Keluarga

Pilih Kebaikan Beras Brown untuk Wanita Hamil

Manfaat beras perang bukan sahaja dapat dinikmati oleh pemakanan, kamu tahu. Nasi jenis ini juga mempunyai faedah luar biasa apabila dimakan oleh ibu hamil. Jadi, apa faedah beras perang untuk wanita hamil?

Seperti namanya, beras perang mempunyai warna merah. Jenis beras ini dianggap lebih baik daripada beras putih kerana mengandungi lebih banyak serat, protein, dan antioksidan semula jadi yang tentunya bermanfaat untuk kesihatan, termasuk kesihatan ibu hamil.

Khasiat Beras Brown untuk Wanita Hamil

Sama seperti nasi putih atau nasi yang biasa kita makan, beras perang adalah sumber karbohidrat yang baik untuk dimakan semasa mengandung. Berikut adalah rangkaian faedah beras perang untuk wanita hamil:

1. Sebagai sumber tenaga

Semasa mengandung, adalah wajar bagi wanita hamil untuk menjadi lebih mudah letih kerana mereka harus membawa janin ke mana sahaja mereka pergi. Oleh itu, wanita hamil memerlukan lebih banyak tenaga untuk menjalankan aktiviti harian.

sekarang, beras perang boleh menjadi sumber tenaga yang baik untuk wanita hamil. Sekiranya sumber tenaga dalam beras putih hanya karbohidrat, dalam beras perang, ibu hamil juga mendapat tenaga dari protein. Walaupun tidak begitu banyak, pengambilan protein tambahan ini dapat membawa banyak manfaat untuk kesihatan wanita hamil.

2. Kawal berat badan anda semasa mengandung

Adalah normal untuk menambah berat badan semasa kehamilan, dan bahkan disyorkan dalam beberapa keadaan. Namun, kenaikan berat badan yang berlebihan pastinya tidak baik untuk wanita hamil.

Untuk mengawal berat badan semasa mengandung, wanita hamil dapat meningkatkan pengambilan beras perang dan bukannya beras putih. Kerana beras ini mengandungi lebih banyak serat dan protein, wanita hamil dapat merasa kenyang lebih lama dan selera makan mereka lebih terkawal.

3. Meningkatkan daya tahan

Beras perang terkenal dengan kandungan antioksidan yang tinggi. Oleh itu, beras perang sangat baik dimakan oleh ibu hamil. Antioksidan yang terdapat dalam beras mampu menangkal radikal bebas yang boleh menyebabkan penyakit pada wanita hamil dan janin.

Selain itu, antioksidan juga dapat meningkatkan daya tahan semasa kehamilan, mencegah preeklamsia, dan mengurangkan risiko gangguan pada pertumbuhan dan perkembangan janin.

4. Mencegah anemia kekurangan zat besi

Anemia atau kekurangan darah kerana kekurangan bekalan zat besi adalah masalah kehamilan yang masih kerap berlaku. Untuk memenuhi keperluan zat besi semasa kehamilan, wanita hamil sangat disarankan untuk selalu mengambil vitamin pranatal dan mengambil makanan kaya zat besi, seperti beras perang.

5. Menjaga kesihatan saluran pencernaan

Dalam 100 gram (± 2 sudu) beras perang mengandungi sekurang-kurangnya 11 gram serat. Ini sudah memenuhi hampir separuh keperluan serat harian ibu hamil. Serat diperlukan semasa kehamilan untuk mengekalkan saluran pencernaan yang sihat, sehingga wanita hamil menghindari sembelit selama kehamilan.

Selain beras perang, wanita hamil juga disarankan untuk mengambil sumber serat lain, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, setiap hari.

6. Mengawal kadar gula dalam darah

Beras perang adalah makanan dengan indeks glisemik rendah. Maksudnya, dengan memakan beras merah setiap hari, kadar gula darah ibu hamil dapat dikawal dengan baik.

Ini akan mengurangkan risiko diabetes kehamilan yang cenderung menyerang wanita hamil, terutama mereka yang gemuk dan mempunyai sejarah keluarga diabetes.

7. Menurunkan risiko mengalami kekejangan kaki

Kekejangan kaki adalah keluhan yang biasa dialami oleh hampir semua wanita hamil. Ini boleh disebabkan oleh kekurangan kalium dan akan membuat wanita hamil merasa tidak selesa untuk melakukan aktiviti.

Wanita hamil dapat mengelakkan risiko kekejangan kaki dengan memakan beras perang. Berbanding dengan nasi putih, beras perang mengandungi banyak kalium sehingga boleh dijadikan sumber pengambilan kalium.

Dengan mengetahui maklumat di atas, kini ibu hamil tidak perlu ragu-ragu lagi untuk menjadikan beras perang sebagai lauk bagi ibu hamil pada setiap hidangan. Selain mengisi, beras perang juga mengandungi banyak faedah untuk kesihatan ibu hamil.

Di samping itu, wanita hamil juga masih harus menjaga dan memantau kesihatan mereka semasa hamil dengan rajin bersenam dengan ringan, cukup rehat, dan memeriksa rahim mereka secara berkala kepada doktor.