Keluarga

Ini adalah kedudukan bercinta untuk hamil dengan pantas yang patut dicuba

Bagi anda yang ingin mempunyai bayi, sekurang-kurangnya ada 5 posisi seks untuk hamil dengan cepat yang boleh anda cuba dengan pasangan anda. Walaupun keberkesanannya masih belum dapat dipastikan, kedudukan seks ini dipercayai dapat meningkatkan peluang anda mengandung.

Pada dasarnya, wanita mempunyai peluang 15-25% untuk hamil setiap bulan, jika mereka melakukan hubungan seks tanpa perlindungan dengan pasangan. Peluang ini dapat meningkat atau menurun bergantung pada kondisi kesehatan, usia, berat badan, dan gaya hidup anda.

Untuk meningkatkan peluang hamil, ada beberapa cara yang boleh anda dan pasangan lakukan, salah satunya adalah dengan mencuba posisi seks tertentu.

Cuba 5 Posisi Seks Untuk Mengandung Dengan Cepat

Terdapat banyak mitos mengenai seks untuk hamil dengan cepat. Namun, sebenarnya, hingga kini tidak ada yang dapat menyimpulkan hubungan antara posisi seks tertentu dengan peningkatan kemungkinan kehamilan dengan pasti.

Namun, beberapa posisi seks dapat mempermudah sperma memasuki rahim dan menyuburkan telur, sehingga mereka dianggap dapat meningkatkan kemungkinan kehamilan.

Sebelum penembusan seksual dilakukan, cuba mulakannya terlebih dahulu dengan pemanasan atau foreplay supaya anda dan pasangan lebih mudah mencapai orgasme. Menurut penyelidikan, seks yang memuaskan juga dapat meningkatkan peluang hamil.

Selepas foreplay sudah cukup, anda dan pasangan anda boleh mencuba posisi seks berikut untuk hamil dengan cepat:

1. Pendakwah

Pendakwah atau juga dikenali sebagai lelaki di atas adalah posisi seksual di mana lelaki berada di atas badan wanita, sementara wanita berbaring di belakang menghadap lelaki. Kedudukan ini dapat mempermudah sperma mengalir ke arah serviks (serviks), sehingga diyakini dapat meningkatkan peluang untuk hamil.

Untuk memudahkan sperma mencapai serviks, letakkan bantal di bawah punggung wanita sehingga kedudukan vagina sedikit lebih tinggi daripada serviks. Gaya dakwah juga dapat dilakukan dengan meletakkan kaki wanita di bahu lelaki.

2. Belakang kemasukan

Sekiranya anda merasa tidak selesa dengan kedudukan pendakwah, anda boleh mencuba kedudukan seks kemasukan belakang. Posisinya serupa dengan seorang mubaligh, kecuali wanita itu terbaring di perutnya dan lelaki itu menembus dari belakang.

Ketika menembusi, lelaki boleh melakukannya dengan dua cara, iaitu memicit kaki wanita atau berada di antara kaki wanita.

Posisi seks ini dapat membolehkan zakar masuk lebih dalam ke dalam faraj, sehingga sperma dapat lebih mudah mencapai serviks ketika ejakulasi.

3. Anjing gaya

gaya anjing Ini dilakukan dengan wanita yang duduk atau merangkak. Sama seperti kemasukan belakang, melakukan hubungan seks dengan kedudukan gaya anjing Ini membolehkan lelaki menembusi lebih dalam, sehingga sperma dapat mencapai serviks dengan lebih mudah dan kemungkinan hamil lebih tinggi.

Malangnya, kedudukan ini tidak memberikan rangsangan kepada klitoris, sehingga dapat mengurangkan kepuasan seksual yang dirasakan oleh wanita. Untuk mengatasi masalah ini, lelaki dapat memberikan rangsangan dengan menyentuh atau mengurut kelentit wanita dengan lembut menggunakan jarinya sambil menembusi.

4. Berdampingan

Kedudukan melakukan hubungan seks dilakukan dengan berbaring dan menghadap satu sama lain. Walaupun peluang yang dihasilkan tidak jauh berbeza dengan kedudukan di atas, kedudukan ini lebih mudah dilakukan dan tidak menghabiskan banyak tenaga.

Di samping itu, kedudukan seks ini membolehkan anda dan pasangan anda berpasangan dan saling berpelukan, sehingga dapat meningkatkan keselesaan dan keakraban semasa melakukan hubungan seksual.

5. Kereta sorong

Untuk mencuba kedudukan ini, lelaki mesti berdiri terlebih dahulu dengan kakinya sedikit terpisah dan lututnya sedikit bengkok, sementara wanita itu berdiri di hadapan lelaki dalam posisi seperti keempat-empat.

Kemudian, lelaki itu mengangkat dan meletakkan kaki wanita di pinggangnya, sementara wanita itu tetap bersandar di tangannya. Setelah kedudukan selesa, penembusan dapat dimulakan.

Memandangkan kedudukan vagina sedikit lebih tinggi daripada serviks, melakukan hubungan seks dengan posisi ini tidak hanya memungkinkan penembusan zakar lebih dalam, tetapi juga memudahkan sperma mengalir ke serviks.

Petua Pantas untuk Melahirkan Bayi

Selain melakukan hubungan seks dengan beberapa posisi seks di atas, anda juga boleh mengikuti beberapa petua berikut untuk meningkatkan peluang anda hamil:

  • Lakukan hubungan seks tanpa perlindungan sekurang-kurangnya sekali setiap 2-3 hari, terutamanya dalam tempoh subur.
  • Mengekalkan berat badan yang ideal. Ini penting kerana berat badan berlebihan atau kurang berat badan boleh mengganggu kesuburan.
  • Elakkan merokok. Sama ada merokok secara langsung atau menghirup asap rokok (pasif merokok) bukan sahaja dapat meningkatkan risiko mengalami masalah kesuburan, tetapi juga pelbagai masalah kesihatan yang lain.
  • Bersenam secara teratur, sekurang-kurangnya 20 minit setiap hari.
  • Makan makanan dan makanan berkhasiat seimbang yang dapat meningkatkan kesuburan, seperti telur, yogurt, ikan, keju, dan buah-buahan.

Sebagai tambahan kepada beberapa kedudukan di atas, ingatlah bahawa yang penting juga dalam menyokong kehamilan adalah keselesaan anda dan pasangan semasa melakukan hubungan seks. Oleh itu, pilih kedudukan yang menjadikan anda dan pasangan paling selesa dan dapat menikmati saat-saat intim bersama.

Sebagai catatan, jika dalam masa 1 tahun anda dan pasangan anda belum dikurniakan bayi walaupun anda telah mencuba beberapa posisi dan kaedah seks di atas, maka anda harus berunding dengan masalah dengan pakar kandungan anda.

Selepas sesi perundingan dan pemeriksaan, doktor mungkin mencadangkan agar anda dan pasangan mengikuti program kehamilan atau mencuba kaedah pembuahan lain, seperti IVF atau inseminasi buatan, jika diperlukan.