran. Perhatikan komposisi dan maklumat nilai pemakanan pada bungkusan granola. Bahan-bahan yang mungkin terdapat dalam granola dan mengandung banyak gula dan lemak jenuh termasuk coklat, madu, sirup, selai kacang, dan gula dan minyak tambahan.

Komposisi yang tertera pada bungkusan produk disusun dari paling sedikit hingga paling sedikit. Oleh itu, pilih produk granola yang menyenaraikan ramuan seperti biji-bijian, kacang-kacangan, dan biji-bijian di tempat pertama dari komposisinya.

Sebaliknya, elakkan membeli produk granola yang komposisi awalnya terdiri daripada gula, sirap, coklat, atau pemanis semula jadi seperti madu. Juga, jangan tambah banyak buah kering ke granola anda. Walaupun merupakan sumber serat, buah kering juga kaya akan gula sehingga penggunaannya perlu dibatasi.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai pengambilan granola, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Anda juga boleh bertanya kepada doktor mengenai menu harian yang sihat untuk anda selain granola.