Kehidupan yang sihat

Lihat Cara Mengecilkan Perut Buncit Di Sini

Sudah tentu, perut yang buncit sangat mengganggu. Selain menurunkan keyakinan diri, perut buncit juga menyukarkan anda memilih pakaian. Agar perut buncit tidak menjengkelkan, pertimbangkan cara berikut untuk mengecilkan perut buncit:.

Di dalam tubuh manusia terdapat dua jenis lemak, iaitu lemak subkutan (di bawah kulit) dan lemak viseral (di rongga perut). Kemunculan perut buncit biasanya disebabkan oleh pengumpulan lemak viseral di dalam dan sekitar rongga perut.

Pengumpulan lemak ini sangat berbahaya bagi kesihatan tubuh, kerana menjadikan organ di sekitar perut menjadi tertutup. Ini mengakibatkan seseorang lebih berisiko mengalami penyakit jantung, barah, diabetes, Alzheimer, dan sindrom metabolik.

Cara Mengecutkan Perut Buncit

Berikut adalah cara mengecilkan perut buncit yang boleh anda cuba di rumah, iaitu:

 • Kurangkan makanan yang mengandungi lemak dan gula

  Kehadiran lemak perut sering dikaitkan dengan pengambilan lemak tepu dan gula yang berlebihan. Lemak tepu itu sendiri terdapat dalam daging lembu, mentega, dan produk tenusu. Untuk mengelakkan pembentukan timbunan lemak di perut, anda harus mengutamakan pengambilan lemak tak jenuh yang boleh diperoleh dari ikan dan kacang. Batasi pengambilan kalori secara umum, kerana kebiasaan makan makanan berkalori tinggi dapat membuat perut anda kembung.

 • Pengambilan serat yang mencukupi

  Salah satu cara mengecilkan perut buncit yang banyak disyorkan adalah pengambilan serat yang mencukupi. Satu kajian menunjukkan bahawa serat dapat memperlambat penyerapan makanan, sehingga anda dapat merasa kenyang lebih lama. Kajian lain bahkan menunjukkan bahawa diet tinggi serat dan karbohidrat kompleks dengan pengambilan lemak terhad berkesan dalam membantu mengurangkan berat badan. Untuk mendapatkan pengambilan serat yang mencukupi, anda boleh makan kacang, biji rami, alpukat, brokoli, ubi jalar, wortel, jambu biji, pir, dan epal.

 • Lakukan kardio

  Selain memenuhi keperluan serat, anda juga disarankan untuk melakukan kardio secara berkala. Sekiranya dilakukan secara berkala beberapa kali seminggu, latihan kardio boleh menjadi cara yang sangat berkesan untuk mengurangkan lemak perut, kerana dapat membantu membakar lemak di kawasan perut. Dianjurkan untuk melakukannya selama 5 jam seminggu. Gabungkan juga dengan jenis senaman lain untuk mempercepat pembakaran lemak perut.

 • Rehat yang mencukupi

  Menurut sebuah kajian, waktu dan kualiti tidur juga berpengaruh pada peningkatan jumlah tisu lemak di perut. Dari kajian-kajian ini, dapat dilihat bahawa orang yang kurang tidur atau tidur terlalu lama mempunyai kecenderungan untuk meningkatkan lemak dan berat badan. Oleh itu, dapatkan tidur yang cukup selama 7 jam sehari dan cubalah mengekalkan waktu tidur anda secara konsisten. Dengan cara itu, anda dapat mengurangkan pengumpulan lemak di dalam badan, terutamanya di kawasan perut yang buncit.

 • Melegakan tekanan

  Tekanan juga sering dikaitkan sebagai salah satu penyebab pengumpulan lemak di perut. Apabila anda mengalami tekanan, kelenjar adrenal anda akan mengeluarkan hormon stres (kortisol) secara berlebihan. Pembebasan hormon ini dapat meningkatkan selera makan dan menjadikan tubuh menyimpan lemak di sekitar perut. Untuk menghilangkan tekanan, anda disarankan untuk melakukan meditasi dan yoga secara berkala.

Perlu diingat, cara paling berkesan untuk mengecilkan perut buncit adalah dengan memperbaiki gaya hidup anda, terutamanya dengan mengurangkan pengambilan makanan dan minuman bergula, mengawal pengambilan karbohidrat, dan menghindari rokok dan minuman beralkohol. Dengan memperbaiki gaya hidup anda dan melaksanakan perkara-perkara di atas, tidak mustahil anda dapat mengurangkan perut buncit anda dalam masa yang singkat.

Sekiranya anda telah mencuba pelbagai jenis diet dan mengikuti petua di atas tetapi masih menghadapi masalah untuk mencapai berat badan yang ideal, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat dan cara mengurangkan perut buncit mengikut keadaan anda.