Keluarga

5 Petua Memilih Beg Sekolah yang Selesa untuk Kanak-kanak

Memilih beg sekolah yang sesuai untuk kanak-kanak adalah sangat penting. Bukan hanya model, bahan, dan warna, ukuran beg sekolah juga perlu dipertimbangkan dan disesuaikan dengan postur badan si kecil. Dengan cara itu, anak kecil anda dapat tetap selesa dan mengelakkan sakit otot dan keletihan.

Kanak-kanak biasanya membawa banyak peralatan semasa mereka bersekolah, mulai dari buku, peralatan sekolah, hingga makan tengah hari. Beg galas masih merupakan pilihan terbaik untuk beg sekolah kanak-kanak, kerana ia direka sedemikian rupa sehingga beban yang mereka bawa dapat disokong oleh otot terkuat badan.

Namun, jika berat badan anda terlalu banyak, beg galas boleh menyebabkan sakit belakang, leher, dan bahu, serta masalah postur. Untuk mengelakkan pelbagai keadaan ini, pemilihan beg sekolah anak-anak tidak boleh sewenang-wenangnya.

Petua Memilih Beg Sekolah Kanak-kanak

Ibu bapa tentu tidak mahu anak-anak mereka merasa sakit belakang atau postur mereka terganggu kerana memilih beg sekolah yang salah. Nah, ada petua untuk memilih beg sekolah kanak-kanak yang boleh anda cuba, iaitu:

1. Pilih beg galas dengan ukuran yang tepat

Walaupun beg galas atau beg galas adalah pilihan terbaik untuk beg sekolah anak, pastikan untuk memilih ukuran yang sesuai dengan postur badan si kecil anda. Beg galas yang tidak sesuai dengan betul boleh menyebabkan sakit belakang dan sakit bahu.

Ukuran beg galas yang sesuai untuk kanak-kanak ialah 5 cm tergantung di atas pinggang. Ini kerana semakin rendah beg sekolah dari pinggang, semakin berat beban yang harus ditanggung oleh bahu.

2. Pilih beg beroda semasa membawa beban yang berat

Sekiranya anda terpaksa menanggung beban yang berat, pilih beg sekolah dengan roda untuk memudahkan anak anda bergerak. Namun, pastikan si kecil tidak perlu melalui tangga untuk sampai ke kelasnya, kerana boleh membahayakan keselamatan mereka ketika mengangkat beg beroda.

3. Gunakan beg sekolah dengan betul

Pastikan anda menyesuaikan dan mengetatkan kedua tali bahu, supaya ia sesuai dengan badan si kecil anda. Elakkan menggunakan beg dengan hanya satu tali bahu kerana boleh menyebabkan sakit punggung bawah dan kekejangan otot.

Sekiranya beg galas anak anda dilengkapi dengan tali pinggang di pinggang, pastikan anda mengetatkannya dengan betul. Namun, jangan terlalu ketat sehingga si kecil anda tetap merasa selesa.

4. Perhatikan berat beg sekolah

Untuk mengelakkan kanak-kanak sakit belakang, jangan biarkan anak kecil anda membawa beg yang beratnya melebihi 15-20 peratus daripada berat badannya. Selain sakit belakang, beg galas dengan beban berat boleh menyebabkan badan anak membongkok ke hadapan atau kyphosis.

5. Pilih beg dengan tali dan petak yang betul

Pilih beg galas dengan tali bahu lebar dan pelapik lembut. Ini akan memberi keselesaan kepada anak ketika membawa beg sekolah.

Di samping itu, pilih beg galas dengan beberapa ruang supaya berat barang dapat diagihkan dengan lebih sekata. Barang yang lebih berat harus diletakkan lebih dekat ke belakang, sementara barang yang lebih ringan harus lebih jauh dari badan.

Selain memilih jenis beg sekolah, kandungan beg itu juga perlu dipertimbangkan. Utamakan kandungan beg hanya untuk tujuan sekolah agar beban beg sekolah yang dibawa oleh Si Kecil tidak terlalu berat. Sekiranya sekolah menyediakan loker, ingatkan anak anda untuk menyimpan beg atau meletakkan buku berat di sana.

Sekiranya si kecil mengalami rasa mati rasa, kesemutan, atau rasa tidak selesa di lengan dan kaki akibat menggunakan beg sekolah yang salah, bawa dia ke doktor untuk pemeriksaan dan dapatkan rawatan yang tepat.