Keluarga

Kenali Gejala Demam reumatik pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Demam reumatik pada kanak-kanak umumnya berlaku pada usia 5 hingga 15 tahun. Penyakit yang disebabkan oleh keradangan adalah komplikasi jangkitan bakteria dan boleh membawa maut. Oleh itu, Aanda perlu mengenali simptommiliknya dan bagaimana mengatasinya.

Demam reumatik boleh menyebabkan keradangan di banyak organ badan, dari otak, kulit, sendi, tulang, hingga jantung. Demam reumatik adalah keadaan yang serius kerana jika tidak mendapat rawatan yang tepat, penghidapnya dapat mengalami masalah kesihatan yang lebih parah atau bahkan mati.

Ini adalah Gejala Demam reumatik pada Kanak-kanak

Gejala demam reumatik pada kanak-kanak biasanya muncul 2-4 minggu setelah anak mengalami sakit tekak atau masalah kulit akibat jangkitan bakteria yang tidak dirawat. Gejala demam reumatik pada kanak-kanak boleh merangkumi:

 • Demam dengan suhu melebihi 38.5 darjah celcius.
 • Sendi lutut, siku, pergelangan kaki dan tangan membengkak, merah, sakit, dan panas apabila disentuh.
 • Badan terasa lemah.
 • Sakit dada dan perut.
 • Jantung berdegup pantas.
 • Susah bernafas.
 • Hidung berdarah.
 • Tompok-tompok merah, ruam atau tompok-tompok muncul di kulit. Tompok ini boleh kelihatan seperti bulatan yang lebih merah di sekitar tepinya.
 • Muka, badan, kaki, dan tangan bergerak atau tersentak sendiri.
 • Tingkah laku berubah.
 • Pengurangan berat.

Segera berjumpa doktor sekiranya anak anda mengalami simptom di atas. Demam reumatik yang tidak segera dirawat berpotensi menyebabkan beberapa komplikasi, seperti gangguan otak dan saraf, penyakit injap jantung, endokarditis, kerosakan otot jantung, dan bahkan kegagalan jantung yang boleh menyebabkan kematian.

Cara Mengubati Demam reumatik pada Kanak-kanak

Untuk menentukan sama ada kanak-kanak mempunyai demam reumatik, diperlukan pemeriksaan lengkap oleh doktor yang merangkumi pemeriksaan fizikal dan sokongan, seperti ujian darah, kultur dahak, dan ekokardiografi (ultrasound jantung). Sekiranya diagnosis telah disahkan, maka rawatan demam reumatik harus segera diberikan.

Mengendalikan demam reumatik pada setiap anak tidak selalu sama. Umumnya, doktor akan merawat demam reumatik pada kanak-kanak berdasarkan usia, keparahan gejala, dan keadaan kesihatan umum anak.

Tetapi pada dasarnya, rawatan ini bertujuan membunuh bakteria atau mengatasi sisa jangkitan yang menyebabkan keradangan, mengatasi gejala demam reumatik, serta mencegah timbulnya komplikasi berbahaya.

Berikut adalah beberapa langkah untuk merawat demam reumatik:

Pentadbiran antibiotik

Antibiotik berfungsi untuk membunuh bakteria yang menyebabkan keradangan pada demam reumatik. Salah satu jenis antibiotik yang biasa digunakan oleh doktor adalah penisilin yang diberikan melalui suntikan.

Setelah rawatan dengan antibiotik suntikan untuk membunuh bakteria selesai, doktor juga akan menetapkan jenis antibiotik lain untuk mencegah jangkitan berulang. Antibiotik jenis ini boleh diminum.

Pentadbiran ubat-ubatan anti-radang

Sebagai tambahan kepada antibiotik, doktor akan menetapkan ubat anti-radang (anti-radang) untuk melegakan proses keradangan, demam, dan kesakitan yang dialami oleh kanak-kanak dengan demam reumatik.

Ubat anti-radang juga berperanan mencegah kerosakan jantung dari demam reumatik. Contoh ubat ini adalah aspirin dan kortikosteroid.

Ubat antiktokek

Sekiranya kanak-kanak mengalami pergerakan atau sawan yang tidak terkawal, doktor akan menetapkan anticonvulsants (anticonvulsants). Asid valproik dan karbamazepin adalah contoh ubat antikonvulsan yang sering diresepkan oleh doktor.

Sekiranya anda sudah mengalami simptom masalah jantung, doktor juga akan memberi anda ubat lain, seperti diuretik dan diuretik digoxin, untuk mengatasi masalah jantung yang berlaku.

Selain memberi ubat dari doktor, anda juga harus memastikan anak anda mendapat rehat yang cukup untuk mempercepat pemulihan. Sekiranya anak kecil anda kelihatan sangat lemah dan tidak makan atau minum, dia mungkin perlu dimasukkan ke hospital untuk mendapatkan cecair melalui IV.

Langkah-langkah Pencegahan Demam reumatik

Cara paling berkesan untuk mencegah demam reumatik pada kanak-kanak adalah dengan merawat jangkitan bakteria yang menyebabkan keradangan. Oleh itu, penting untuk berjumpa doktor apabila gejala jangkitan bakteria mula muncul, seperti sakit tekak atau jangkitan kulit, adalah penting.

Selain menangani penyebabnya, ada beberapa hal yang juga perlu Anda perhatikan untuk mencegah demam reumatik pada anak-anak, yaitu:

 • Jauhkan kanak-kanak daripada bersentuhan dengan orang yang sakit.
 • Biasakan anak-anak untuk tidak berkongsi penggunaan barang peribadi dengan orang lain, seperti peralatan makan.
 • Ajar dan biasakan anak-anak untuk mencuci tangan.
 • Ajar anak anda untuk selalu menutup mulutnya dengan tangan atau sapu tangan ketika batuk atau bersin.

Di samping itu, lakukan pemeriksaan berkala ke pakar pediatrik mengikut jadual yang ditentukan. Ini berguna untuk memantau keadaan kesihatan anak-anak dan menjangkakan berlakunya demam reumatik akibat jangkitan bakteria.